Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2022, όπως παρουσιάζονται στο πλαίσιο της 14ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οικονομική μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να φτάσει το 3,5% το 2022 και το 3,1% το 2023.

Έτσι, φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η ανάκαμψη μετά την πανδημία θα συνεχιστεί το 2022 με κάπως ασθενέστερο ρυθμό, καθώς επηρεάζεται από τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας και τον οικονομικό αντίκτυπο της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, εν μέσω της παρατεταμένης αβεβαιότητας που σχετίζεται με την πανδημία. Κύριος μοχλός της ανάκαμψης αυτής είναι οι επενδύσεις αλλά και η ιδιωτική κατανάλωση και οι καθαρές εξαγωγές.

Δείκτες Παρακολούθησης της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής Οικονομίας

Tο τέλος της ενισχυμένης εποπτείας

Βεβαίως αδύναμα σημεία της οικονομία φαίνεται να παραμένουν το υψηλό δημόσιο χρέος, το μεγάλο εξωτερικό έλλειμμα, το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, η χαμηλή δυνητική ανάπτυξη και η υψηλή ανεργία, παρά την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η 14η αξιολόγηση υπό το αυστηρό καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας αναμένεται να είναι η τελευταία και η ελληνική κυβέρνηση πλέον αποβλέπει στην έξοδο από το καθεστώς αυτό έως το καλοκαίρι.

Από την εν λόγω έκθεση γίνεται σαφές ότι η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει ενισχυθεί αρκετά, όπως και η χρηματοπιστωτική σταθερότητά της. Σε αυτό οδήγησε η αποτελεσματική εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (όπως η μεταρρύθμιση των δημοσίων συμβάσεων και η δημιουργία τμήματος Στατιστικής Δικαιοσύνης στο υπουργείο Δικαιοσύνης) και η ικανοποιητική προσήλωση απέναντι στις δεσμεύσεις τις οποίες είχε αναλάβει η ελληνική οικονομία (δημοσιονομική διαχείρηση, φορολογία ακινήτων, επιδόματα αναπηρίας, περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις, δικαιοσύνη, κ.λπ.), παρά μάλιστα τις οικονομικές επιπτώσεις που έχουν προκληθεί από την πανδημία αλλά και τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Έτσι, η Επιτροπή σημειώνει ότι οι κίνδυνοι δευτερογενών επιπτώσεων από την ελληνική οικονομία σε άλλες οικονομίες έχουν πλέον μειωθεί σημαντικά και έτσι η παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της οικονομίας θα μπορεί να συνεχιστεί στο πλαίσιο της μετα-προγραμματικής επιτήρησης και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Η ενισχυμένη εποπτεία της ελληνικής οικονομίας παρείχε το πλαίσιο για την αξιολόγηση της γενικής δέσμευσης που ανέλαβε η Ελλάδα στο Eurogroup της 22ας Ιουνίου 2018, δηλαδή να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας και να διασφαλίσει ότι οι στόχοι των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας προστατεύονται. Στο πλαίσιο αυτό, η ενισχυμένη εποπτεία χρησίμευσε για την παρακολούθηση της υλοποίησης συγκεκριμένων δεσμεύσεων για την ολοκλήρωση βασικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του προγράμματος, σε έξι βασικούς τομείς εντός συμφωνημένων προθεσμιών έως τα μέσα του 2022, και συγκεκριμένα: (i) δημοσιονομικές και δημοσιονομικές-διαρθρωτικές πολιτικές, (ii) κοινωνική πρόνοια, (iii) χρηματοπιστωτική σταθερότητα, (iv) αγορές εργασίας και προϊόντων, (v) Ελληνική Εταιρεία Περιουσίας και Συμμετοχών και ιδιωτικοποιήσεις, και (vi) εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης.

Εκτιμήσεις για την Ελληνική Οικονομία

Στον παρακάτω πίνακα παραθέτουμε και τις εκτιμήσεις για ένα δυσμενές σενάριο στο οποίο ο πληθωρισμός πλέον προσεγγίζει για το 2022 το 8,5%.

* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ Π.Χ. Κωστή και Δρ Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις

Πηγές:

Δείκτης Ανάκαμψης: Υπολογισμοί του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του ΕΚΠΑ.

Ημερήσιοι θάνατοι από covid-19: Our World in Data.

Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ, Πληθωρισμός, Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας, Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Oxford Economics – Global Economic Model.

Δείκτης PMI στη μεταποίηση: HIS Markit.

Δείκτης οικονομικού κλίματος: Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημειώσεις:

Δείκτης Ανάκαμψης: Αποτελείται από πέντε επιμέρους δείκτες ο καθένας από τους οποίους από επιμέρους μεταβλητές με βάση της εξής μεθοδολογία.

Ημερήσιοι θάνατοι από covid-19: Πρόκειται για το μέσο όρο των ημερήσιων θανάτων από covid-19 σε εβδομαδιαία βάση.

Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές.

Πληθωρισμός: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του γενικού επιπέδου τιμών.

Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας: Πρόκειται για τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ή αλλιώς τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του επιπέδου τιμών προϊόντων ενέργειας.

Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Πρόκειται για δείκτες που παρουσιάζουν την τιμή του πετρελαίου και του αερίου με έτος βάσης το 2015, το οποίο λαμβάνει την τιμή 100.

Δείκτης PMI στη μεταποίηση: Πρόκειται για το Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών στον κλάδο της μεταποίησης που καταγράφει τόσο τα επίπεδα παραγωγής, όσο και τις προσδοκίες για την εξέλιξή της στο άμεσο μέλλον (περίπου 6 μήνες προβλεπτική ικανότητα). Τιμές άνω του 50 σημαίνουν ότι η τιμή είναι καλύτερη σε σχέση με του προηγούμενου μήνα και σηματοδοτεί καλές προοπτικές για τους επόμενους 6 περίπου μήνες.

Δείκτης οικονομικού κλίματος: Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) είναι ένας σύνθετος δείκτης που στόχο έχει να παρακολουθεί τη μεταβολή του ΑΕΠ είναι ένας σταθμισμένος μέσος όρος απαντήσεων σε επιλεγμένες ερωτήσεις που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και σε καταναλωτές και σκοπό έχουν να προσδιορίσουν το οικονομικό κλίμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia