Οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων οδηγούσαν σε άνοδο το κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη τη Δευτέρα, μετά την απόφαση της Ρωσίας να κρατήσει κλειστό τον κύριο αγωγό φυσικού αερίου της προς τη Γερμανία, επιδεινώνοντας τους πληθωριστικούς φόβους και τις ανησυχίες για αύξηση των επιτοκίων.

Η διακοπή της παροχής αερίου από τη Ρωσία έγινε γνωστή μετά το κλείσιμο της αγοράς ομολόγων την Παρασκευή και λίγες μέρες πριν την απόφαση της ΕΚΤ για μία δεύτερη αύξηση επιτοκίων.

Διαβάστε επίσης: Αγορές: Οι προβλέψεις 5 οίκων για την επόμενη μέρα

Το ευρωπαϊκό συμβόλαιο αναφοράς για το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 30%, ενώ το ευρώ βυθίστηκε σε χαμηλό 20 ετών κάτω από τα 99 σεντς, προσθέτοντας πιέσεις στις τιμές.

Τα ομόλογα

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας σημείωνε άνοδο 10 μονάδων βάσης στο 3,946%, κοντά στο υψηλό δύο μηνών, ενώ η ελληνική 10ετί βρέθηκε στο 4,28%.  Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου ενισχύετο 2 μονάδες βάσης στο 1,54%, μετά από ένα πτωτικό άνοιγμα. Οι χρηματαγορές τιμολογούσαν πιθανότητα 88% αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης την Πέμπτη από περίπου 80% στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Να σημειωθεί πως τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, οι τιμές των ομολόγων σημείωσαν σημαντικές απώλειες, με τον σύνθετο δείκτη ML Global high yield bonds να υποχωρεί κατά 14,7%, τον δείκτη των ομολόγων αναδυόμενων αγορών σε τοπικό νόμισμα JPM GBI EM local currency να υποχωρεί κατά 14,4% και τον αντίστοιχο δείκτη σε δολάριο (JPM GBI EM dollar bedt) κατά 17,2%.

Απώλειες 16,2% σημείωσαν επίσης και τα εταιρικά ομόλογα παγκοσμίως βάσει του δείκτη ML global corporate bonds.

Οι δείκτες

Ο δείκτης Bloomberg Global Aggregate Total Return Index μάλιστα, που παρακολουθεί τα κρατικά και τα εταιρικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας, έχει σημειώσει πτώση άνω του 20% από τα υψηλά του 2021, που είναι η μεγαλύτερη πτώση από τη δημιουργία του, το 1990. Επίσης, ο Δείκτης Συνολικών Ομολόγων των ΗΠΑ του Bloomberg έχει πλέον υποχωρήσει κατά 12,5% από τα υψηλά του, υπερδιπλάσια πτώση από οποιαδήποτε προηγούμενη από το 1970.

Για την UBS πάντως, οι προοπτικές τώρα των ομολόγων φαίνονται καλύτερες καθώς ιστορικά, οι περίοδοι κατά τις οποίες τόσο τα ομόλογα όσο και οι μετοχές υποχωρούν ταυτόχρονα για μία περίοδο 12 μηνών  ήταν σπάνιες, αλλά στην συνέχεια τα ομόλογα σημείωσαν κέρδη.  Από το 1930, μετά από τέτοιες περιόδους  τα ομόλογα παρουσίασαν κέρδη στο 100% των περιπτώσεων, με μέση ετήσια  απόδοση 11%.

Επιπλέον, οι αποδόσεις των ομολόγων βρίσκονται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Η απόδοση των 2ετών ομολόγων των ΗΠΑ ξεπέρασε  το 3,5% την περασμένη εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Ιστορικά στοιχεία λοιπόν, δεικνύουν, πως μεσοπρόθεσμα, τα ομόλογα ίσως παίξουν ισχυρό ρόλο στην διαφοροποίηση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων των επενδυτών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές