
Την επαναφορά της χρήσης της μάσκας προκειμένου να μην υπάρξει έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων προτείνει ο Γιάννης Τούντας ομότιμος καθηγητής κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Θα έχουμε πολλά περισσότερα κρούσματα της ‘ευλογιάς των πιθήκων’ στο άμεσο μέλλον και επιπλέον σε αυτή την ασθένεια έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς ασθενείς» επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ . Όπως εξήγησε,«αυτό σημαίνει πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των διαγνωσμένων ή των ύποπτων περιπτώσεων».
Γι΄αυτό εκτίμησε πως θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα της διατήρησης της μάσκας, τουλάχιστον σε εσωτερικούς χώρους, λόγω και της νέας απειλής. Ωστόσο καθησύχασε πως «η ευλογιά των πιθήκων» είναι σαφώς λιγότερο μεταδοτική από τον κορονοϊό καθώς απαιτεί πολύ στενή επαφή, δεν είναι ιδιαίτερα θανατηφόρος ιός και υπάρχουν αντιικά φάρμακα που είναι αποτελεσματικά γι΄αυτή την περίπτωση.
Δεν ξέρουμε ακόμη τι μας επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον
«Μπορεί να είναι ήπια τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων αλλά δεν ξέρουμε ακόμη τι μας επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον», είπε ο καθηγητής και συμπλήρωσε πως «δεν ξέρουμε σε πιο βαθμό θα εξαπλωθεί το επόμενο διάστημα αυτή η επιδημία, που όμως δεν συγκρίνεται με αυτή του κορονοϊού».
Γι΄αυτό και συνέστησε να πάρουμε μέτρα από τώρα. Όπως είπε,«πριν ακόμη εμφανιστεί η συγκεκριμένη επιδημία, θεωρούσα πως οι μάσκες πρέπει να παραμείνουν για μεγαλύτερο διάστημα στην καθημερινότητά μας και με αφορμή αυτή τη νέα επιδημία, νομίζω ότι η πολιτεία πρέπει να επανεξετάσει την χαλάρωση των μέτρων, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μάσκα».
Όπως ανέφερε «εδώ και καιρό επιμένω ότι η μάσκα θα πρέπει να διατηρηθεί σε όλους τους εσωτερικούς χώρους. Είναι νωρίς να βγει η μάσκα από τη ζωή μας. Υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης της επιδημίας του κοροναϊού και με τη νέα αυτή απειλή υπάρχει ένας επιπλέον λόγος να βάλουμε τη μάσκα σε πιο σταθερή βάση μέχρι να δούμε τι εξέλιξη θα έχουμε το επόμενο διάστημα».
«Μπορεί να πάρει διαστάσεις πανδημίας»
«Το να πάρει διαστάσεις πανδημίας η ευλογιά των πιθήκων, είναι ένα σενάριο που δεν πρέπει να το αποκλείσουμε», ανέφερε ωστόσο επισήμανε πως δεν το θεωρεί πολύ πιθανό γιατί η μετάδοση είναι πολύ πιο δύσκολη απ΄ότι στον κορονοϊό. «Χρειάζεται να υπάρχει πολύ στενή επαφή του μολυσμένου ατόμου με κάποιον άλλο, γιατί τα σωματίδια είναι μεγάλα και δεν διατηρούνται για πολύ ώρα στην ατμόσφαιρα. Πολύ λιγότερο μεταδοτική η ευλογιά των πιθήκων σε σχέση με τον κοροναϊό» εκτίμησε.
Συγχρόνως έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου «Υπήρχε παγκόσμιος εφησυχασμός ότι η ανθρωπότητα έχει ξεμπλέξει με τις επιδημίες. Αυτό δεν ισχύει έχουμε αναζωπύρωση τα τελευταία χρόνια».
Όσο για την ύπαρξη εμβολίου εξήγησε πως «υπάρχει το εμβόλιο της ευλογιάς- όχι της ευλογιάς των πιθήκων- που το έχουν κάνει οι παλαιότερες γενιές και προφυλάσσει σε ένα βαθμό. Εάν εξαπλωθεί η επιδημία πιθανόν να χρειαστεί να εμβολιαστούμε κάποια στιγμή με κάποιο προσαρμοσμένο εμβόλιο γι΄αυτή τη συγκεκριμένη παραλλαγή».
Ήταν καθησυχαστικός πως «Υπάρχουν και αντιικά φάρμακα που είναι αποτελεσματικά γι΄αυτή την περίπτωση και έως τώρα οι θάνατοι που έχουν αναφερθεί είναι πολύ λίγοι, άρα δεν είναι ιδιαίτερα θανατηφόρος ιός».


Latest News

Το mega deal της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Formula 1
Η τολμηρή κίνηση του Σερ Τζιμ Ράτκλιφ και η πιθανή πρόσληψη του μηχανικού της Mercedes F1, Μίκαελ Σανσόνι

Άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στο πρώτο τρίμηνο του 2025 - Τι δείχνουν τα στοιχεία ΕΑΣΕ και ICAPCRIF
Το πρώτο τρίμηνο του 2025 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) σημείωσε πτώση στις 146 μονάδες έναντι 160 το προηγούμενο τρίμηνο

Η UEFA ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές στο Champions League – Όλα τα δεδομένα
Ποιες επιπρόσθετες αλλαγές εξετάζει η UEFA για το Champions League, μετά το νέο φορμάτ και τη League Phase.

Θανόπουλος στον ΟΤ: «Γινόμαστε 100% αυτόνομοι ενεργειακά - Τα σχέδια στο delivery»
Ο πρόεδρος της εταιρείας Θανόπουλος, Τέλης Θανόπουλος, μιλάει στον ΟΤ για την πρόσφατη επένδυση σε ΑΠΕ, τη σημασία του Q-Commerce στον κλάδο των τροφίμων και τα επόμενα σχέδια της αλυσίδας

Νέος πρεσβευτής της Chanel ο ράπερ Κέντρικ Λαμάρ
Η σχέση του Κέντρικ Λαμάρ με τον οίκο ξεκίνησε το 2023, όταν παρευρέθηκε στο Met Gala το οποίο είχε ως θέμα «Karl Lagerfeld: A Line of Beauty».

Ο Τι Τζέι Σορτς, οι 450.000 στην Παρί και το «χρυσό» συμβόλαιο που ψάχνει στην αγορά
Ο Τι Τζέι Σορτς απασχολεί τη… μισή Euroleague, μετά την καταπληκτική σεζόν με την Παρί – Πόσα χρήματα παίρνει στη γαλλική ομάδα και πόσα αναμένεται να βρει στην αγορά…

Ποια επαγγέλματα «ανθούν» στην αγορά εργασίας - Τι δείχνει έρευνα του ΙΟΒΕ
Η απασχόληση κερδίζει έδαφος με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα να βελτιώνεται αλλά παραμένουν δομικές προκλήσεις

GenZ: Ένας στους δύο σκέφτεται να αλλάξει δουλειά
Ενώ η GenΖ στη Γερμανία θέλει να αλλάζει θέση εργασίας, οι Boomer μένουν δεκαετίες στον ίδιο εργοδότη, αναφέρει η Deutsche Welle

Warner Bros και DC τιμούν την 87η επέτειο του Superman
Η ταινία «Superman» του Τζέιμς Γκαν, μία από πολυαναμενόμενες ταινίες του καλοκαιριού, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες στις 11 Ιουλίου

Επίσημο: Ο Ντιαλό ανανέωσε για τρία χρόνια με τη Μονακό
Ο Άλφα Ντιαλό παραμένει και επίσημα στο Μόντε Κάρλο, καθώς η Μονακό ανακοίνωσε την ανανέωση του συμβολαίου του για τα επόμενα τρία χρόνια.