Οι εισαγωγές των ΗΠΑ από την Κίνα αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ όλων των εποχών μετά την εποχική προσαρμογή των στοιχείων για το μήνα Απρίλιο, παρά το lockdown στη Σαγκάη και τις δυσκολίες που αντιμέτωπισε η κινεζική οικονομία της κινεζικής οικονομίας λόγω πανδημίας. Αυτό υποστηρίζει ο δημοσιογράφος των Αsia Times Ντέιβιντ Γκόλντμαν, εκφράζοντας την εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα από αυτή που παρουσιάσε το Bloomberg για το εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών.
Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Χθες το Bloomberg έγραψε: «Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ συρρικνώθηκε τον Απρίλιο κατά το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ σε όρους δολαρίου, αντανακλώντας την πτώση της αξίας των εισαγωγών εν μέσω των lockdown λόγω πανδημίας στην Κίνα, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν. Οι εισαγωγές μειώθηκαν τον Απρίλιο, καθώς η εργοστασιακή δραστηριότητα στην Κίνα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020 εν μέσω αυστηρών αποκλεισμών για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Αν και η μεταποίηση στη χώρα έχει βελτιωθεί κάπως έκτοτε, τα μέτρα εξακολουθούν να επιβαρύνουν τις ήδη αδύναμες παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, ιδίως σε συνδυασμό με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το έλλειμμα με την Κίνα μειώθηκε τον Απρίλιο κατά 8,5 δισ. δολάρια, το μεγαλύτερο των τελευταίων επτά ετών. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 10,1 δισ δολάρια, επίσης το μεγαλύτερο από το 2015».
O Γκόλντμαν επισημαίνει ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα εποχικά προσαρμοσμένα και στα μη προσαρμοσμένα στοιχεία. Όσον αφορά τα μη προσαρμοσμένα, γράφει στο άρθρο του, « τα στοιχεία παρουσιάζουν ένα τυπικό μοτίβο αναπηδούσας μπάλας κατά τη διάρκεια ενός 12μηνου κύκλου. Δεν έχει νόημα να γίνονται συγκρίσεις από μήνα σε μήνα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η έντονη εποχικότητα των εμπορικών προτύπων.»
Συνεχίζοντας υποστηρίζει ότι: «Παρά τα lockdown λόγω πανδημίας, η οικονομία της Κίνας συνέχισε να εξάγει περισσότερο από ποτέ προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό που παρατηρούμε στα στοιχεία είναι η ανθεκτικότητα και όχι η ευθραυστότητα της κινεζικής οικονομίας και η ολοένα αυξανόμενη εξάρτηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την κινεζική μεταποίηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν τεθούν σε ισχύ οι δασμοί του Τραμπ, οι αναφορές της ίδιας της Κίνας για τις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ ήταν σταθερά χαμηλότερες από τις αναφορές των ΗΠΑ για τις εισαγωγές της από την Κίνα, πιθανότατα επειδή οι κινεζικές εξαγωγές υποδηλώνουν τα εξαγωγικά κέρδη προκειμένου να κρύβουν κεφάλαια σε λογαριασμούς στο εξωτερικό. Ωστόσο, μετά την έναρξη ισχύος των δασμών Τραμπ τον Αύγουστο του 2019, οι αριθμοί των εξαγωγών της Κίνας υπερέβησαν τους αριθμούς των εισαγωγών των ΗΠΑ.»
Η μελέτη της Fed
Η FED τον Ιούνιο του 2021 δημοσίευσε μελέτη με τίτλο «Αυξήθηκε ή μειώθηκε το διμερές εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα κατά τη διάρκεια της εμπορικής σύγκρουσης ΗΠΑ-Κίνας;» στη μελέτη αναφέρεται ότι «Το διμερές εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα φάνηκε να έχει μειωθεί σημαντικά μετά την κλιμάκωση της εμπορικής σύγκρουσης ΗΠΑ-Κίνας το 2018, τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα αμερικανικά εμπορικά στοιχεία. Αντίθετα, τα κινεζικά στοιχεία λένε μια πολύ διαφορετική ιστορία: Το έλλειμμα, όπως προκύπτει από το διμερές πλεόνασμα της Κίνας, έφτασε σχεδόν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα μέχρι το τέλος του 2020.»
Στη συνέχεια εξηγεί γιατί συνέβη. «Ιστορικά, η διαφορά μεταξύ αυτών των στοιχείων του εμπορικού ισοζυγίου είχε παραμείνει αρκετά προβλέψιμη και σταθερή. Αλλά με την έναρξη της εμπορικής σύγκρουσης, οι αναφερόμενες από τις ΗΠΑ τιμές των εισαγωγών από την Κίνα μειώθηκαν πιο απότομα από τις αναφερόμενες από την Κίνα τιμές των εξαγωγών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δύο λόγοι είναι πιθανό να ευθύνονται για το φαινόμενο αυτό: (1) οι εισαγωγείς των ΗΠΑ υποδηλώνουν τις κινεζικές εισαγωγές προκειμένου να αποφύγουν τους αμερικανικούς δασμούς και (2) οι κινέζοι εξαγωγείς αναφέρουν υψηλότερες εξαγωγές λόγω αλλαγών στα φορολογικά κίνητρα στην Κίνα».
Latest News
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζει να «δαγκώνει» την Ευρώπη - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
H Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει την επίδραση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ εντός κι εκτός ΗΠΑ