Για όσους σκέφτονται (πιο) πολιτικά και αρέσκονται να ξεφυλλίζουν το ημερολόγιο των πολιτικών γεγονότων, μπορούν από τώρα να τικάρουν μια ημερομηνία. Το Σάββατο της 20ής Αυγούστου, μία ημέρα που σχεδόν όλοι οι Ελληνες θα βρίσκονται στα θέρετρα, στα χωριά τους, στα πανηγύρια που ξεκίνησαν από τη γιορτή της Παναγίας.
Εκείνη η ημέρα, λέμε, για να συμμετέχουμε κι εμείς στη σεναριολογία που καλλιεργήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες με τα συνέδρια και τις εσωτερικές εκλογές των κομμάτων, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή για έναν πρωθυπουργό ο οποίος μπορεί και να θελήσει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές για τους εθνικούς λόγους που όλοι γνωρίζουμε και δεν είναι τίποτε άλλο από την τουρκική απειλή και την αβεβαιότητα στην οικονομία που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, 9-10 μήνες νωρίτερα από την εκπνοή της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησής του, να το πει.
Το γεγονός που δίνει αυτή την πολιτική ευκαιρία είναι ένα και σημαντικό:
στο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης αποφασίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα παρατείνει την ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα μετά την 20ή Αυγούστου, σημειώνοντας ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων, η πλήρης αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ και η κατάργηση των capital controls κλείνουν μια περίοδο προκλήσεων που ξεκίνησε το 2010 (την περίοδο των μνημονίων) για τη χώρα μας.
Το στίγμα αυτής της ιστορικής εξέλιξης έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι «κλείνει ένας επώδυνος κύκλος που άνοιξε πριν από 12 χρόνια. Και, ταυτόχρονα, ανοίγει μία νέα εποχή αυτόνομων επιλογών για την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των πολιτών της».
Πράγματι, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ιστορικό γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα στις μελλοντικές κυβερνήσεις να καθορίσουν και να εφαρμόσουν τη δική τους οικονομική πολιτική, το δικό τους πρόγραμμα, χωρίς να περιμένουν την έγκριση της τρόικας, των θεσμών ή των Βρυξελλών (όπως θέλετε πείτε το), στους νέους και στις γενιές του μέλλοντος την ελπίδα να περιμένουν καλύτερες ημέρες.
Ποιος θα άφηνε αυτή την (πολιτική) ευκαιρία να πάει χαμένη…
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα