Οι προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας για αναμόρφωση παρουσιάζονται εκτενώς στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Έχει μισθώσει πολλά καφέ στο κεντρικό τμήμα της πόλης, συμπεριλαμβανομένου ενός που φέρει το όνομα του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία δίνει στο πλούσιο σε πετρέλαιο κράτος ακόμη μεγαλύτερη επιρροή, η Σαουδική Αραβία έχει την ευκαιρία να επαναπροσδιοριστεί πολιτικά. Και βέβαια, υπάρχουν πολλές περισσότερες ευκαιρίες εκεί ​​από το να σερβίρει κανείς καφέ στην παγκόσμια ελίτ.

Η οικονομία του βασιλείου προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 8% φέτος, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ξεπερνώντας κατά πολύ τον δυτικό κόσμο, ορισμένα κράτη του οποίου προετοιμάζονται για ύφεση. Ένας μεγάλος λόγος είναι η ανάπτυξη πάνω από 20% στον ενεργειακό τομέα το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την FocusEconomics. Ο διευθύνων σύμβουλος του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco, Αμίν Νασέρ, δήλωσε ότι έχει σχέδια να δαπανήσει έως και 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα που προωθούν τη μακροπρόθεσμη ζήτηση για ενέργεια. Η Σαουδική Αραβία δημιουργεί μια κατάσταση όπου η τρέχουσα πετρελαϊκή της ισχύς μόνο να αυξηθεί μπορεί.

Την ίδια στιγμή, οι παραγωγοί των ΗΠΑ δυσκολεύονται κάπως από μια προεδρία που αντιστέκεται στο να διευκολύνει τη ζωή για τις εταιρίες εξόρυξης. Μιλώντας στο ίδιο φόρουμ την Τρίτη, ο Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα Τζον Κέρι αναγνώρισε την ανάγκη για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά προειδοποίησε να μην αυξηθούν οι επενδύσεις.

Ως ηγέτης στον Οργανισμό των Χωρών Εξαγωγής Πετρελαίου και κατέχοντας μεγάλα μη-αντληθέντα κοιτάσματα, η Σαουδική Αραβία κυριαρχεί σε μεγάλο μέρος των προμηθειών ενός εμπορεύματος που ο κόσμος χρειάζεται απεγνωσμένα για να μετριάσει τις επιπτώσεις του πολέμου. Το βασίλειο έχει χαλαρώσει νόμους –όπως εκείνους που επιτρέπουν στις γυναίκες να οδηγούν– και ελπίζει να αυξήσει τις τουριστικές του δραστηριότητες. Αλλά δεν πάει πολύς καιρός απ’ όταν οι παγκόσμιοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, καταδίκαζαν τη χώρα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Στο τακτικό δείπνο του στο Νταβός, ο δραστηριοποιούμενος σε φιλανθρωπίες Τζορτζ Σόρος σημείωσε ότι οι λεγόμενες «κλειστές κοινωνίες», ή εκείνες όπου οι πολίτες υπηρετούν τους κυβερνώντες, πληθαίνουν, ενώ οι «ανοιχτές κοινωνίες» – εκείνες όπου το κράτος προστατεύει το άτομο – υποχωρούν. Ο Σόρος είπε ότι η Κίνα και η Ρωσία αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την ανοιχτή κοινωνία, και μόλις πριν από λίγα χρόνια μπορεί να είχε βάλει και τη Σαουδική Αραβία σε αυτή την ομάδα. Η πίεση οι χώρες να πάρουν πλευρά αυξάνεται καθώς ο κόσμος διχάζεται όλο και περισσότερο. Η σταθερότητα εν μέρει εξαρτάται από το σημείο που θα καταλήξει η αναμόρφωση της Σαουδικής Αραβίας.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News