Για τα εναλλακτικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του ΥΠΕΝ ενημερώθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε περίπτωση μειωμένης διάθεσης ή και πλήρους διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου το φθινόπωρο και τον χειμώνα προς την Ευρώπη προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Κατά την ενημέρωση παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης και διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία μετείχε και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, έγινε, επίσης, εκτίμηση για την πορεία των διεθνών τιμών καυσίμων και η επίπτωση στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.

Διαβάστε ακόμα: Πώς θωρακίζεται ενεργειακά η Ελλάδα απέναντι στον Πούτιν

Οι χθεσινές ανακοινώσεις της Gazprom

Στις εξελίξεις για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης κυριαρχούν οι χθεσινές ανακοινώσεις της Gazprom, η οποία δήλωσε πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την παροχή αερίου μέσω του Nord Stream 1 καθώς δεν είναι σε θέση να έχει εικόνα για το αν θα παραληφθεί η τουρμπίνα που έχει αποσταλεί στον Καναδά για συντήρηση. Πρόκειται για κρίσιμο εξοπλισμό του αγωγού, για τον οποίο οι Γερμανοί της Siemens γνωστοποίησαν την περασμένη εβδομάδα πως έχουν βρει τρόπο ώστε η τουρμπίνα να παραληφθεί.

Διαβάστε ακόμα: Σε τεντωμένο σκοινί η ενεργειακή επάρκεια

Ο μικρότερος κίνδυνος για την Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουν πολλάκις διαβεβαιώσεις πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον μικρότερο κίνδυνο ως προς την ασφάλεια εφοδιασμού. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι:

  1. Η εγκατάσταση της πλωτής δεξαμενής LNG στη Ρεβυθούσα. Τέλος του μήνα θα είναι σε θέση να λειτουργεί.
  2. Αύξηση των εισαγωγών LNG
  3. Η αδιάλειπτη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ενώ τον Σεπτέμβριο θα μπει στο σύστημα και η Πτολεμαϊδα 5.
  4. Η ετοιμότητα ιδιωτικών μονάδων καθώς και μονάδων της ΔΕΗ που λειτουργούν σήμερα με φυσικό αέριο να γυρίσουν τις μηχανές τους ώστε να καίνε ντίζελ για την παραγωγή ρεύματος.
  5. Η περαιτέρω αύξηση εισαγωγών αερίου από τον αγωγό TAP
  6. Σχέδιο περικοπής των εξαγωγών αερίου και περιορισμού της κατανάλωσης ρεύματος των βιομηχανιών, αν υπάρξει πλήρης διακοπή του ρωσικού αερίου.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια