H ανακοίνωση στοιχείων καλύτερων του ανεμενόμενου για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ στρέφει εύλογα την προσοχή στο πόσο θα είναι επιθετική η Federal Reserve στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. Οι χρηματιστηριακές αγορές κινήθηκαν ανοδικά, αποκλιμακώθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, το δολάριο υποχωρεί στις διεθνείς αγορές, ενώ ανοδικά κινείται ο χρυσός. Αυτό ως πρώτη αντίδραση στα νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού. Είναι όμως ικανά να οδηγήσουν σε μια πιο ήπια αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ή θα συνεχίσει την επιθετική πολιτική που αποφάσισε στην τελευταία συνεδρίαση της; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που απασχολεί οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς κύκλους.

Διαβάστε επίσης: Μοχάμεντ Ελ-Εριάν: Παραμένει ο κίνδυνος της ύφεσης για τις ΗΠΑ

Σε πρόσφατη συνέντευξη του ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης θα μπορούσε να είναι στο τραπέζι των συζητήσεων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου αλλά «θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα που θα έχουμε από τώρα έως τότε». Τόνισε ότι θα πρέπει να δει πειστικές απαντήσεις για την μηνιαία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού για να ξαναγυρίσει η Fed στις παραδοσιακές αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης. Ο πληθωρισμός μειώθηκε πέρυσι το καλοκαίρι «και στη συνέχεια γύρισε αμέσως και ανέβηκε ξανά», δήλωσε ο κ. Πάουελ σε συνέντευξη Τύπου τον Ιούνιο. «Έτσι, νομίζω ότι θα είμαστε προσεκτικοί στο να κηρύξουμε τη νίκη». Εξάλλου μέχρι την συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα υπάρχει και η ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού τον Αύγουστο.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, πρoτείνουν η κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον Σεπτέμβριο και οι συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές τρέχουν με την ιδέα ότι η κεντρική τράπεζα θα μετριάσει σύντομα τις αυξήσεις των επιτοκίων της.

Οι traders αναμένουν λιγότερο επιθετικές αυξήσεις

Οι traders αναμένουν ότι η Fed θα είναι λιγότερο επιθετική τον Σεπτέμβριο, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα,τα οποία θα διαμορφωθούν σε ένα εύρος 2,75%-3%, και ότι θα φθάσει στην κορυφή της αύξησης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, με τα επιτόκια να ανέρχονται στο εύρος 3,25%-3,5%. Πριν την ανακοίνωση του πληθωρισμού, οι traders στοιχημάτιζαν ότι τα επιτόκια θα ανέλθουν σε ένα εύρος 3,5%-3,75% ή υψηλότερα, καθώς η Fed επιχειρεί να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα δεκαετιών.

Παρόλα αυτά, η μάχη της Federal Reserve με τον υψηλό πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει ακόμα και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να διστάζουν να σταματήσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι να σιγουρευτούν ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 8,5% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Διαβάστε επίσης: Η Αγορά Εργασίας, ο Πληθωρισμός και οι Αυξήσεις των Επιτοκίων

Ο δομικός πληθωρισμός – δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της βενζίνης και των τροφίμων και θεωρείται καλύτερος προγνωστικός δείκτης του μελλοντικού πληθωρισμού – αυξήθηκε 0,3% από τον Ιούνιο και 5,9% από τον Ιούλιο του 2021. «Συνολικά, οι τιμές παραμένουν δυσάρεστα υψηλές», σημειώνει η Ρουμπέλα Φαρούκι,  της High Frequency Economics, η οποία στηρίζει την άποψη για αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα. «Σε συνδυασμό με την ισχυρή αγορά εργασίας, τα δεδομένα υποστηρίζουν μια ακόμη επιθετική αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο».

Οι αποφάσεις για επιθετική αύξηση των επιτοκίων, πέρα του πληθωρισμού, εξαρτώνται καθοριστικά και από την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, ιδίως των προσλήψεων. Δύο εκθέσεις για την αγορά εργασίας από τη συνεδρίαση της Fed στις 26-27 Ιουλίου δεν προσέφεραν κανένα τέτοιο σήμα.

Υπέρ της πιο ήπιας αύξησης ο Εβανς της Fed του Σικάγο

«Συσφίγξαμε τη νομισματική πολιτική αρκετά, πολύ γρήγορα», δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Τσαρλς Έβανς. Την προηγούμενη εβδομάδα, πριν την ανακοίνωση για τα στοιχεία του πληθωρισμού,  είχε πει ότι αναμένει η κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον Σεπτέμβριο, προτού επιβραδύνει το ρυθμό με αυξήσεις κατά 25 μονάδες τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο και  κατά 50 μονάδες βάσης στις αρχές του επόμενου έτους. Στη σημερινή του τοποθέτηση εξήγησε ότι τα στοιχεία των προσλήψεων της περασμένης εβδομάδας δεν υποδεικνύουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα απαιτούσαν από την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια πιο επιθετικά.

Αγορά εργασίας και ΑΕΠ

Οι εργοδότες πρόσθεσαν 528.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,5% από 3,6% κατά τους προηγούμενους τέσσερις μήνες, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας την περασμένη εβδομάδα. Η αύξηση των μισθών ήταν ισχυρότερη από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι τον Ιούλιο και αναθεωρήθηκε επίσης υψηλότερα τον Ιούνιο.Μια ξεχωριστή έκθεση του Υπουργείου Εργασίας για τις αμοιβές των εργαζομένων που δημοσιεύθηκε στις 29 Ιουλίου και παρακολουθείται ευρέως στο εσωτερικό της Fed έδειξε επίσης ζωηρή αύξηση των μισθών και του λοιπού κόστους εργασίας.

Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο κατά την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, καθώς η αγορά κατοικίας επιβραδύνθηκε υπό την αύξηση των επιτοκίων και ο υψηλός πληθωρισμός είχε αρνητικές επιπρώσεις στις επιχειρηματικές και καταναλωτικές δαπάνες.

Υπέρ της εμπροσθαβαρούς αύξησης ο Μπούλαρντ της Fed του Σεντ Λούις

Τα στοιχεία για τις προσλήψεις  «αναδεικνύουν ακόμα πιο έντονα τη διαφορά μεταξύ του σήματος της αγοράς εργασίας και του σήματος του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ. Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και άλλα στελέχη εξακολουθούν να ψάχνουν για εργαζόμενους και πρόσθεσε ότι «Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε στην αγορά εργασίας»

Ο ίδιος  υποστηρίζει την αύξηση των επιτοκίων κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα σωρευτικά στις τρεις εναπομείνασες συνεδριάσεις της Fed φέτος και δήλωσε ότι εξακολουθεί να ευνοεί την προσέγγιση της κεντρικής τράπεζας για «εμπροσθοβαρή» αύξηση των επιτοκίων – μεγαλύτερες αυξήσεις στην αρχή της διαδικασίας αντί κατανομής μικρότερων αυξήσεων σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μια ακόμη αύξηση κατά 0,75 μονάδες τον Σεπτέμβριο «θα ήταν σίγουρα στο τραπέζι», είπε, αλλά στη συνέχεια πρόσθεσε: «Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να πάρω αυτή την απόφαση σήμερα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή