Η εποχή της Μεγάλης Ενόχλησης φτάνει για τους επενδυτές
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ποια μορφή μπορεί να πάρει τώρα η διαδικτυακή στήριξη για το χρηματιστήριο
Η Μεγάλη Μετριοπάθεια έχει πεθάνει και τα μοιρολόγια τώρα ξεκινούν.
Τα τελευταία 30 περίπου χρόνια μπορεί να μην φάνηκαν σαν να ήταν η καλύτερη εποχή για τους επενδυτές. Η οικονομική κρίση του 2008 δεν ήταν διασκεδαστική, για παράδειγμα, και ακόμη και η ελληνική κρίση χρέους δοκίμασε τα νεύρα όλων, για να αναφερθούμε σε λίγα πρόσφατα παραδείγματα. Αλλά εκ των υστέρων φαίνεται ότι ήταν μια χρυσή περίοδος.
«Η Μεγάλη Μετριοπάθεια, μια περίοδος σταθερής ανάπτυξης και πληθωρισμού, έχει τελειώσει, κατά την άποψή μας», έγραψε η BlackRock Investment Instutute. Ήταν, είπε η BlackRock, μια αξιοσημείωτη περίοδος σταθερότητας.
Η Barclays έκανε λόγο για το τέλος ενός «κυρίως ήρεμου και προβλέψιμου μακροοικονομικού περιβάλλοντος» που έχει βοηθήσει τους επενδυτές για τρεις δεκαετίες. Στη θέση της, είπε η τράπεζα, έφτασε «μια νέα εποχή αστάθειας».
Ένα άλλο όνομα για αυτό μπορεί να είναι το Μεγάλη Ενόχληση.
Διαβάστε ακόμα: Τι σηματοδοτεί η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου
Η Μεγάλη Ενόχληση
Το σόου τρόμου στις μετοχές συνεχίζεται για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο και οι ιστορίες που παρουσιάζουν στους εαυτούς τους οι διαχειριστές κεφαλαίων σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν τον κόσμο («αφηγήσεις», για να χρησιμοποιήσω τον πιο μεγαλεπήβολο όρο) απλώς αποτυγχάνουν να πείσουν. Η Rabobank το περιγράφει ως «το τρελό εκκρεμές της αγοράς».
Η τελευταία μεγάλη ιδέα – ένα στοίχημα για ύφεση στις ΗΠΑ – σκόνταψε σε πρώιμο στάδιο αφού η χώρα ανακοίνωσε εκπληκτικά ισχυρά δεδομένα για την απασχόληση.
Αυτό το στοίχημα προέκυψε για να αντικαταστήσει ένα άλλο στοίχημα για την κορύφωση του πληθωρισμού, το οποίο επίσης κατέρρευσε όταν ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε στο 9,1 τοις εκατό στις ΗΠΑ. «Mea culpa», είπε ο Ajay Rajadhyaksha, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της Barclays. «Οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι πολύ καλές στο να κάνουν τους αναλυτές να αισθάνονται ανόητοι και αυτό ισχύει ιδιαίτερα το 2022», είπε. Περίμενε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα ανταποκρινόταν στον μετριασμό του πληθωρισμού με μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων. Όμως τα στοιχεία για τον πληθωρισμό το απέκλεισαν αυτό.
Οι αποδόσεις των ομολόγων, που δίνουν τον τόνο σε διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, κινούνται σε ανησυχητική κλίμακα και με ασυνήθιστη συχνότητα — 0,2 ποσοστιαίες μονάδες εδώ, 0,2 μονάδες εκεί. Δεν ακούγεται πολύ, αλλά αυτές είναι άγριες σκηνές για τις αγορές χρέους. Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων είναι να προειδοποιούν για περισσότερες αναταράξεις στο μέλλον.
Διαβάστε ακόμα: Τα κρυπτονομίσματα δεν είναι το νέο νομισματικό σύστημα που χρειαζόμαστε
Τα κρυπτονομίσματα
Η αγορά κρυπτονομισμάτων, με όλα τα ελαττώματα της, έχει μια απάντηση σε αυτό το είδος προβλημάτων. Οι υποστηρικτές μη ανταλλάξιμων μαρκών (non-fungible tokens) -αυτά τα εξαιρετικά άσχημα κομμάτια ψηφιακών «έργων τέχνης», συχνά με φωτογραφίες πιθήκων- προσέλαβαν ειδικούς για να διατηρήσουν τη διάθεση (τα “vibes” των επενδυτών) αισιόδοξη καθώς η τιμή τους μειώνεται, ανέφερε ο Guardian.
«Υπάρχουν τρόποι που μπορείς… να κάνεις συναλλαγές με βάση τη δυναμική που, ως επί το πλείστον, βασίζεται σε (θετικές) δονήσεις», είπε υπέρμαχός τους. ΟΚ. Υποθέτω ότι εάν πρόκειται να χάσετε χρήματα, μπορείτε τουλάχιστον να το διασκεδάσετε στην πορεία.
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ποια μορφή μπορεί να πάρει τώρα η διαδικτυακή υποστήριξη για το χρηματιστήριο. Οι υψηλές τιμές ενέργειας, το μεγάλο βάρος της γεωπολιτικής και τα ξόρκια της αστάθειας συνηγορούν υπέρ της «επιτάχυνσης της πράσινης μετάβασης», όπως το έθεσε ο Joachim Fels, παγκόσμιος οικονομικός σύμβουλος της Pimco, την ώρα που αποδέχεται ότι πρόκειται για αδύναμα επιχειρήματα σε αναζήτηση θετικών στοιχείων της αγοράς.
Διαβάστε ακόμα: Η νέα εποχή της «παγκόσμιας αταξίας» και οι κίνδυνοι για το παγκόσμιο εμπόριο
Το κλίμα είναι κακό
Στο μεταξύ, το κλίμα είναι κακό. «Ωχ», έγραψε ο Mark Grant, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγός της Colliers Securities, κοιτάζοντας πίσω σε μια ζοφερή εποχή μέχρι στιγμής για το 2022. «Ήταν μια βουτιά σε κάποια κολασμένη θάλασσα από κόκκινο μελάνι». «Ουφ!» είπε ο Peter Tchir στην Academy Securities, προσθέτοντας ότι νιώθει ότι «χτυπά το κεφάλι μου σε τοίχο».
Άλλες αναλύσεις τα τελευταία χρόνια ήρθαν με τίτλους όπως «καταθλιπτικό συναίσθημα», «κορυφή άγχους» και το αγαπημένο μου: «πόνος παντού». Όλοι χρειάζονται καλοκαιρινές διακοπές.
Ένας από τους σταθερούς χρυσούς κανόνες επένδυσης είναι να αγοράζεις όταν όλοι οι άλλοι πουλάνε. Όχι αυτή τη φορά. «Προετοιμαζόμαστε για αστάθεια σε αυτό το νέο καθεστώς», δήλωσε η BlackRock. «Οι μετοχές θα υποφέρουν εάν οι αυξήσεις επιτοκίων προκαλέσουν ύφεση. Εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανεχτούν περισσότερο πληθωρισμό, οι τιμές των ομολόγων θα πέσουν. Είτε έτσι είτε αλλιώς, το μακροοικονομικό υπόβαθρο δεν είναι πλέον ευνοϊκό για μια σταθερή ανοδική αγορά τόσο σε μετοχές όσο και σε ομόλογα».
Απέχει πολύ από προσπάθεια δημιουργίας καλής ατμόσφαιρας, αλλά πιθανώς η πιο εποικοδομητική άποψη της εβδομάδας προήλθε από τους στρατηγικούς αναλυτές μετοχών της JPMorgan. Είπαν ότι οι αναπτυξιακές μετοχές θα μπορούσαν να παρουσιάσουν «μια τακτική ευκαιρία για ανάκαμψη».
Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο ότι η φετινή χρονιά ήταν απλώς τόσο δύσκολη. Οι αμερικανικές μετοχές τεχνολογίας έχουν πέσει σχεδόν κατά το ένα τρίτο μέχρι στιγμής το 2022 και «κάτω από την επιφάνεια, το ξεπούλημα ήταν ακόμη πιο δραματικό», λέει η JPMorgan. Περισσότερες από τις μισές μετοχές του Nasdaq έχουν υποχωρήσει 50% ή περισσότερο από τα κυλιόμενα υψηλά 12 μηνών.
Διαβάστε ακόμα: Η αναρχία πιθανότερη απειλή για τη Δύση από την τυραννία
Μία περίοδος σταθερότητας
Το μόνο που θα χρειαζόταν είναι μια περίοδος σταθερότητας στις αποδόσεις των ομολόγων για να τονωθεί η αύξηση των αποτιμήσεων των μετοχών, πρότεινε το στέλεχος της τράπεζας Mislav Matejka. Τονίζει, ωστόσο, ότι πρόκειται για εκτίμηση τακτικού χαρακτήρα, για βραχυπρόθεσμο ορίζοντα μόνο.
Κοιτάζοντας το μέλλον, ο Dickie Hodges, διευθυντής του παγκόσμιου δυναμικού ομολογιακού αμοιβαίου κεφαλαίου της Nomura, δήλωσε σε ανάλυση ότι «η ανάκαμψη στα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία θα είναι σημαντική και ταχεία» … όταν αυτή έρθει. Αλλά αυτό δεν θα συμβεί έως ότου η Fed επιβεβαιώσει ότι έχει θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Μην κρατάτε την ανάσα σας για αυτό. Στην εποχή Μεγάλης Ενόχλησης που ζούμε, αυτή είναι η πιο θετική εκτίμηση που υπάρχει.
Η εκπληκτική επιτυχία των προγραμμάτων διάσωσης της Ευρωζώνης - Το παράδειγμα της Ελλάδας
Καθώς το κόστος δανεισμού της Ελλάδας πέφτει στα γαλλικά επίπεδα, η «περιφέρεια» του μπλοκ δείχνει την αξία της σταθερής μεταρρύθμισης
Τα οφέλη και τα όρια των ιδιωτικοποιήσεων
Μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικά διδάγματα από την ποικίλη εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου
Γιατί οι «εξαιρετικές οικονομίες» απαιτούν και μια... εξαιρετική ευελιξία
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να προσαρμόσουν τις προσεγγίσεις τους, μεταξύ άλλων μέσω προληπτικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Τραμπ
Η Γαλλία, το mode της «γκρινιάρας μαμάς» και το παράδειγμα της Ελλάδας
Η σύγκλιση των γαλλικών αποδόσεων με της Ελλάδας αποτελεί έλεγχο πραγματικότητας
Κρίση χρέους αλά ελληνικά για τη Γαλλία; Η επόμενη ημέρα και τα σενάρια
Οι επενδυτές έχουν συγκλονιστεί από την πολιτική παράλυση και τα άθλια δημόσια οικονομικά
Η «παγίδα» του μεσαίου διαδρόμου στα Lidl - Γιατί οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στις περιττές αγορές
Το κυνήγι θησαυρού και οι άσκοπες αγορές έχουν εδώ και καιρό οδηγήσει στην επιτυχία του λιανικού εμπορίου