Η απόφαση των αξιωματούχων της Federal Reserve στη συνάντησή τους στις 26-27 Ιουλίου να αυξήσουν το βασικό τους επιτόκιο κατά τρία τέταρτα της εκατοστιαίας μονάδας για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σηματοδότησε τον ταχύτερο ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στη χώρα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Και από τότε, τα στοιχήματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές για το μέγεθος της επόμενης κίνησης τον Σεπτέμβριο κυμαίνονται μεταξύ 50 και 75 μονάδων βάσης, και εναλλάσσονται ανάλογα με τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται.

Διαβάστε επίσης – Ρουμπινί: Τα δύο σενάρια για την αμερικανική οικονομία

Πλέον οι αγορές έχουν στραμμένα τα βλέμματα, στα πρακτικά τη συνεδρίασης τα οποία θα δημοσιευτούν αργότερα σήμερα. Αν και κοινή πεποίθηση είναι ότι, δεν θα δοθούν τα στοιχεία εκείνα που θα καταστήσουν σαφέστερες τις  επόμενες κινήσεις της Fed, μπορούν να φωτίσουν τα σημεία εκείνα που ώθησαν στην προηγούμενη επιθετική απόφαση.

Διαβάστε επίσης – Πληθωρισμός: Πόσο θα αυξήσει τα επιτόκια η Federal Reserve;

Εξάλλου, και οι ίδιοι οι Αμερικανοί τραπεζίτες φαίνονται διχασμένοι και οι αναλυτές επισημαίνουν ιδιαίτερα την χρυσή τομή που απαιτείται να βρεθεί, προκειμένου να χαλιναγωγηθεί ο υψηλός πληθωρισμός χωρίς να βυθιστεί η αμερικανική οικονομία σε βαθιά ύφεση.

Η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου

Και το μέγα ζητούμενο παραμένει για το τι θα πράξει η Fed στις 21 Σεπτεμβρίου.

«Εάν πρόκειται να υπάρξουν νέες πληροφορίες, θα είναι γύρω από την συγκεκριμένη ιδέα: Είναι πιθανό οι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων να είναι μικρότερου σταδιακού μεγέθους ή είναι πραγματικά ανοιχτή η πόρτα σε κάτι μεγαλύτερο;» σχολίασε ο Michael Gapen, επικεφαλής των οικονομικών των ΗΠΑ στην Bank of America στη Νέα Υόρκη.

Και πρόσθεσε ότι «η ανάλυση κόστους-οφέλους μετατοπίζεται προς την κατεύθυνση μικρότερων αυξήσεων – και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό πιθανότατα τους βοήθησαν- , ωστόσο αν λάβουν υπόψιν την ισχυρή έκθεση για την αγορά εργασίας μπορεί να είναι δύσκολο για αυτούς να μην πάνε ξανά στις 75 μονάδες βάσης ».

Τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας του Ιουλίου, που δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας στις 5 Αυγούστου, έδειξαν ότι οι εταιρείες πρόσθεσαν 528.000 υπαλλήλους στις μισθοδοσίες τον περασμένο μήνα, υπερδιπλάσιο από αυτό που περίμεναν οι αναλυτές και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,5%, που αντιστοιχεί στο χαμηλό πριν από την πανδημία. Αυτή η έκθεση ώθησε τους επενδυτές να στοιχηματίσουν σε μια τρίτη συνεχόμενη αύξηση 75 μονάδων βάσης.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Bloomberg, η εκτίμηση του υπουργείου για τις τιμές καταναλωτή στις 10 Αυγούστου έδειξε ότι αυξήθηκαν κατά 8,5% τους 12 μήνες έως τον Ιούλιο, από την αύξηση 9,1% το έτος έως τον Ιούνιο που είχε σημειώσει το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού από το 1981. Αυτό ήταν αρκετό για να χαλαρώσει σε μεγάλο βαθμό το προηγούμενο στοιχήματα και οι επενδυτές αποδίδουν τώρα παρόμοιες αποδόσεις σε αύξηση μισού ή τριών τετάρτων, σύμφωνα με τις τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με το επιτόκιο αναφοράς της Fed.

Η κεντρική τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια από τον Μάρτιο, με τους αξιωματούχους της Fed να παραδέχονται όλο και περισσότερο ότι άργησαν να ξεκινήσουν να το κάνουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή