Να γυρίσει σελίδα, μετά από ένα δύσκολο εξάμηνο, προσπαθεί σήμερα η Wall Street, με τους δείκτες να κινούνται ήπια ανοδικά και με αρκετή δόση επιφυλακτικότητας, εν μέσω ανησυχιών για επικείμενη ύφεση.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κερδίζει 0,40% στις 30.896 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,46% στις 3.802 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,61% στις 11.097 μονάδες.

Διαβάστε επίσης – Το «σοκ της ύφεσης» πλήττει τις αγορές

Στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, η Micron Technology υποχωρεί περισσότερο από 5% λόγω του απογοητευτικού guidance που εξέδωσε για το τέταρτο τρίμηνο. Στο κόκκινο όμως είναι και οι κατασκευαστές τσιπ, με τις Nvidia, Qualcomm και Marvel να χάνουν πάνω από 1%. Η Western Digital και η Micron χάνουν 3%.

Οι μετοχές της Kohl’s υποχωρούν 18% αφού μείωσε τις προοπτικές της για το οικονομικό δεύτερο τρίμηνο, επικαλούμενη χαμηλότερες καταναλωτικές δαπάνες και τερματισμό των συνομιλιών για την πώληση της επιχείρησης, λέγοντας ότι το περιβάλλον λιανικής έχει επιδεινωθεί από την αρχή της διαδικασίας υποβολής προσφορών.

Διαβάστε επίσης – S&P: Χάθηκαν 8,2 τρισ. δολάρια σε έξι μήνες

Στον αντίποδα, η General Motors σημειώνει άνοδο 3% ακόμη και μετά την προειδοποίηση της εταιρείας για τα ζητήματα μεταποίησης το δεύτερο τρίμηνο που θα μπορούσαν να φέρουν τα καθαρά της κέρδη για το τρίμηνο μεταξύ 1,6 και 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι τα καθαρά έσοδα της GM θα ήταν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Το «μαύρο» εξάμηνο

Οι αμερικανικοί δείκτες έρχονται από ένα δύσκολο εξάμηνο. Μόνο το δεύτερο τρίμηνο, ο S&P 500 υποχώρησε περισσότερο από 16% – τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση του από τον Μάρτιο του 2020. Για το πρώτο εξάμηνο, ο δείκτης σημείωσε πτώση 20,6%, ήτοι τη μεγαλύτερη του πρώτου εξαμήνου από το 1970.

Σημαντικές ήταν και οι απώλειες για τον Dow Jones και τον Nasdaq Composite. Ο Dow έχασε 11,3% το δεύτερο τρίμηνο και περισσότερο από 15% στο εξάμηνο. Ο Nasdaq, εν τω μεταξύ, υπέστη τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση από το 2008, χάνοντας 22,4%. Αυτές οι απώλειες ώθησαν τον τεχνολογικό δείκτη στην επικράτεια της bear market, με πτώση σχεδόν 32% από το υψηλό όλων των εποχών που σημειώθηκε τον Νοέμβριο. Επίσης, έχει μειωθεί κατά 29,5% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα.

Αυτές οι απότομες απώλειες πρώτου εξαμήνου και τριμήνου έρχονται καθώς οι επενδυτές παλεύουν με τον υψηλό πληθωρισμό και την αυστηρότερη νομισματική πολιτική. Ο βασικός δείκτης προσωπικών δαπανών κατανάλωσης – ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ – αυξήθηκε 4,7% τον περασμένο μήνα. Αν και ήταν ελαφρώς κάτω από την εκτίμηση των αναλυτών, ήταν ακόμα κοντά σε υψηλά πολλών δεκαετιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street