Το Ισραήλ και η Ελβετία είναι οι πιο πρόσφατες χώρες που επιβεβαίωσαν κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των χωρών που ανέφεραν κρούσματα σε 14.

Και οι δύο χώρες δήλωσαν ότι εντόπισαν από ένα μολυσμένο άτομο που ταξίδεψε πρόσφατα, αλλά το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ερευνά και άλλες ύποπτες περιπτώσεις.

Περισσότερα από 80 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στο πρόσφατο ξέσπασμα της νόσου στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι πιο συχνή σε απομακρυσμένες περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής. Αυτό το ξέσπασμα έχει αιφνιδιάσει τους επιστήμονες, αλλά η ευλογιά των πιθήκων δεν τείνει να εξαπλώνεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων και ο κίνδυνος για το ευρύτερο κοινό εκτιμάται ότι είναι χαμηλός.

Τι εκτιμά ο ΠΟΥ

Νέα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων αναμένει να εντοπιστούν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς επεκτείνει την επιτήρηση σε χώρες όπου η νόσος αυτή δεν είναι ενδημική.

«Οι διαθέσιμες πληροφορίες υποδεικνύουν ότι η μετάδοση μεταξύ ανθρώπων γίνεται όταν υπάρχει στενή επαφή με ασυμπτωματικούς μολυσμένους ανθρώπους», επισήμανε ο ΠΟΥ.

Η ευλογιά των πιθήκων, μολυσματική ασθένεια που συνήθως έχει ήπια συμπτώματα, είναι ενδημική σε τμήματα της δυτικής και της κεντρικής Αφρικής. Εξαπλώνεται μέσω της στενής επαφής, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να περιοριστεί σχετικά εύκολα, με απομόνωση και τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βόλτα Μητσοτάκη στον Άγιο Δημήτριο – Έθεσε πάλι διλήμματα και ζήτησε συσπείρωση
Επικαιρότητα |

Βόλτα Μητσοτάκη στον Άγιο Δημήτριο – Έθεσε πάλι διλήμματα και ζήτησε συσπείρωση

«Είναι πολλά τα θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συγκέντρωση στον Άγιο Δημήτριο, ζητώντας συσπείρωση εν όψει των ευρωεκλογών

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας