Δεν επιβεβαιώθηκαν οι αισιόδοξες προβλέψεις και εκτιμήσεις για σημαντική αύξηση της ροής ξένων τουριστών προς την Αθήνα, το πρώτο πεντάμηνο του 2022. Σύφωνα με όσα υποστηρίζει η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) το πρώτο πεντάμηνο “έκλεισε” για τα ξενοδοχεία με πτώση της τάξης του -26.8% στην Πληρότητα, με πτώση -25.8% στο Έσοδο ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο (RevPar) και μόνο η Μέση Τιμή Δωματίου παρουσίασε μικρή θετική μεταβολή (κατά 1.4%) έναντι του αντίστοιχου πενταμήνου του 2019.

Διαβάστε επίσης: Οικονόμου: Το ελληνικό τουριστικό προϊόν αποδεικνύει τη δυναμική του 

Διαβάστε επίσης: Κικίλιας: Ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019 η τουριστική κίνηση

Ειδικά ο Μάϊος, πάντως φαίνεται ότι κατέγραψε μια σημαντική βελτίωση και κατάφερε να “κλείσει” σημαντικά την “ψαλίδα” μεταξύ των αποτελεσμάτων του 2019 και του 2022 στους δείκτες που εξετάζονται, βελτίωσε ελαφρά τη Μέση Τιμή Δωματίου (ADR) και έδωσε 82.1% μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία της Αθήνας (που όμως υπολείπεται κατά -6.9% έναντι του 2019). Η συνολική, ωστόσο, απόδοση 5μηνου, όπως διαπιστώνουμε και στον επισυναπτόμενο πίνακα, παρέμεινε πολύ χαμηλότερη από την αντίστοιχη του 2019.

Διαβάστε επίσης: «Εκατομμύρια Βρετανοί και φέτος στην Ελλάδα»

Χαμηλότερα από τους ανταγωνιστές

Επιπρόσθετα, και αυτό αξίζει να μας προβληματίσει, τονίζει η ΕΞΑΑΑ, από τα στοιχεία των πόλεων-ανταγωνιστών της Αθήνας, σε επίπεδο 5μήνου προκύπτει πως την ίδια περίοδο, Ιανουαρίου – Μαΐου 2022, πόλεις όπως η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη, η Κωνσταντινούπολη, η Ρώμη, το Παρίσι, το Λονδίνο, η Βιέννη, το Μόναχο, κατέγραψαν σαφώς υψηλότερα επίπεδα πληρότητας και απέκτησαν παράλληλα μια εντυπωσιακή ώθηση στις τιμές τους, την οποία η Αθήνα παρακολουθεί εξ αποστάσεως.  Για παράδειγμα το Παρίσι έφτασε πληρότητα 61.9% και ADR € 249.47, η Ρώμη πέτυχε πληρότητα 54% και ADR € 165,97 αντίστοιχα, η Βαρκελώνη 61,4% και ADR €136,32, η Μαδρίτη 60,2% και ADR €122,58, η Κωνσταντινούπολη πληρότητα 66,8% και ADR € 104,98 σε σύγκριση με την Αθήνα που είχε πληρότητα 52,6% και ADR € 98,07.

Αυτό που αξίζει την ιδιαίτερη προσοχή μας στον συγκεκριμένο πίνακα είναι σαφώς οι εντυπωσιακές διαφορές που παρατηρούνται στην ποσοστιαία αύξηση της μέσης τιμής δωματίου (ADR) των πόλεων ανταγωνιστών της Αθήνας το 2022, σε σύγκριση με το 2021: Η αύξηση ADR που πέτυχαν οι ανταγωνίστριες πόλεις φέτος στο πρώτο 5μηνο, κυμάνθηκε το λιγότερο από 36.6% (Βιέννη) και 39.2% (Κωνσταντινούπολη) έως και 119% (Λονδίνο), σε αντίθεση με την Αθήνα όπου η αύξηση της μέσης τιμής δωματίου παρουσίασε οριακή μεταβολή της τάξης  του 12.6%.

Ελπίδες για καλύτερες επιδόσεις τους επόμενους μήνες 

H ΕΞΑΑΑ επισημαίνει πως από την πλευρά της έχει κατ’ επανάληψη σταθεί επίμονα στις αιτίες που διαμορφώνουν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα στους τουριστικούς δείκτες της Αθήνας. «Ελπίζουμε σε καλύτερες επιδόσεις κατά τους επόμενους μήνες, διότι αναμένεται δύσκολος και πολύ ακριβός για όλους χειμώνας, για τον οποίο θα χρειαστεί να θωρακιστούμε εγκαίρως, ιδιαίτερα τα ξενοδοχεία 12μηνης/ συνεχούς λειτουργίας, τα οποία δεν έχουν την δυνατότητα να αδρανοποιηθούν για ένα ικανό χρονικό διάστημα – κάτι το οποίο σαφώς περιορίζει τρέχοντα λειτουργικά έξοδα και υποχρεώσεις.

Καθώς επίσης δεν είναι εφικτό να προβλεφθεί ποιες ισορροπίες θα διατηρηθούν, ποιες θα διαταραχθούν εκ νέου, αλλά και ποιες νέες ανάγκες θα προκύψουν, η μόνη οδός που μπορούμε να προτείνουμε, είναι αυτή της διαφύλαξης της ποιότητας της προσφοράς του προορισμού -με ό,τι αυτό συνεπάγεται ή απαιτεί- και της ενίσχυσης της ζήτησης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός