Να συναντηθεί διαδοχικά αύριο και μεθαύριο με τους επικεφαλής «των κομμάτων που σκοπεύουν να σχηματίσουν πολιτική ομάδα στη Βουλή» σκοπεύει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων.

«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τίθεται το ερώτημα πώς θα ληφθούν και εφαρμοστούν οι απαραίτητες αποφάσεις για τη χώρα. Αυτό είναι το νόημα αυτής της συνάντησης με τις πολιτικές δυνάμεις, ανέφεραν κύκλοι προσκείμενοι στην προεδρία.

Ο «γρίφος» των Ρεπουμπλικανών

Ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών Κριστιάν Ζακόμπ αποδέχτηκε την πρόσκληση, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ωστόσο νωρίτερα το κόμμα της παραδοσιακής δεξιάς στη Γαλλία είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνασπιστεί με τους κεντρώους του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ή να συνάψει κάποια συμφωνία συνεργασίας.

Εκτός από κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, οι βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων, που συνεδρίασαν σήμερα για να συζητήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, είχαν ήδη απορρίψει μια συμφωνία συνεργασίας με τον Μακρόν. Οι αναλυτές όμως εκτιμούν ότι ίσως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρέχουν στήριξη, κατά περίπτωση, στα νομοσχέδια της κυβέρνησης.

Διαφωνία

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων Κριστιάν Ζακόμπ επανέλαβε σήμερα ότι αντιτίθεται στη σύναψη οποιασδήποτε συμφωνίας με τον Μακρόν. «Είχαμε μόλις τώρα μια συζήτηση και αυτό που σας λέω εδώ είναι η σχεδόν ομόφωνη θέση μας, που αντικατοπτρίζει τη συντριπτική πλειοψηφία», είπε στους δημοσιογράφους, καθώς αποχωρούσε από τη συνεδρίαση.

Η παράταξη Ensemble! («Μαζί») του Μακρόν και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν παραπλήσια προγράμματα σε ό,τι αφορά την οικονομία. Για παράδειγμα, θέλουν και οι δύο να αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και στηρίζουν την πυρηνική ενέργεια. Αν συνεργάζονταν, θα είχαν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Όταν ρωτήθηκε για πιθανές αποσκιρτήσεις από τους Ρεπουμπλικάνους, ο Ζακόμπ είπε ότι οι βουλευτές του «έκαναν μαζί προεκλογική εκστρατεία και θα παραμείνουν μαζί χωρίς δυσκολία».

Δεν ψήφισαν Λεπέν

Όσον αφορά τις εκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Harris τόσο οι ψηφοφόροι της παράταξης Μακρόν όσο και οι ψηφοφόροι της παράταξης Μελανσόν στη μεγάλη τους πλειονότητα, περίπου οι οχτώ στους δέκα, αρνήθηκαν στο δεύτερο γύρο να ψηφίσουν υποψήφιο του ακροδεξιού κόμματος της Λεπέν, όταν ο δικός τους υποψήφιος δεν είχε προκριθεί. Σχεδόν οι μισοί εξ αυτών προτίμησαν ωστόσο την αποχή. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Le Monde, αυτοί που στον πρώτο γύρο ψήφισαν υπέρ  της αριστερής συμμαχίας του Μελανσόν και στον δεύτερο γύρο έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα υποψήφιο της παράταξης Μακρόν και ένα της Λεπέν, προτίμησαν, σε ποσοστό 45% την οδό της αποχής. Το 31% ψήφισε υπέρ της παράταξης Μακρόν, ενώ ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό, το 24% , προτίμησε την ψήφο στην Λεπέν.

Αντιστοίχως αυτοί που στον πρώτο γύρο ψήφισαν υπέρ της παράταξης Μακρόν και στον δεύτερο γύρο έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα σε υποψήφιους του Μελανσόν και της Λεπέν, προτίμησαν, σε ποσοστό 48% την αποχή, έναντι 34% που προτίμησε τον υποψήφιο του Μελανσόν και 18% που προτίμησε τον υποψήφιο της Λεπέν. Επίσης από τις 108 εκλογικές περιφέρειες που μονομαχήσαν οι παρατάξεις Μακρόν και Λεπέν, η τελευταία κέρδισε τις 62, ενώ στις 62 περιφέρειες που αναμετρήθηκαν υποψήφιοι του Μελανσόν και της Λεπέν η ακροδεξιά κέρδισε τις 33.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα