Η σχετική πρόταση νόμου, οδηγήθηκε μετά από μήνες διαβουλεύσεων ενώπιον της ολομέλειας την Πέμπτη, και ψηφίστηκε σε νόμο με 38 ψήφους υπέρ και 4 εναντίον.

Έτσι η Κύπρος γίνεται μία από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που αναγνωρίζει νομικά ως ξεχωριστό αδίκημα τη γυναικοκτονία, η οποία ορίζεται ως η θανάτωση γυναίκας ως αποτέλεσμα άσκησης βίας από ερωτικό σύντροφο, βασανισμού και μισογυνισμού, αλλά και άσκησης ενδοοικογενειακής βίας.

Αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία»

Η Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου, η οποία ήταν και η εισηγήτρια της πρότασης νόμου, παρέθεσε ενώπιον του σώματος στοιχεία για τις γυναικοκτονίες των τελευταίων ετών στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το 2019 σημειώθηκαν 9 γυναικοκτονίες, 5 το 2020, 5 το 2021 και μία το 2022. Όλα τα θύματα είπε η κ. Δημητρίου «έχασαν τη ζωή τους επειδή ήταν γυναίκες, από άνδρες που εμπιστεύτηκαν και που ασκούσαν εξουσία πάνω τους».

Σημείωσε επίσης ότι η αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» και η ένταξή του στην έννομη τάξη της Κύπρου, καθίσταται σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιτακτική, γιατί δίνει έμφαση στην ένταση, στην προέλευση και στην αιτία του εγκλήματος.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης

Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».