Η αυστραλιανή κολυμβήτρια Τζέσικα Σμιθ ήταν απρόθυμη να χρησιμοποιεί προσθετικό άκρο, άλλαξε όμως γνώμη χάρη σε ένα βιονικό χέρι που μπορεί να κατεβάζει οδηγίες για νέες κινήσεις ασύρματα, από οπουδήποτε στον κόσμο.

Η Σμιθ, παραολυμπιονίκης των Αγώνων της Αθήνας το 2004, γεννήθηκε χωρίς αριστερό χέρι. Όταν ήταν μικρή, οι γονείς της της φόρεσαν ένα προσθετικό άκρο, το οποίο όμως προκάλεσε ατύχημα όταν το κορίτσι αναποδογύρισε έναν βραστήρα με νερό και υπέστη εγκαύματα στο 15% του σώματός της.

Το ψεύτικο χέρι «προκάλεσε το πιο τραυματικό συμβάν της ζωής μου» λέει η Σμιθ στο Reuters.

Διαβάστε ακόμα: Τέλος Σεπτεμβρίου έρχεται ο Optimus, ο ρομποτικός άνθρωπος

Αλλαγή σελίδας

Όλα όμως άλλαξαν όταν επικοινώνησε μαζί της η Covvi, εταιρεία με έδρα το Λιντς της Βρετανίας, η οποία ανέπτυξε το βιονικό χέρι Nexus. Η 37χρονη άρχισε να φορά το τεχνητό άκρο τον Απρίλιο.

Το μηχανικό χέρι διαβάζει την ηλεκτρική δραστηριότητα των μυών του βραχίονα (Reuters)

Τα βιονικά χέρια καταγράφουν ηλεκτρικά σήματα από τους μυς του βραχίονα και τα μετατρέπουν σε κινήσεις των μηχανικών δακτύλων, επιτρέποντας στο χρήστη να κρατά αντικείμενα ή να ανοίγει πόρτες.

Διαβάστε ακόμα: Ηλεκτρονικό δέρμα νιώθει πόνο και ανοίγει τον δρόμο για μία νέα γενιά ρομπότ

Ενημέρωση λογισμικού ανά πάσα στιγμή

Ο Σάιμον Πόλαρντ, ο οποίος ίδρυσε την Covvi πριν από πέντε χρόνια, σκέφτηκε να εξοπλίσει τη συσκευή με Bluetooth ώστε να μπορούν οι τεχνικοί της εταιρείας να ενημερώνουν το λογισμικό ανά πάσα στιγμή.

«Το γεγονός ότι μπορούμε να αλλάζουμε από απόσταση κάποια από τα πράγματα που ζητά ο πελάτης είναι πολύ δυνατό χαρακτηριστικό και πρωτιά για την αγορά» λέει ο ίδιος.

Η εταιρεία συλλέγει ανώνυμα δεδομένα από κάθε συσκευή χάρη σε συνεργασία με την εταιρεία NetApp.

Η Τζέσικα Σμιθ μπορεί να ζητά από τον κατασκευαστή νέες χειρονομίες (Reuters)

Η Covvi συνεργάζεται σήμερα με 27 αντιπροσώπους σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Κίνα, και σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή σε 100 συσκευές το μήνα.

Νέες κινήσεις

Η Σμιθ, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, λέει ότι η Covvi έχει ήδη δημιουργήσει νέες κινήσεις ειδικά για εκείνη.

«Τα παιδιά με ρωτούσαν αν μπορώ να κάνω διάφορες χειρονομίες, μερικές ευγενικές, άλλες όχι» αναφέρει. «Επικοινώνησα με την Covvi σήμερα το πρωί, και είμαι σίγουρη ότι θα γίνει τις επόμενες δύο ώρες».

Το βιονικό χέρι συνοδεύεται από ασορτί γάντια (Reuters)

«Μισή άνθρωπος, μισή ρομπότ»

Ακόμα και τα δικά της παιδιά είναι ενθουσιασμένα με το φουτουριστικό χέρι. «Πιστεύουν πως είναι καταπληκτικό που είμαι μισή άνθρωπος, μισή ρομπότ» λέει.

Θεωρεί εξάλλου ότι η «βιονική» εμφάνιση του άκρου είναι προσόν αντί ελάττωμα, δεδομένου ότι δεν ντρέπεται για τη διαφορετικότητά της.

«Δεν προσπαθώ να αλλάξω αυτό που είμαι» λέει. «Επεκτείνω αυτό που είμαι με το να έχω πρόσβαση σε τεχνολογία που δεν ήταν διαθέσιμη μέχρι σήμερα».

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη