Γλιτώνουν το «λουκέτο» αλλά κινδυνεύουν με πρόστιμα – φωτιά στην περίπτωση που πιαστούν να μην κόβουν αποδείξεις. Πρόκειται για 15 κατηγορίες επαγγελματικών κλάδων που έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα από 1.000 έως και 5.000 ευρώ εάν εντοπιστούν κατά τη διάρκεια φορολογικών ελέγχων να μην έχουν εκδώσει περισσότερες από 10 αποδείξεις ή να μην έχουν εκδώσει παραστατικά η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Στη λίστα των επαγγελματιών που «εισπράττουν» πρόστιμα αντί αναστολής λειτουργίας σε περίπτωση μη έκδοσης αποδείξεων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων γιατροί, οδοντίατροι, κλινικές και θεραπευτήρια, δικηγόροι, ξενοδοχεία , λογιστές,  φροντιστήρια, γραφεία τελετών , επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων, υποθηκοφυλακεία , συμβολαιογραφεία, φαρμακεία.

Στην περίπτωση μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης περισσοτέρων από 10 αποδείξεων λιανικής πώλησης ή άλλων παραστατικών ή στην περίπτωση απόκρυψης φορολογητέας ύλης άνω των 500 ευρώ, επιβάλλονται πρόστιμα από 1.000 έως και 2.500 ευρώ. Στην περίπτωση που κατά τη διάρκεια νέου ελέγχου στους ίδιους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες διαπιστώνεται υποτροπή, τα πρόστιμα διογκώνονται στη ζώνη των 2.500-5.000 ευρώ. Τα πρόστιμα αυτά επιβάλλονται αντί του μέτρου της αναστολής λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων για 48 ώρες, το οποίο προβλέπεται να καταλογίζεται σε όλες τις άλλες περιπτώσεις επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που εντοπίζονται να διαπράττουν παραβάσεις μη έκδοσης αποδείξεων και λοιπών παραστατικών.

Διαβάστε επίσης: ΑΑΔΕ: Ηλεκτρονικό «κάρφωμα» για όσους φοροδιαφεύγουν

Η λίστα των επαγγελματιών

Οι κατηγορίες των υπόχρεων για τους οποίους αντί της αναστολής λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων επιβάλλονται πρόστιμα (ειδικές χρηματικές κυρώσεις) από 1.000 έως 5.000 ευρώ είναι οι εξής:

1. Ιατροί και οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων και εταιρείες που παρέχουν ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες.

2. Φυσιοθεραπευτές και ασκούντες παραϊατρικά επαγγέλματα και εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.

3. Κλινικές ή θεραπευτήρια.

4. Οίκοι ευγηρίας.

5. Λοιπά καταλύματα για άτομα που χρήζουν νοσοκομειακής ή άλλης φροντίδας ή κοινωνικής μέριμνας.

6. Εκπαιδευτήρια, σχολές, φροντιστήρια, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί και κάθε άλλης φύσης δραστηριότητες με χαρακτήρα διδακτικό ή επαγγελματικής κατάρτισης.

7. Ξενοδοχεία, ξενώνες, επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα – κατοικίες.

8. Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping).

9. Δικηγόροι και εταιρείες δικηγόρων.

10. Λογιστές, φοροτεχνικοί και εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.

11. Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων, σκαφών και αεροσκαφών.

12. Γραφεία τελετών.

13. Επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων.

14. Άμισθοι υποθηκοφύλακες, συμβολαιογράφοι και συμβολαιογραφικές εταιρείες.

15. Φαρμακεία ανεξαρτήτως νομικής μορφής που εδρεύουν σε Δήμους ή σε κοινότητες Δήμων ή σε κοινότητες δημοτικών ενοτήτων Δήμων, με πληθυσμό μέχρι και 5.000 κατοίκους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax