Η σχετική πρόταση νόμου, οδηγήθηκε μετά από μήνες διαβουλεύσεων ενώπιον της ολομέλειας την Πέμπτη, και ψηφίστηκε σε νόμο με 38 ψήφους υπέρ και 4 εναντίον.

Έτσι η Κύπρος γίνεται μία από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που αναγνωρίζει νομικά ως ξεχωριστό αδίκημα τη γυναικοκτονία, η οποία ορίζεται ως η θανάτωση γυναίκας ως αποτέλεσμα άσκησης βίας από ερωτικό σύντροφο, βασανισμού και μισογυνισμού, αλλά και άσκησης ενδοοικογενειακής βίας.

Αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία»

Η Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου, η οποία ήταν και η εισηγήτρια της πρότασης νόμου, παρέθεσε ενώπιον του σώματος στοιχεία για τις γυναικοκτονίες των τελευταίων ετών στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το 2019 σημειώθηκαν 9 γυναικοκτονίες, 5 το 2020, 5 το 2021 και μία το 2022. Όλα τα θύματα είπε η κ. Δημητρίου «έχασαν τη ζωή τους επειδή ήταν γυναίκες, από άνδρες που εμπιστεύτηκαν και που ασκούσαν εξουσία πάνω τους».

Σημείωσε επίσης ότι η αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» και η ένταξή του στην έννομη τάξη της Κύπρου, καθίσταται σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιτακτική, γιατί δίνει έμφαση στην ένταση, στην προέλευση και στην αιτία του εγκλήματος.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής
Επικαιρότητα |

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής

Το πρόγραμμα του συνεδρίου που διοργανώνει το BHMA σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης – Ζωντανή κάλυψη από το κανάλι του Βήματος στο YouTube