Η παραπάνω από αμήχανη διαπίστωση ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να βρεθεί σε συνθήκη σημαντικού ενεργειακού ελλείμματος τον επόμενο χειμώνα και καλείται να αντιμετωπίσει διλήμματα όπως εάν οι περικοπές πρέπει να αφορούν τη θέρμανση των νοικοκυριών ή η λειτουργία της βιομηχανίας, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως χαρακτηριστική περίπτωση όπου πρακτικές κυρώσεων κινδυνεύουν να πλήξουν περισσότερο αυτούς που τις επιβάλλουν παρά αυτούς που τις υφίστανται.
Ομως, την ίδια στιγμή έρχεται στο προσκήνιο η ακόμη πιο αμήχανη διαπίστωση ότι η πραγματική εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα διατηρείται – και το φυσικό αέριο ακόμη και όταν προτείνεται ως «μεταβατικό» καύσιμο δεν παύει να είναι ένα καύσιμο η χρήση του οποίου συντελεί σε μια διαδικασία κλιματικής αλλαγής που ήδη παίρνει τα χαρακτηριστικά επικείμενης κλιματικής καταστροφής, όπως δείχνει και το κύμα υψηλών θερμοκρασιών και ιδιαίτερα καταστροφικών δασικών πυρκαγιών που βλέπουμε σε διάφορες χώρες.
Δείχνει αυτό πόσο απέχουν οι μεγαλόστομες διακηρύξεις από τα πραγματικά εμπόδια που συναντούμε σε μια διαδικασία μετασχηματισμού που δεν αφορά απλώς την αλλαγή ενεργειακής πηγής, ούτε καν μόνο μια τεχνολογική μετάβαση ώστε να αξιοποιηθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, αλλά πρωτίστως μια βαθιά αλλαγή στην κοινωνική οργάνωση της παραγωγής και της κατανάλωσης.
Μια διαδικασία αλλαγής που έρχεται σε σύγκρουση με αρκετά από τα στοιχεία της οικονομίας που θεωρούμε όχι μόνο αυτονόητα, αλλά και αναγκαία για την επίτευξη των στόχων που συνήθως συγκεφαλαιώνουμε ως «ανάπτυξη». Το γεγονός ότι ακόμη και τώρα οι εναλλακτικές που εξετάζονται περιλαμβάνουν ακόμη και την καταφυγή σε ορυκτά καύσιμα με ακόμη μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση απλώς έρχεται να επικυρώσει τη διάσταση του προβλήματος.
Η δε σύγκριση ανάμεσα στον όγκο του διαθέσιμου παγκοσμίου πλούτου – και των αντίστοιχων τεχνικών δυνατοτήτων που αυτός αντανακλά – και τον πραγματικό βαθμό στον οποίο κινητοποιούνται υλικοί και διανοητικοί πόροι για την αντιμετώπιση ενός ζητήματος που αφορά τελικά την επιβίωσή μας στον πλανήτη απλώς επιβεβαιώνει την κλίμακα της συλλογικής μας απρονοησίας.
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα