Ανοδικά κινούνται και σήμερα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent, καθώς η απεργία στη Νορβηγία αναμένεται να διαταράξει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, προκαλώντας νέες ανησυχίες για την προσφορά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν 82 σεντς, ή 0,7%, στα 114,32 δολάρια το βαρέλι μετά από άνοδο 2,4% τη Δευτέρα.

Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate σκαρφάλωσε 2,58 δολάρια, ή 2,4%, στα 111,01 δολάρια το βαρέλι, από το κλείσιμο της Παρασκευής. Δεν υπήρξαν συναλλαγές για το WTI τη Δευτέρα λόγω της επίσημης αργίας των ΗΠΑ στις 4 Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Βουτιά 2% εν μέσω ΟΠΕΚ και ανησυχιών για ύφεση

Η απεργία στη Νορβηγία

Την Τρίτη, οι Νορβηγοί εργάτες ξεκίνησαν απεργία που θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε στο Reuters το συνδικάτο που ηγείται της βιομηχανικής δράσης.

Η απεργία αναμένεται να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 89.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα (boepd), εκ των οποίων η παραγωγή φυσικού αερίου αποτελεί τα 27.500 boepd, δήλωσε η Equinor.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, η παραγωγή πετρελαίου θα μειωθεί κατά 130.000 βαρέλια την ημέρα από την Τετάρτη, που αντιστοιχεί περίπου στο 6,5% της παραγωγής της Νορβηγίας.

«Το αργό πετρέλαιο κέρδισε καθώς η εστίαση των επενδυτών επέστρεψε σε σημάδια στενότητας της αγοράς», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της ANZ.

Συνολικά, οι προοπτικές για τη ζήτηση βρίσκονται επίσης στην πρώτη γραμμή των ανησυχιών των επενδυτών εν μέσω μιας ευρείας σύσφιξης των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών συνθηκών, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ καταπολεμά τον αχαλίνωτο πληθωρισμό με ραγδαίες αυξήσεις επιτοκίων.

«Το πετρέλαιο εξακολουθεί να αγωνίζεται να ξεφύγει από την τρέχουσα υφεσιακή δυσφορία καθώς η αγορά στρέφεται μακριά από τον πληθωρισμό στην οικονομική απόγνωση», ανέφερε σε σημείωμά του ο Στίβεν Ινς της SPI Asset Management.

Η παγκόσμια παραγωγή

Σύμφωνα με τον επικεφαλής έρευνας εμπορευμάτων της ING Γουόρεν Πάτερσον, ο ΟΠΕΚ ακόμη προσπαθεί να φτάσει τα συμφωνηθέντα επίπεδα παραγωγής, με την παραγωγή να μειώνεται τον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, η παραγωγή από τα 10 μέλη του οργανισμού τον Ιούνιο ήταν μικρότερη κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα στα 28,52 εκατομμύρια bpd, έναντι των περίπου 275.000 bpd, που είχαν συμφωνηθεί.

Οι αυξήσεις από τη Σαουδική Αραβία και άλλους μεγάλους παραγωγούς δεν αντισταθμίζουν τις μειώσεις από τη Νιγηρία και τη Λιβύη, ενώ η τελευταία αντιμετωπίζει περαιτέρω διακοπή του εφοδιασμού λόγω της πολιτικής αναταραχής που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα, με αποτέλεσμα να φαίνεται ακόμα πιο δύσκολο να πετύχει την παραγωγή που ανακοίνωσε πρόσφατα, σύμφωνα με τους αναλυτές της ANZ.

Και προειδοποίηση JPMorgan

Ας σημειωθεί, ότι αναλυτές της JPMorgan προειδοποιούν για εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου στα… «στρατοσφαιρικά επίπεδα» των 380 δολαρίων το βαρέλι εάν οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις ωθήσουν τη Ρωσία να επιβάλει αντίποινα με περικοπές της παραγωγής αργού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές