Μέσω της υποδομής πληρωμών και διακανονισμού του Ευρωσυστήματος (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ), αναμένεται να γίνεται ο διακανονισμός των ομολόγων του NextGenerationEU και άλλων ομολόγων της ΕΕ, σύμφωνα με τη σχετική διαδικασία την οποία ανακοίνωσε σήμερα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ακολουθώντας αυτή τη διαδρομή, η έκδοση ομολόγων της ΕΕ θα ευθυγραμμιστεί με τις ρυθμίσεις που χρησιμοποιούνται από κρατικούς εκδότες της ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή αποφάσισε να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα λειτουργεί ως φορέας πληρωμής, και την Εθνική Τράπεζα του Βελγίου, η οποία θα ενεργεί ως φορέας διακανονισμού διακανονισμός για όλους τους τίτλους της ΕΕ.
Διαβάστε επίσης – Από τις κορωνο-εκδόσεις χρέους στα «πολεμικά» ευρωομόλογα
Ίσοι όροι ανταγωνισμού
Η Υπηρεσία Εκδόσεων της ΕΕ θα δημιουργήσει ίσους όρους ανταγωνισμού για όλα τα Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων και τους επενδυτές που διαπραγματεύονται ομόλογα που έχουν εκδοθεί στην ΕΕ. Με την Υπηρεσία Εκδόσεων της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξοπλιστεί με μια διαδικασία διακανονισμού που θα αντικατοπτρίζει τον νέο της ρόλο ως ένας από τους μεγαλύτερους εκδότες χρέους σε ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκαν σήμερα ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό και τη Διοίκηση, μαζί με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα και τον Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας του Βελγίου Πιερ Βουνς, οι οποίοι συμφώνησαν για την υλοποίηση του έργου, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Πλεονεκτήματα
Με την ευκαιρία αυτή, ο Επίτροπος Χαν είπε: «Η Υπηρεσία Εκδόσεων της ΕΕ παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα για την Επιτροπή ως εκδότη αλλά και για όλους τους επενδυτές σε τίτλους της ΕΕ. Μόλις εφαρμοστεί, αυτό το έργο θα διασφαλίσει ότι ο διακανονισμός των ομολόγων μας θα επωφεληθεί από τη συμμετοχή του Ευρωσυστήματος».
Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μακροχρόνια παρουσία στις κεφαλαιαγορές, ξεκίνησε δύο προγράμματα δανεισμού μεγάλης κλίμακας (SURE και NextGenerationEU) το 2020 και το 2021, αντίστοιχα, ως απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού και τις συνέπειές της. Σε αυτή τη βάση και από τον Οκτώβριο του 2020, η Επιτροπή έχει εκδώσει μακροπρόθεσμο δανεισμό 212,8 δισ. ευρώ στο πλαίσιο των δύο προγραμμάτων. Πάνω από το ήμισυ αυτού του ποσού εκδόθηκε στο πλαίσιο της διαφοροποιημένης στρατηγικής χρηματοδότησης της Επιτροπής, η οποία επιτρέπει ευέλικτο δανεισμό υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες της αγοράς. Με αυτά τα προγράμματα, ύψους έως 100 δισεκατομμυρίων ευρώ και έως 800 δισεκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα, η Επιτροπή πρόκειται να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους εκδότες σε ευρώ.
Το ισχύον σύστημα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί επί του παρόντος ένα σύστημα διακανονισμού που περιλαμβάνει εμπορικούς προμηθευτές υπηρεσιών διακανονισμού. Αυτά τα συστήματα έχουν αποδώσει καλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ιδιαίτερα την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται από τους προμηθευτές. Ωστόσο, η μεγάλη αύξηση της κλίμακας των εκδόσεων στην ΕΕ οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί σε συνολική επανεξέταση όλων των πτυχών της έκδοσης ομολόγων της, συμπεριλαμβανομένου του διακανονισμού ομολόγων.
Latest News
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζει να «δαγκώνει» την Ευρώπη - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
H Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει την επίδραση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ εντός κι εκτός ΗΠΑ
Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες
Μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι οι εταιρείες είναι δυσαρεστημένες με τις νέες προσλήψεις της Gen Z και ενδέχεται να αποφύγουν στο μέλλον την πρόσληψη πρόσφατων αποφοίτων.
Κινδυνεύει η τεκίλα απο τους δασμούς του Τραμπ
Οι σχέδιασμοί του Τραμπ θέτουν σε κίνδυνο τις εισαγωγές τεκίλας στις ΗΠΑ , των Diageo, Becle ύψους 3 δισ. δολαρίων