Η εκτίναξη του πληθωρισμού σε ύψη που θεωρούσαμε ότι ανήκουν σε προηγούμενες δεκαετίες (και αιώνα) έχει διαμορφώσει νέα δεδομένα για την οικονομία και για την κοινωνία.
Ο πληθωρισμός δεν είναι απλώς μια οικονομική παράμετρος. Είναι ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Γιατί πρώτα από όλα πλήττει τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας, αυτά που πιο δύσκολα μπορούν να ανταπεξέλθουν, όταν οι αυξήσεις των τιμών ξεπερνούν το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημά τους και άρα αναγκάζονται να μην αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες που κανονικά τα θεωρούσαν απαραίτητα. Είναι σαν μια διαρκή αναδιανομή εισοδήματος σε βάρος των εργαζόμενων που βλέπουν το μισθό τους να μειώνεται στην πράξη.
Δημιουργεί, όμως, και πρόβλημα συνολικά στην οικονομία, καθώς ιδίως σε μια χώρα με πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ο πληθωρισμός σημαίνει μια ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση του κόστους παραγωγής τους, το οποίο δεν είναι πάντα εύκολο να το μεταφέρουν στις τιμές των προϊόντων τους.
Όταν ξεκίνησε αυτή η φάση ανόδου του πληθωρισμού, φάνηκε ότι μπορεί και να ήταν ένα συγκυριακό φαινόμενο, αποτέλεσμα διαφόρων έκτακτων περιστάσεων. Από προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μόνο που ολοένα και περισσότερο φαίνεται ότι ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει. Δηλαδή, να έχουμε ένα φαινόμενο στασιμοπληθωρισμού.
Αυτό σημαίνει ότι τώρα είναι η ώρα για να ληφθούν μέτρα.
Και τα μέτρα δεν μπορούν να είναι τα παραδοσιακά: δηλαδή, πρακτικά να επιβραδύνουμε την οικονομία και να αυξήσουμε την ανεργία ώστε να υποχωρήσει ο πληθωρισμός.
Η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να το αντέξει αυτό.
Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να υπάρξει μια ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συνεννόηση για το ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για να μην ζήσουμε μια οικονομική και οικονομική κρίση, από ριζικές παρεμβάσεις στις τιμές κρίσιμων αγαθών όπως τα ενεργειακά έως ευρύτερες κλαδικές συνεννοήσεις για να συνεχιστεί η ανοδική πορεία διαφόρων αγαθών.
Γιατί εάν πούμε ότι απλώς κάποια στιγμή θα αντιδράσουν από μόνες τους οι «δυνάμεις της αγοράς», τότε απλώς θα δούμε το πρόβλημα να γιγαντώνεται.
Latest News
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται