Οι εισαγωγές των ΗΠΑ από την Κίνα αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ όλων των εποχών μετά την εποχική προσαρμογή των στοιχείων για το μήνα Απρίλιο, παρά το lockdown στη Σαγκάη και τις δυσκολίες που αντιμέτωπισε η κινεζική οικονομία της κινεζικής οικονομίας λόγω πανδημίας. Αυτό υποστηρίζει ο δημοσιογράφος των Αsia Times Ντέιβιντ Γκόλντμαν, εκφράζοντας την εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα από αυτή που παρουσιάσε το Bloomberg για το εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Χθες το Bloomberg έγραψε: «Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ συρρικνώθηκε τον Απρίλιο κατά το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ σε όρους δολαρίου, αντανακλώντας την πτώση της αξίας των εισαγωγών εν μέσω των lockdown λόγω πανδημίας στην Κίνα, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν. Οι εισαγωγές μειώθηκαν τον Απρίλιο, καθώς η εργοστασιακή δραστηριότητα στην Κίνα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020 εν μέσω αυστηρών αποκλεισμών για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Αν και η μεταποίηση στη χώρα έχει βελτιωθεί κάπως έκτοτε, τα μέτρα εξακολουθούν να επιβαρύνουν τις ήδη αδύναμες παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, ιδίως σε συνδυασμό με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το έλλειμμα με την Κίνα μειώθηκε τον Απρίλιο κατά 8,5 δισ. δολάρια, το μεγαλύτερο των τελευταίων επτά ετών. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 10,1 δισ δολάρια, επίσης το μεγαλύτερο από το 2015».

O Γκόλντμαν επισημαίνει ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα εποχικά προσαρμοσμένα και στα μη προσαρμοσμένα στοιχεία. Όσον αφορά τα μη προσαρμοσμένα, γράφει στο άρθρο του, « τα στοιχεία παρουσιάζουν ένα τυπικό μοτίβο αναπηδούσας μπάλας κατά τη διάρκεια ενός 12μηνου κύκλου. Δεν έχει νόημα να γίνονται συγκρίσεις από μήνα σε μήνα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η έντονη εποχικότητα των εμπορικών προτύπων.»

Συνεχίζοντας υποστηρίζει ότι: «Παρά τα lockdown λόγω πανδημίας, η οικονομία της Κίνας συνέχισε να εξάγει περισσότερο από ποτέ προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό που παρατηρούμε στα στοιχεία είναι η ανθεκτικότητα και όχι η ευθραυστότητα της κινεζικής οικονομίας και η ολοένα αυξανόμενη εξάρτηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την κινεζική μεταποίηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν τεθούν σε ισχύ οι δασμοί του Τραμπ, οι αναφορές της ίδιας της Κίνας για τις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ ήταν σταθερά χαμηλότερες από τις αναφορές των ΗΠΑ για τις εισαγωγές της από την Κίνα, πιθανότατα επειδή οι κινεζικές εξαγωγές υποδηλώνουν τα εξαγωγικά κέρδη προκειμένου να κρύβουν κεφάλαια σε λογαριασμούς στο εξωτερικό. Ωστόσο, μετά την έναρξη ισχύος των δασμών Τραμπ τον Αύγουστο του 2019, οι αριθμοί των εξαγωγών της Κίνας υπερέβησαν τους αριθμούς των εισαγωγών των ΗΠΑ.»

Η μελέτη της Fed

Η FED  τον Ιούνιο του 2021 δημοσίευσε μελέτη  με τίτλο «Αυξήθηκε ή μειώθηκε το διμερές εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα κατά τη διάρκεια της εμπορικής σύγκρουσης ΗΠΑ-Κίνας;» στη μελέτη αναφέρεται ότι  «Το διμερές εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα φάνηκε να έχει μειωθεί σημαντικά μετά την κλιμάκωση της εμπορικής σύγκρουσης ΗΠΑ-Κίνας το 2018, τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα αμερικανικά εμπορικά στοιχεία. Αντίθετα, τα κινεζικά στοιχεία λένε μια πολύ διαφορετική ιστορία: Το έλλειμμα, όπως προκύπτει από το διμερές πλεόνασμα της Κίνας, έφτασε σχεδόν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα μέχρι το τέλος του 2020.»

Στη συνέχεια εξηγεί γιατί συνέβη. «Ιστορικά, η διαφορά μεταξύ αυτών των στοιχείων του εμπορικού ισοζυγίου είχε παραμείνει αρκετά προβλέψιμη και σταθερή. Αλλά με την έναρξη της εμπορικής σύγκρουσης, οι αναφερόμενες από τις ΗΠΑ τιμές των εισαγωγών από την Κίνα μειώθηκαν πιο απότομα από τις αναφερόμενες από την Κίνα τιμές των εξαγωγών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δύο λόγοι είναι πιθανό να ευθύνονται για το φαινόμενο αυτό: (1) οι εισαγωγείς των ΗΠΑ υποδηλώνουν τις κινεζικές εισαγωγές προκειμένου να αποφύγουν τους αμερικανικούς δασμούς και (2) οι κινέζοι εξαγωγείς αναφέρουν υψηλότερες εξαγωγές λόγω αλλαγών στα φορολογικά κίνητρα στην Κίνα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή