Τέσσερα κράτη μέλη της Ε.Ε., η Λιθουανία, η Σλοβακία, η Λετονία και η Εσθονία πρόκειται να ζητήσουν από κοινού, κατά την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. την Τρίτη, την αξιοποίηση και χρήση των κατασχεθέντων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την χρηματοδότηση του έργου της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας. Την πληροφορία μεταδίδει κατ’ αποκλειστικότητα το πρακτορείο Reuters.
«Ένα σημαντικό μέρος του κόστους της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης των θυμάτων της ρωσικής στρατιωτικής επιθετικότητας, θα πρέπει να καλυφθεί από την ίδια την Ρωσία» αναφέρει η επιστολή που πρόκειται να καταθέσουν οι τέσσερις χώρες στο Ecofin.
Να πληρώσει η Ρωσία
Στο πλαίσιο των κυρώσεων η Ε.Ε. και οι σύμμαχοι της έχουν προχωρήσει στην κατάσχεση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με Ρώσους ιδιώτες και φορείς, όπως και περίπου 300 δισ. δολάρια από τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας σε ξένο συνάλλαγμα.
Επομένως κατά την επιστολή, η Ένωση θα πρέπει τώρα να εντοπίσει «νόμιμους τρόπους για να μεγιστοποιήσουμε την χρήση των πόρων αυτών ως πηγή χρηματοδότησης, τόσο για το κόστος των συνεχιζόμενων προσπαθειών της Ουκρανίας να αντισταθεί στην ρωσική επιθετικότητα, όσο και για την μεταπολεμική ανοικοδόμηση της χώρας».
Σημειωτέον πως το ίδιο ακριβώς ζήτησε, μεταξύ άλλων, νωρίτερα και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι από την διεθνή κοινότητα, στην ομιλία που έδωσε μέσω βιντεοκλήσης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. «(Ρωσικά) assets που έχουν κατασχεθεί ή θα κατασχεθούν θα πρέπει να συγκεντρωθούν σε ένα ειδικό fund για να βοηθηθούν αυτοί που έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο» υποστήριξε ο Ουκρανός ηγέτης.
Νομικό κενό
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε πως θα ελέγξει νομικά, με βάση τους νόμους της Ε.Ε., αν υπάρχει πράγματι η πιθανότητα τα κατασχεθέντα ρωσικά assets να μπορούν να αξιοποιηθούν για την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας, όμως σίγουρα δεν έκανε καμία αναφορά στα τεράστια αποθέματα της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Οι περισσότεροι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες σχολιάζουν, πάντως, πως νομικά η διαδικασία δεν είναι εύκολη και πως τα περισσότερα κράτη μέλη δεν διαθέτουν σχετικούς νόμους.
Για το τελευταίο, πάντως, η επιστολή των «4» έχει την κατάλληλη απάντηση: «Σε περιπτώσεις που δεν βρεθεί νόμιμος τρόπος, (τα assets) θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πλεονέκτημα (ήτοι ως αντάλλαγμα) και να μπορούν να απελευθερωθούν μόνο όταν η Ρωσία αποζημιώσει την Ουκρανία για όλες τις ζημιές που προκάλεσε».
Επιπλέον κυρώσεις
Στην επιστολή, που βρέθηκε στα χέρια του Reuters, γίνεται επίσης λόγος για την ανάγκη δρομολόγησης επιπλέον κυρώσεων κατά της Μόσχας.
«Αν η Ρωσία δεν σταματήσει την στρατιωτική της επίθεση κατά της Ουκρανίας, δεν θα πρέπει να έχουν απομείνει καθόλου οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Ε.Ε. και της Ρωσίας, ώστε να διασφαλιστεί πως οι χρηματοοικονομικές μας πηγές, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες δεν συνεισφέρουν με τον παραμικρό τρόπο στην πολεμική μηχανή της Ρωσίας» τονίζεται.
Σύμφωνα με τις υπολογισμούς που έχει κάνει η ίδια η Ουκρανία το κόστος της ανοικοδόμησης της, με βάση την μέχρι τώρα καταστροφή που έχει υποστεί από τον πόλεμο, κυμαίνεται στα 600 δισ. δολάρια. Ωστόσο, το ποσό αυτό είναι εύλογο πως αυξάνεται συνεχώς, όσο οι εχθροπραξίες συνεχίζονται.
Latest News
Πού θα κλειδώσει το ουδέτερο επιτόκιο της ΕΚΤ - Ο εκτιμήσεις Κάζακς
Οι συζητήσεις για το ουδέτερο περιπλέκονται από το γεγονός ότι δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο
Σχέδιο για τόνωση των επενδύσεων με το premium «Made in Germany», προωθεί το SPD
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έστειλε αίτημα στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ώστε να διεξαχθεί ψήφος εμπιστοσύνης τη Δευτέρα
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο
Στην ουρά οι τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας
Πάνω από 11 δισ. δολάρια ήταν ήδη οι ζημιές σε 14 μεγάλες πόλεις και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας από το 2023, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα
Θα έκανε τα πάντα για να τον... αποφύγει - Το αμερικανικό δίκτυο ABC και ο Τραμπ
Ο άλλοτε σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον βρέθηκε στο στόχαστρο του Τραμπ και προκάλεσε μια διαμάχη με το δίκτυο ABC
Γιατί οι Millennials δεν αγοράζουν πλέον σπίτια;
Οι τιμές των σπιτιών δεν είναι το μόνο που εμποδίζει τους millennials να αγοράζουν ακίνητα - Τι άλλο τους ανησυχεί
Δεινόσαυροι σε συλλογές δισεκατομμυριούχων - Η μάχη στις δημοπρασίες
Οι δεινόσαυροι υφαρπάζονται από δισεκατομμυριούχους καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν τέτοιους πόρους