Τέσσερα κράτη μέλη της Ε.Ε., η Λιθουανία, η Σλοβακία, η Λετονία και η Εσθονία πρόκειται να ζητήσουν από κοινού, κατά την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. την Τρίτη, την αξιοποίηση και χρήση των κατασχεθέντων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την χρηματοδότηση του έργου της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας. Την πληροφορία μεταδίδει κατ’ αποκλειστικότητα το πρακτορείο Reuters.

«Ένα σημαντικό μέρος του κόστους της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης των θυμάτων της ρωσικής στρατιωτικής επιθετικότητας, θα πρέπει να καλυφθεί από την ίδια την Ρωσία» αναφέρει η επιστολή που πρόκειται να καταθέσουν οι τέσσερις χώρες στο Ecofin.

Να πληρώσει η Ρωσία

Στο πλαίσιο των κυρώσεων η Ε.Ε. και οι σύμμαχοι της έχουν προχωρήσει στην κατάσχεση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με Ρώσους ιδιώτες και φορείς, όπως και περίπου 300 δισ. δολάρια από τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας σε ξένο συνάλλαγμα.

Επομένως κατά την επιστολή, η Ένωση θα πρέπει τώρα να εντοπίσει «νόμιμους τρόπους για να μεγιστοποιήσουμε την χρήση των πόρων αυτών ως πηγή χρηματοδότησης, τόσο για το κόστος των συνεχιζόμενων προσπαθειών της Ουκρανίας να αντισταθεί στην ρωσική επιθετικότητα, όσο και για την μεταπολεμική ανοικοδόμηση της χώρας».

Σημειωτέον πως το ίδιο ακριβώς ζήτησε, μεταξύ άλλων, νωρίτερα και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι από την διεθνή κοινότητα, στην ομιλία που έδωσε μέσω βιντεοκλήσης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. «(Ρωσικά) assets που έχουν κατασχεθεί ή θα κατασχεθούν θα πρέπει να συγκεντρωθούν σε ένα ειδικό fund για να βοηθηθούν αυτοί που έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο» υποστήριξε ο Ουκρανός ηγέτης.

Νομικό κενό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε πως θα ελέγξει νομικά, με βάση τους νόμους της Ε.Ε., αν υπάρχει πράγματι η πιθανότητα τα κατασχεθέντα ρωσικά assets να μπορούν να αξιοποιηθούν για την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας, όμως σίγουρα δεν έκανε καμία αναφορά στα τεράστια αποθέματα της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Οι περισσότεροι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες σχολιάζουν, πάντως, πως νομικά η διαδικασία δεν είναι εύκολη και πως τα περισσότερα κράτη μέλη δεν διαθέτουν σχετικούς νόμους.

Για το τελευταίο, πάντως, η επιστολή των «4» έχει την κατάλληλη απάντηση: «Σε περιπτώσεις που δεν βρεθεί νόμιμος τρόπος, (τα assets) θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πλεονέκτημα (ήτοι ως αντάλλαγμα) και να μπορούν να απελευθερωθούν μόνο όταν η Ρωσία αποζημιώσει την Ουκρανία για όλες τις ζημιές που προκάλεσε».

Επιπλέον κυρώσεις 

Στην επιστολή, που βρέθηκε στα χέρια του Reuters, γίνεται επίσης λόγος για την ανάγκη δρομολόγησης επιπλέον κυρώσεων κατά της Μόσχας.

«Αν η Ρωσία δεν σταματήσει την στρατιωτική της επίθεση κατά της Ουκρανίας, δεν θα πρέπει να έχουν απομείνει καθόλου οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Ε.Ε. και της Ρωσίας, ώστε να διασφαλιστεί πως οι χρηματοοικονομικές μας πηγές, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες δεν συνεισφέρουν με τον παραμικρό τρόπο στην πολεμική μηχανή της Ρωσίας» τονίζεται.

Σύμφωνα με τις υπολογισμούς που έχει κάνει η ίδια η Ουκρανία το κόστος της ανοικοδόμησης της, με βάση την μέχρι τώρα καταστροφή που έχει υποστεί από τον πόλεμο, κυμαίνεται στα 600 δισ. δολάρια. Ωστόσο, το ποσό αυτό είναι εύλογο πως αυξάνεται συνεχώς, όσο οι εχθροπραξίες συνεχίζονται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή