Μερικά πράγματα δυσκολεύεσαι να τα σκεφτείς – πόσο μάλλον να τα γράψεις.
Δεν είναι εύκολο να αποχαιρετήσεις κάποιον που δεν ήταν απλώς ένας συνάδελφος ή ένας συνεργάτης, αλλά ένας φίλος εδώ και πολλά χρόνια.
Ο Κώστας Τσαούσης πρόλαβε και έγραψε τη δική του ιστορία στην ελληνική δημοσιογραφία.
Τον να τον χαρακτηρίσεις έναν από τους καλύτερους οικονομικούς ρεπόρτερ που πέρασαν ποτέ από τον ελληνικό Τύπο, θα ήταν μια μάλλον ελλιπής περιγραφή.
Γιατί ποτέ δεν ήταν μόνο ένας οικονομικός συντάκτης. Η γνώση, η παιδεία του, το εύρος των ενδιαφερόντων του ήταν πολύ μεγαλύτερο.
Και αυτό φαινόταν στο πώς έγραφε, στο πώς προσέγγιζε ένα θέμα, στο πώς μπορούσε να συνδυάσει διαφορετικές πλευρές.
Φαινόταν επίσης στη βαθιά του αντίληψη για το πώς η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να γίνει κατανοητή χωρίς γνώση και της ελληνικής ιστορίας.
Ο Κώστας Τσαούσης ξεκίνησε από την Αριστερά και υποστήριζε ότι -έστω- με τον δικό του τρόπο πάντα εκεί έμεινε, ακόμη και εάν διαφωνούσε με όσα υποστήριζαν οι διάφορες παραλλαγές της. Όμως, διατήρησε πάντα την αναφορά στην ιστορία και τους ανθρώπους της και όπου αυτή συναντιόταν με την οικονομία φρόντιζε να αναδεικνύει συνδέσεις συχνά ξεχασμένες.
Ο Κώστας Τσαούσης πίστευε στην ελληνική επιχειρηματικότητα.
Όχι όμως σαν μια απλή παράθεση στατιστικών. Ούτε ως μια επίδειξη νεοπλουτισμού και σπατάλης.
Πίστευε σε αυτήν σαν δημιουργία. Σαν τη δημιουργική προσπάθεια να γίνει η χώρα καλύτερη, να πάρουν σάρκα και οστά έξυπνες ιδέες, να βρεθούν καινοτομίες.
Είτε μιλούσε μια μεγάλη επένδυση, είτε για μια start-up, είτε για έναν μικρό παραγωγό κρασιών και τροφίμων, πάντα έβγαζε μια ζέση που ήταν πέρα από τις ανάγκες του ρεπορτάζ. Χαιρόταν να βλέπει πράγματα να γίνονται, καινοτόμες ιδέες να μετατρέπονται σε επιχειρηματικά σχέδια, ανθρώπους να κάνουν πράξη το μεράκι τους.
Ταυτόχρονα, ήταν από τους δασκάλους στο γράψιμο: μπορούσε να αναδείξει ένα θέμα, να το συνδυάσει με άλλα στοιχεία, να σε κάνει να το διαβάσεις ακόμη και εάν κανονικά δεν θα ασχολιόσουν.
Και όλα αυτά έχοντας την ικανότητα όχι μόνο να γράφει, αλλά και να παίρνει μέρος σε πρότζεκτ των «νέων μέσων».
Τον τελευταίο χρόνο έβαλε πλάτη για να φτιάξουμε το καλύτερο, πιο σύγχρονο και πιο ενημερωμένο οικονομικό site στην Ελλάδα, το OT (Οικονομικός Ταχυδρόμος).
Έβγαλε σε αυτό όλο το μεράκι, τη δημιουργικότητα και την εμπειρία του.
Και ας είχαν αρχίσει να επιδεινώνονται τα προβλήματα υγείας.
Τον κοιτούσα πριν από μερικές εβδομάδες στο OT-Forum, αυτό το μεγάλο στοίχημα που κερδίσαμε φτιάχνοντας ένα συνέδριο μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα και το οποίο δεν θα το είχαμε κάνει χωρίς αυτόν. Χαιρόταν σαν μικρό παιδί που τα είχαμε καταφέρει.
Ο Κώστας Τσαούσης είχε πολλά να δώσει ακόμη. Μεγάλη γνώση να μοιραστεί και δημιουργικότητα να διοχετεύσει σε κείμενα και σχέδια. Και αυτό κάνει την απώλεια ακόμη πιο οδυνηρή.
Αυτή την ώρα του αποχαιρετισμού και του κατευόδιου, από τη μεριά του in, του OT και όλη της οικογένειας της ALTER EGO το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι θα συνεχίσουμε να ασκούμε την δημοσιογραφία με τον τρόπο που τον έκανε να χαίρεται και να νιώθει περήφανος που συνεργαζόταν μαζί μας.
Καλό ταξίδι Κώστα
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα