Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουμε σταματήσει να μιλάμε για τη φοροδιαφυγή. Λες και το λύσαμε ως πρόβλημα. Για όσους δεν θυμούνται, υπήρξε διαχρονικά το πιο σημαντικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Μετά ήρθαν τα ηλεκτρονικά συστήματα διασταυρώσεων και περιορίστηκε σε έναν βαθμό η μεγάλη φοροδιαφυγή. Την περίοδο της καραντίνας, όπου η ανάγκη κοινωνικής αποστασιοποίησης επέβαλε τη χρήση απομακρυσμένων πληρωμών, περιορίστηκε και η μικροφοροδιαφυγή.
Ωστόσο πολλά από όσα φάνηκαν να αλλάζουν το προηγούμενο διάστημα επιστρέφουν και μάλιστα με δριμύτητα.
Για παράδειγμα, μπορεί οι τουριστικοί προορισμοί να πλημμυρίζουν από τουρίστες, αλλά οι νόμιμες αποδείξεις (έχουμε πήξει στα δελτία παραγγελιών) παραμένουν είδος προς εξαφάνιση. Τα POS… χαλούν απανωτά το ένα μετά το άλλο. Με τον ρυθμό που βγαίνουν εκτός λειτουργίας θα νόμιζε κανείς ότι η πανδημία επεκτάθηκε στα μηχανάκια των τραπεζικών συναλλαγών. Αν οι υπολογισμοί για τα φετινά έσοδα γίνονται βάσει των δηλωμένων νόμιμων συναλλαγών, έχω την αίσθηση ότι είναι λάθος. Το οικονομικό αποτέλεσμα είναι σίγουρα καλύτερο και το κράτος δεν παίρνει το μερίδιο που του αναλογεί.
Πάλι καλά που σκέφτηκαν στην ΑΑΔΕ να μπλοκάρουν τουλάχιστον το πλέον συνηθισμένο των μεθόδων που ακολουθούν οι φοροφυγάδες καταστηματάρχες. Πλήρωνες με κάρτα, ένιωθες καλά με τη φορολογική σου συνείδησή, ανέμενες – η αλήθεια είναι – και την απόδειξη, αλλά όταν αυτή δεν έφτανε έλεγες δεν πειράζει θα ενημερωθούν οι φορολογικές Αρχές από τις τράπεζες. Αυτό δεν συνέβαινε. Τώρα, επιτέλους, συνδέεται απευθείας το POS με την ταμειακή μηχανή. Μάλιστα, καμία συναλλαγή δεν θα διεκπεραιώνεται αν δεν συνδέεται με μια νόμιμα εκδοθείσα απόδειξη. Μια ρύθμιση αυτονόητη που ωστόσο επί χρόνια δεν έκανε κανείς τον κόπο να την υλοποιήσει. Τώρα γίνεται και είναι παρήγορο. Ειδικά σε ό,τι αφορά τους ξένους τουρίστες που λόγω κουλτούρας πληρώνουν συνήθως με κάρτα. Απλά, όπως έχει καταγραφεί πολλές φορές, το POS που έμπαινε η κάρτα ήταν συνδεδεμένο με κάποιο τραπεζικό ίδρυμα στην αλλοδαπή και η συναλλαγή και βέβαια ο αναλογούν ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος χάνονταν στις συμπληγάδες της φοροδιαφυγής.
Τις τελευταίες μέρες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έκανε και κάτι άλλο. Ενεργοποίησε τους ξένους τουρίστες στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής στους τουριστικούς προορισμούς με μια καμπάνια στα σόσιαλ μίντια που απευθύνεται στους ξένους τουρίστες. Τους καλεί πριν πληρώσουν για οτιδήποτε στη χώρα να ζητούν από τους καταστηματάρχες «apodeixi please». Τους επισημαίνει μάλιστα στο σχετικό βίντεο ότι αν δεν πάρουν απόδειξη δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν, καθώς καλύπτονται από τον νόμο.
Το βίντεο μια χαρά τα λέει, αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα χρειαστεί και ένας αστυνομικός για την προστασία κάθε ξένου τουρίστα που θα επικαλεστεί όσα λέει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων…
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα