


Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα έκλεισε στις 51,1 μονάδες τον Ιούνιο, τιμή χαμηλότερη από τις 53,8 μονάδες του Μαΐου. Η εξέλιξη αυτή υποδεικνύει οριακή μόνο βελτίωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, στα μέσα του 2022, και τη βραδύτερη που έχει καταγραφεί στην τρέχουσα περίοδο συνεχούς ανάπτυξης που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2021. Αντίστοιχα, ο PMI για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη υποχώρησε από το 54,6 το Μάιο στο 52,1 τον Ιούνιο, τη χαμηλότερη από τον Αύγουστο του 2020, ενώ πρόκειται για τον πέμπτο συνεχόμενο μήνα πτώσης.
Η παραγωγή σε όλο το εύρος του ελληνικού μεταποιητικού τομέα μειώθηκε οριακά τον Ιούνιο. Παρότι η διαφορά ήταν ελάχιστη, ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν ο ταχύτερος από το Φεβρουάριο του 2021, καθώς οι εταιρείες ανέφεραν ότι ο μικρότερος όγκος νέων παραγγελιών και η ασθενέστερη ζήτηση των πελατών οδήγησαν στη μείωση της παραγωγής. Εν τω μεταξύ, η ζήτηση από τους πελάτες του εξωτερικού μειώθηκε επίσης. Οι νέες παραγγελίες εξαγωγών συρρικνώθηκαν για δεύτερη φορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες, και με τον πιο έντονο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2021.
Η τάση επιβράδυνσης που παρατηρήθηκε σε ολόκληρη την Ευρωζώνη αντανακλούσε μια ευρεία αποδυνάμωση σε όλες τις οικονομίες τον Ιούνιο. Η χώρα με τις καλύτερες επιδόσεις ήταν η Ολλανδία. Σε σύγκριση με το Μάιο, η Αυστρία κατέγραψε τη μεγαλύτερη επιβράδυνση, με τον αντίστοιχο PMI της μεταποίησης να υποχωρεί πάνω από 5 μονάδες δείκτη. Το κράτος με τις πιο αδύναμες επιδόσεις ήταν η Ιταλία, η οποία σημείωσε την πιο ήπια ανάκαμψή της τα τελευταία δύο χρόνια. Για πρώτη φορά από το αρχικό κύμα των μολύνσεων από τον COVID-19 το πρώτο εξάμηνο του 2020, τα στοιχεία της έρευνας του Ιουνίου τόνισαν μια πτώση της μεταποιητικής παραγωγής της Eυρωζώνης. Οι ασθενέστερες συνθήκες ζήτησης, ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα επίμονα προβλήματα προσφοράς αναφέρθηκαν ως λόγοι για τη χαμηλότερη παραγωγή.
ΑΕΠ έως το 2025
Δεν υπάρχουν αλλαγές στις προβλέψεις


* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ Π.Χ. Κωστή και Δρ Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις
Πηγές:
Δείκτης Ανάκαμψης: Υπολογισμοί του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του ΕΚΠΑ.
Ημερήσιοι θάνατοι από covid-19: Our World in Data.
Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ, Πληθωρισμός, Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας, Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Oxford Economics – Global Economic Model.
Δείκτης PMI στη μεταποίηση: HIS Markit.
Δείκτης οικονομικού κλίματος: Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σημειώσεις:
Δείκτης Ανάκαμψης: Αποτελείται από πέντε επιμέρους δείκτες ο καθένας από τους οποίους από επιμέρους μεταβλητές με βάση της εξής μεθοδολογία.
Ημερήσιοι θάνατοι από covid-19: Πρόκειται για το μέσο όρο των ημερήσιων θανάτων από covid-19 σε εβδομαδιαία βάση.
Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές.
Πληθωρισμός: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του γενικού επιπέδου τιμών.
Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας: Πρόκειται για τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ή αλλιώς τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του επιπέδου τιμών προϊόντων ενέργειας.
Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Πρόκειται για δείκτες που παρουσιάζουν την τιμή του πετρελαίου και του αερίου με έτος βάσης το 2015, το οποίο λαμβάνει την τιμή 100.
Δείκτης PMI στη μεταποίηση: Πρόκειται για το Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών στον κλάδο της μεταποίησης που καταγράφει τόσο τα επίπεδα παραγωγής, όσο και τις προσδοκίες για την εξέλιξή της στο άμεσο μέλλον (περίπου 6 μήνες προβλεπτική ικανότητα). Τιμές άνω του 50 σημαίνουν ότι η τιμή είναι καλύτερη σε σχέση με του προηγούμενου μήνα και σηματοδοτεί καλές προοπτικές για τους επόμενους 6 περίπου μήνες.
Δείκτης οικονομικού κλίματος: Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) είναι ένας σύνθετος δείκτης που στόχο έχει να παρακολουθεί τη μεταβολή του ΑΕΠ είναι ένας σταθμισμένος μέσος όρος απαντήσεων σε επιλεγμένες ερωτήσεις που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και σε καταναλωτές και σκοπό έχουν να προσδιορίσουν το οικονομικό κλίμα.


Latest News

Επτά στα δέκα κτήρια είναι χαμηλής ενεργειακής κλάσης
Η χαμηλή ενεργειακή απόδοση του Κτηριακού Τομέα της Ελλάδας αποτυπώνεται στις εξαιρετικά χαμηλές ενεργειακές κλάσεις των κτηρίων που τον συνθέτουν.

Νέο Διεθνές Σήμα Πιστοποίησης Διατροφικών Προϊόντων, βάσει του δείκτη αντιοξειδωτικής δράσης και βιοδραστικότητας.
Με στόχο την πρόληψη, για την Υγεία και Ευεξία των καταναλωτών.

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΕΛΜΕΠΑ και Grant Thornton
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών

Ο πολιτικός και οικονομικός κίνδυνος για την Ελλάδα
Ο πληθωρισμός μπορεί να αυξήσει τον πολιτικό κίνδυνο ενώ οι προβλέψεις για υποτονική ανάπτυξη απομακρύνουν το στόχο για επιστροφή στα επίπεδα του 2008 (Γραφήματα).

Γιατί δεν ξέρουμε το ακριβές υψόμετρο στον Όλυμπο; Πως θα υπολογιστεί σωστά το υψόμετρο στη χώρα
Αν γνωρίζουμε το πεδίο βαρύτητας για τον ελληνικό χώρο, τότε μπορούμε να υπολογίσουμε την επιφάνεια του γεωειδούς. Ξέροντας λοιπόν αυτήν την επιφάνεια μπορούμε μετά να μετατρέψουμε τα γεωμετρικά υψόμετρα σε υψόμετρα που όλοι κατανοούμε

Ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα σε σοβαρές κρίσεις
Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 είχε μικρή επίδραση στις μεταβολές των τραπεζικών χρηματιστηριακών δεικτών στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, ενώ η υγειονομική κρίση της πανδημίας του Covid-19 δεν φαίνεται να επηρεάζει τις τιμές των τραπεζικών χρηματιστηριακών δεικτών σε καμία χώρα

Προβλέψεις για ύφεση το 2023 στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη
Με βάση τις εκτιμήσεις του Ιανουαρίου 2023 για το πρώτο μισό του 2023, ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ θα πρέπει να αναμένεται χαμηλότερος για την ελληνική οικονομία σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Νοεμβρίου και ελαφρώς καλύτερες για το δεύτερο μισό του 2023.

ChatGPT: Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη σε ειδική διάλεξη από το Εργαστήριο «Ψηφίς» του ΑΠΘ
Για την παρακολούθηση της διάλεξης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, απαιτείται εγγραφή.

ΟΠΑ: Ιδρύεται έδρα UNESCO
H Έδρα UNESCO θα εστιάζει στις Ψηφιακές Μεθόδους για τις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες.

Πόσα κόστισε η ζημιογόνος ΛΑΡΚΟ στους φορολογούμενους
Μέχρι το 2019 οι φορολογούμενοι είχαν επιβαρυνθεί σε τρέχουσες τιμές με 3,62 δισ. Ευρώ