Υψηλές ταχύτητες αναπτύσσει η ΔΕΠΑ Εμπορίας για την είσοδο της στην ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, απέκτησε το 100% της New Spes Concept, εταιρείας η οποία διαθέτει άδειες για φωτοβολταϊκά ισχύος 232 MW. Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξαγορά δεν έχουν γίνει γνωστές παρά μόνο ότι σχετική απόφαση ελήφθη από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας την περασμένη Άνοιξη.

Η εταιρεία με την κίνηση αυτή κάνει πιο δυναμική διείσδυση στις ΑΠΕ καθώς υπενθυμίζεται ότι από το 2021 έχει αποκτήσει το 49% της North Solar με φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 500 MW στη Δυτική Μακεδονία. Τα συγκεκριμένα πάρκα στο τρίτο τρίμηνο του έτους αναμένεται να πάρουν οριστική προσφορά σύνδεσης ώστε να ξεκινήσει έπειτα η ανάπτυξη τους. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει option για την απόκτηση και του πλειοψηφικού ποσοστού 51% της North Solar, και όπως αναφέρουν πηγές αναμένεται να προχωρήσει στην απόκτηση του μεριδίου. Οι ίδιοι κύκλοι τοποθετούν χρονικά την τελευταία κίνηση της εταιρείας προς τον Σεπτέμβριο.

Οι τιμές

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας με τις δύο προαναφερόμενες εξαγορές χτίζει ένα «πράσινο» χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 732 MW.

Στόχος της είναι να ανέλθει συνολικά στο 1 GW. Πηγές της επιχείρησης σχολιάζουν πως είναι αναγκαία η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ και ιδίως με τα δεδομένα που έχει διαμορφώσει η ενεργειακή κρίση. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας με τον τρόπο αυτό διαμορφώνει κι ένα ενεργειακό καλάθι μέσα από το οποίο η θυγατρική της στη λιανική αγορά ενέργειας «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» θα μπορεί να παρέχει ανταγωνιστικές τιμές προς τους πελάτες της.

Ο όμιλος

Η διείσδυση της ΔΕΠΑ Εμπορίας στις ΑΠΕ οδηγεί επίσης τη διοίκηση στην επίτευξη του στόχου της που είναι η καθετοποίηση της δραστηριότητας της. Δηλαδή να μην περιοριστεί μόνο στην εμπορία και προμήθεια φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Ήδη για το σκοπό αυτό έχει αναπτύξει και πρωτοβουλίες στο υδρογόνο όπως και στο βιομεθάνιο.

Ο όμιλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας διευρύνεται και πλέον στις θυγατρικές του ομίλου εκτός από τη Φυσικό Αέριο Ελλάδος, συμπεριλαμβάνονται οι New Spes Concept και οι συμμετοχές της στη North Solar καθώς και στη Gastrade, η οποία αναπτύσσει το έργο του FSRU Αλεξανδρούπολης. Στην τελευταία η ΔΕΠΑ Εμπορίας συμμετέχει με 20%.

Ο όμιλος με αυτά τα δεδομένα, και μετά το «πάγωμα» των διαδικασιών της πώλησης της από το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ, βρίσκεται υπό επαναξιολόγηση. Οι μέτοχοι του έχουν βάλει στο τραπέζι κι άλλα σενάρια αξιοποίησης του περιουσιακού στοιχείου, χωρίς να αποκλείεται ακόμη κι εκείνο της εισαγωγής στο χρηματιστήριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ΑΠΕ