Ήταν μια χαοτική περίοδος με μεγάλες απώλειες για πολλούς επενδυτές. Ωστόσο, το 2022 έχει φτάσει μόλις στα μισά και η ιστορία των μετοχών θα καταγράψει πιθανότατα περισσότερες ανατροπές πριν τελειώσει η χρονιά.

Ξεκινώντας από το χειρότερο πρώτο εξάμηνο από το 1970, οι αμερικανικές μετοχές αντιμετωπίζουν τώρα μια τριπλή σύγκρουση καλπάζοντος πληθωρισμού, κινδύνου ύφεσης και απειλής για τα εταιρικά κέρδη από τη βύθιση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Αφού σχεδόν όλοι στη Wall Street έκαναν λάθος στις προβλέψεις τους για το 2022, οι επενδυτές επικεντρώνονται τώρα σε ένα τοξικό μείγμα που προκαλεί στασιμοπληθωρισμό, καθώς και μεγαλύτερη ζημιά στις αποτιμήσεις.

Διαβάστε επίσης – Wall Street: Με το βλέμμα στραμμένο σε Fed και απασχόληση

Βουτιά πριν την ανάκαμψη

Ο Scott Ladner, επικεφαλής επενδύσεων στην Horizon Investments εκτιμά στο Bloomberg, ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για επιπλέον πτώση κατά 10%, τονίζοντας ότι για να πιάσουν σύντομα πάτο οι αγορές θα χρειαστεί μια στροφή στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας, «και δεν πιστεύουμε ότι αυτό είναι δυνατό τους επόμενους μήνες».

Διαβάστε επίσης – Morgan Stanley: Στο 60% οι πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, μέχρι τώρα η φετινή χρονιά είναι μία από τις χειρότερες όσον αφορά τις μεγάλες ημερήσιες μειώσεις, με τον δείκτη S&P 500 να υποχωρεί 2% ή περισσότερο σε 14 περιπτώσεις, βάζοντας το 2022 στη λίστα των 10 κορυφαίων.

Παρόλα αυτά, ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE, ο λεγόμενος δείκτης φόβου, είναι κάτω από τα επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί σε προηγούμενες bear αγορές, υποδηλώνοντας ότι η αγορά δεν έχει δει ακόμη την πτώση που απαιτείται για να πυροδοτήσει ένα βιώσιμο ράλι.

Πότε θα φύγουν οι αρκούδες

Με βάση την ιστορία των προηγούμενων bear markets, ο S&P 500 αναμένεται να σημειώσει κάποια ανάκαμψη μέχρι το τέλος του 2022. Ωστόσο, στα χρόνια της ύφεσης η ιστορία γράφεται διαφορετικά, με τα νέα χαμηλά να έρχονται πρώτα και μετά να ακολουθεί η ανάκαμψη.

Ο Michael J. Wilson στη Morgan Stanley, μια από τις πιο «ισχυρές αρκούδες» της Wall Street, λέει ότι ο S&P 500 πρέπει να πέσει ακόμη 15% έως 20% σε περίπου 3.000 μονάδες προκειμένου η αγορά να αντικατοπτρίζει πλήρως την κλίμακα της οικονομικής συρρίκνωσης. Για τον Peter Garnry, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της Saxo Bank A/S, το ναδίρ του τρέχοντος κύκλου, είναι περίπου 35% κάτω από το υψηλό ρεκόρ του Ιανουαρίου, υποδηλώνοντας περαιτέρω πτώση της τάξης του 17%.

Οι ταύροι της Wall Street βλέπουν ένα καλύτερο δεύτερο εξάμηνο, αν και δεν θα είναι αρκετό για να ανακτήσει όλη τη μέχρι τώρα πτώση. Στην Ευρώπη, οι αναλυτές στρατηγικής σε έρευνα αναμένουν ότι ο Stoxx 600 θα σημειώσει πτώση 4% σε ετήσια βάση. Αυτή τη στιγμή έχει πέσει περίπου 17%.

Τεστ κερδών

Μέσα σε όλη τη ζοφερή εικόνα, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη των εταιρειών παρέμειναν σχετικά αισιόδοξες. Όπως επισημαίνει το Bloomberg, αυτό θα δοκιμαστεί όταν οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες αρχίσουν να αναφέρουν κέρδη δεύτερου τριμήνου σε δύο εβδομάδες. Η ζήτηση έχει παραμείνει μέχρι στιγμής ακόμη και όταν η διάθεση των καταναλωτών έχει επιδεινωθεί, αλλά πρόσφατα υπήρξαν ενδείξεις ότι οι αμερικανικές δαπάνες μειώνονται.

Ο κρυφός πληθωρισμός

Ενώ οι ανησυχίες για την ύφεση αυξάνονται, στο επίκεντρο του προβλήματος βρίσκεται ο κρυφός πληθωρισμός. Συνέχισε να αυξάνεται ακόμη και όταν οι κεντρικές τράπεζες λαμβάνουν πιο επιθετικά βήματα. Αν και υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι πλησιάζει η κορύφωση του πληθωρισμού, οι κεντρικοί τραπεζίτες προχωρούν, αφού κατηγορήθηκαν ότι υποτίμησαν την απειλή στην αρχή του έτους.

«Ο πληθωρισμός είναι σε επίπεδα που πολλοί άνθρωποι δεν έχουν βιώσει μέχρι σήμερα και οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια σε επίπεδα που δεν είχαν δει πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση», δήλωσε η Caroline Shaw, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Fidelity International. «Είναι πιθανά λάθη πολιτικής και αυτά μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις αγορές».

Και στις αναδυόμενες αγορές, οι επενδυτές λένε ότι πρέπει να δουν τη Fed να γίνεται λιγότερο επιθετική για να αμβλύνουν τις ανησυχίες. Αυτό συμβαίνει παρά τη βουτιά των αποτιμήσεων καθώς οι μετοχές σημείωσαν τη χειρότερη επίδοσή τους στο πρώτο εξάμηνο από το 1998, όταν η ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση αναστάτωσε τις αγορές και η Ρωσία χρεοκοπούσε.

«Πληθωρισμός, πληθωρισμός και πληθωρισμός», δήλωσε η χαρακτηριστικά η Ipek Ozkardeskaya, ανώτερη αναλυτής της Swissquote. Αυτό «θα καθορίσει αν θα δούμε μια αναστροφή πριν τα πράγματα χειροτερέψουν ή αν ο κόσμος θα πρέπει να προετοιμαστεί για βαθύτερο σκοτάδι κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street