Την ανάγκη πλήρους απεξάρτησης της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας διεμήνυσε από το βήμα του Economist στη Θεσσαλονίκη η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Λόχμαν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι ΗΠΑ ζουν για την ημέρα που η ευρωπαϊκή αγορά θα προμηθεύεται ενέργεια από πολλές διαφορετικές πηγές, μεταξύ άλλων και από την Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ αυξάνουν τις ποσότητες αερίου μέσω LNG για την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι η χώρα της αποτελεί τον πρώτο μεγαλύτερο εξαγωγέα LNG στην Ευρώπη.

Ο ρόλος των ΑΠΕ

Κοιτάζοντας στην επόμενη μέρα, η κ. Λόχμαν αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο των ΑΠΕ αλλά και της πυρηνικής ενέργειας ως βασικά υποκατάστατα των ορυκτών καυσίμων.

Στη συνεργασία των ΗΠΑ για την ενεργειακή ασφάλεια της και την αναγκαιότητα για την μετάβαση στην «πράσινη ενέργεια» μακροπρόθεσμα αναφέρθηκε η αναπληρώτρια βοηθός γραμματέα ενεργειακών πόρων του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Αναφερόμενη στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες της ευρύτερης περιοχής στην ενεργειακή τροφοδοσία της Γηραιάς Ηπείρου, η κ. Λόχμαν είπε πως κρίσιμο ρόλο στην απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο διαδραματίζει η εξασφάλιση πόρων από διαφορετικούς προμηθευτές και η διασύνδεση χωρών για να μπορούν να εμπορεύονται εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τερματικοί σταθμοί στην Ελλάδα, την Αλβανία και την Κροατία εξυπηρετούν τον σκοπό αυτό. Η κ. Λόχμαν αναγνώρισε πως δεν είναι εύκολο να γίνει αυτός ο νέος προσανατολισμός των προμηθειών ενέργειας.

Υπενθύμισε πως οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επαφές με εταιρείες και άλλες περιοχές προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης. Ναι μεν οι ΗΠΑ είναι σήμερα ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG στην Ευρώπη, πλην όμως η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, με μακροπρόθεσμο στόχο την περεταίρω ανάπτυξη της υδροηλεκτρικής, ηλιακής, γεωθερμικής και αιολικής ενέργειας. Υπό αυτό το πρίσμα, διευκρίνισε η κ. Λόχμαν, το LNG βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση και μπορεί να συμβάλει στην παραγωγή ενέργειας με υδρογόνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green