Θετικά για το αξιόχρεο των τραπεζών της Ευρωζώνης είναι η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που ανακοίνωσε για τη συγκράτηση των spreads, σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

Ο οίκος εξηγεί ότι τα υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ θα στηρίξουν τα καθαρά περιθώρια τόκων, ενώ το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα συμβάλλει στη σταθεροποίηση των spreads και των τιμών των κρατικών ομολόγων, τα οποία αποτελούν σημαντικό ποσοστό στα χαρτοφυλάκια ορισμένων τραπεζών της Ευρωζώνης.

Αναμένει ότι η αύξηση των επιτοκίων θα στηρίξει όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης, αλλά θα ωφελήσει ιδιαίτερα τις τράπεζες της Νότιας Ευρώπης στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, επειδή έχουν μεγαλύτερο ποσοστό δανείων με κυμαινόμενα επιτόκια σε σχέση με τις τράπεζες της Βόρειας Ευρώπης και είναι περισσότερο εξαρτημένες από τις καταθέσεις για τη χρηματοδότησή τους.

Καθώς τα υψηλότερα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας περνάνε ταχύτερα στα επιτόκια χορηγήσεων σε σχέση με τα επιτόκια καταθέσεων, τα καθαρά περιθώρια τόκων αυτών των τραπεζών θα λάβουν μεγαλύτερη και πιο άμεση ώθηση απ’ ότι των τραπεζών με υψηλότερα ποσοστά δανείων με σταθερό επιτόκια και χρηματοδότησης από πηγές εκτός των καταθέσεων, σημειώνει ο Moody’s.

Το νέο εργαλείο για την Προστασία Μετάδοσης της Νομισματικής Πολιτικής (TPI) είναι σχεδιασμένο για τη συγκράτηση των αυξήσεων στις αποδόσεις κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, οι οποίες δεν δικαιολογούνται από θεμελιώδεις παράγοντες. Το εργαλείο μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή του ντόμινο που είχε σημειωθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης και στην ενίσχυση της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης κατά τη διάρκεια περιόδων οικονομικών ή πολιτικών πιέσεων σε μεμονωμένες χώρες.

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Προβληματισμός για το νέο «εργαλείο» – Ασαφή τα κριτήρια

Οι ωφέλειες

Ο Moody’s αναμένει ότι το TPI θα ωφελήσει, όπως και οι αυξήσεις των επιτοκίων, τις τράπεζες της Νότιας Ευρώπης, επειδή έχουν μεγαλύτερη έκθεση σε ομόλογα των χωρών τους: Οι ιταλικές τράπεζες έχουν κρατικά ιταλικά ομόλογα ύψους 300 δισ. ευρώ και οι ισπανικές 250 δισ. ευρώ σε κρατικά ισπανικά ομόλογα.

Βασικό ισχυρό σημείο του TPI, σύμφωνα με τον οίκο, είναι ότι επιτρέπει στην ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα σε δυνητικά απεριόριστο ύψος, δίνοντας της ένα μέσο να παρεμβαίνει αποφασιστικά στην περίπτωση μεταβολών των αποδόσεων που θεωρεί «άτακτες».

Ο Moody’s δεν θεωρεί τους όρους που πρέπει να τηρεί μία χώρα για να ληφθεί απόφαση αγοράς των ομολόγων της ως ιδιαίτερα περιοριστικούς καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ διατηρεί μεγάλη διακριτική ευχέρεια στην αξιολόγησή της για την επιλεξιμότητα.

Ο οίκος θεωρεί θετική την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι θα προχωρήσει και σε άλλες αυξήσεις επιτοκίων, εφόσον αποτρέψει με επιτυχία μία αποσταθεροποίηση των πληθωριστικών προσδοκιών που θα ήταν επιζήμια για τις οικονομίες και τις τράπεζες της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Παγκόσμια τάση η αύξηση των επιτοκίων – Δεκάδες κεντρικές τράπεζες μπήκαν «στον χορό»

Οι επόμενες αυξήσεις

Η Moody’s έτσι αναμένει ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο κατά 50 μ.β και θα ακολουθήσει πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μ.β τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, που θα φέρουν το επιτόκιο καταθέσεων στο 1,0% μέχρι το τέλος του έτους. Επίσης, αναμένει ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά περαιτέρω 75-100 μ.β. στις πρώτες λίγες συνεδριάσεις το 2023, με τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων να τελειώνει όταν το επιτόκιο καταθέσεων αυξηθεί στο 1,50%-1,75% το πρώτο εξάμηνο του 2023, κάτι που βέβαια εξαρτάται από την πορεία τόσο του πληθωρισμού.

«Η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα αναγκαζόταν να αυξήσει περισσότερο τα επιτόκια επιθετικά από ό,τι προβλέπουμε εάν η δυναμική του πληθωρισμού παραμείνει ασταθής ή εάν οι διαπραγματεύσεις για τους μισθούς απειλούν να διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά και αυξανόμενα επίπεδα», επισημαίνει η Moody’s.

Διαβάστε επίσης: Σενάριο πτώσης των επιτοκίων από το 2023 μαζί με ύφεση

Εκτός από τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις, η διεύρυνση των κρατικών spreads δημιουργεί ένα μοναδικά δύσκολο σκηνικό για τις πολιτικές αποφάσεις της ΕΚΤ, με την κατάρρευση της κυβέρνησης Ντράγκι στην Ιταλία να αποτελεί την πιο άμεση πρόκληση. Αν και η απόκλιση στα spread και το κόστος δανεισμού είναι χαμηλότερα από ό,τι κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, η ανθεκτικότητα των χωρών θα δοκιμαστεί από την πιο έντονη αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής.

Πάντως, όπως καταλήγει ο οίκος, η αυξημένη πίεση στην αγορά ομολόγων θα θέσει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε κίνδυνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή