Στην ανοιχτή αμφισβήτηση και αντιπαράθεση με μεγάλα έργα εξόρυξης ορυκτών καυσίμων, τις λεγόμενες «βόμβες άνθρακα» που αποκάλυψε σε έρευνα του ο Guardian, φιλοδοξεί να προχωρήσει ένας συνασπισμός δικηγόρων, ερευνητών, δημοσιογράφων και ακτιβιστών που δραστηριοποιούνται υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.

Μετά από μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο, περισσότερες από 70 ΜΚΟ και ομάδες ακτιβιστών από όλο τον κόσμο δημιούργησαν ένα δίκτυο «εξουδετέρωσης βομβών άνθρακα» για να μοιραστούν τεχνογνωσία και πόρους στον αγώνα τους με απώτερο σκοπό να σταματήσουν τα έργα αυτά και να αποτραπεί η καταστροφική κατάρρευση του κλίματος που θα προκαλούσαν.

Σχεδόν 200 «βόμβες άνθρακα»

Η έρευνα του Guardian εντόπισε 195 «βόμβες άνθρακα», δηλαδή γιγάντια έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου που το καθένα θα είχε ως αποτέλεσμα την εκπομπή τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου τόνων CO2 σε όλο τον κύκλο λειτουργίας του. Περίπου το 60% από αυτά τα έργα έχουν ήδη αρχίσει τη διαδικασία της εξόρυξης.

Στις ΗΠΑ εντοπίζονται τα περισσότερα από αυτά τα μεγάλα έργα εξόρυξης ορυκτών καυσίμων, που εκτείνονται από τα βαθιά νερά του Κόλπου του Μεξικού μέχρι τους πρόποδες του Front Range στο Κολοράντο και τη λεκάνη Permian. Οι 22 αυτές «βόμβες άνθρακα» αθροιστικά έχουν τη δυνατότητα να εκπέμπουν 140 δισεκατομμύρια τόνους CO2, σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο από ό,τι εκπέμπει ολόκληρος ο κόσμος κάθε χρόνο.

Η Σαουδική Αραβία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη δυνητική πηγή εκπομπών μετά τις ΗΠΑ, με 107 δισ. τόνους, ακολουθούμενη από τη Ρωσία, το Κατάρ, το Ιράκ, τον Καναδά, την Κίνα και τη Βραζιλία.

Το νέο δίκτυο εκστρατείας κατά των μεγάλων έργων εξόρυξης ορυκτών καυσίμων στοχεύει να συντονίσει τις διάφορες νομικές ενέργειες και εκστρατείες ακτιβιστών ενάντια σε αυτά τα έργα και τις εταιρείες και τους πολιτικούς που τα υποστηρίζουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης