Πέρα από την επιβεβαίωση της θυμόσοφης ελληνικής ρήσης ότι ο «λύκος στην αντάρα χαίρεται», και μία «τομογραφία» του γενικού δείκτη καταναλωτή του περασμένου Αυγούστου αποκαλύπτει για μιαν ακόμα φορά τα μόνιμα «άρρωστα» συμπτώματα που διατηρούν και ενισχύουν ακόμα περισσότερο το ελληνικό πληθωριστικό υπόβαθρο. Κι έτσι, στήνει ο πληθωρισμός χορό (για να θυμηθούμε τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό) με την τρελή δυσμενή συγκυρία και «καίγεται το πελεκούδι», καθώς 14 μόνο από τα αγαθά και τις υπηρεσίες που παρουσίασαν αύξηση από 12,9% (καινούργια αυτοκίνητα) έως … 261,3% (φυσικό αέριο) «λαμπάδιασαν» την ακρίβεια κατά 8,61 ποσοστιαίες μονάδες από τη συνολική επίδοση κατά 11,2%, όπως ανακοίνωσε και η Eurostat.
Ωστόσο, τον τρελό αυτό χορό (επίπτωση κατά 5,76 εκατοστιαίες μονάδες!) τον σέρνουν μόνο τέσσερα από τα παραπάνω αγαθά και υπηρεσίες, από τα οποία τρία έχουν «μεθύσει» από την ενεργειακή κρίση κι ένα (πετρέλαιο θέρμανσης) εμφανίζεται στην «τομογραφία» σε μια περίοδο αφόρητου … καύσωνα με αύξηση υψηλότερη από εκείνη του ηλεκτρισμού, δηλαδή κατά 65,1%, και με επίπτωση στον πληθωρισμό κατά 1,29 εκατοστιαίες μονάδες!!! Τα άλλα τρία αγαθά και υπηρεσίες είναι το φυσικό αέριο με αύξηση ρεκόρ κατά 261,3% και επίπτωση ρεκόρ κατά 1,66 εκατοστιαίες μονάδες, ο ηλεκτρισμός με μικρότερη αύξηση (κατά 38,5%, αλλά με την ίδια καταθλιπτική επίπτωση με εκείνη του φυσικού αερίου, δηλαδή 1,51 εκατοστιαίες μονάδες, και καύσιμα – λιπαντικά με αύξηση κατά 21,5 και με επίπτωση κατά 1,30 εκατοστιαίες μονάδες.]
Διαβάστε επίσης: Επιτέλους, κι ένα άρτιο στεγαστικό πρόγραμμα!
Μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα!
Όλα αυτά τα «συμπτώματα» ενίσχυσαν κατά 8,61 εκατοστιαίε μονάδες τον συνολικό πληθωρισμό του Αυγούστου, δηλαδή κατά 11,2%. Δηλαδή, 14 αγαθά και υπηρεσίες «πυροδότησαν» την ακρίβεια κατά … 77% περίπου!
Η συμβολή των υπόλοιπων αγαθών και υπηρεσιών, όπως προκύπτει από την «τομογραφία» στον παρατιθέμενο πίνακα, θυμίζει μιαν άλλη θυμόσοφη ελληνική ρήση, δηλαδή εκείνη που λέει ότι «μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα». Δηλαδή, πρόκειται για τις παράπλευρες συνέπειες, οι οποίες στη χώρα μας, όπως έχει επισημανθεί πολλές φορές, οφείλονται στα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας (για τον λόγο αυτόν και ο ελληνικός πληθωρισμός είναι πάλι (και θα είναι εσαεί!) υψηλότερος εκείνου της Ευρωζώνης κατά δύο περίπου ποσοστιαίες μονάδες και τον περασμένο Αύγουστο!), στον φαινομενικό, όπως και σε όλους σχεδόν τους άλλους τομείς, ανταγωνισμό και στη μη επαρκώς ανταγωνιστικής λειτουργία της αγοράς σε πολλούς τομείς.
Θα ήταν χαμηλότερος ακόμα κι από εκείνο στην Ευρωζώνη, αν!!!
Μία ακόμα ματιά στην «τομογραφία» του πίνακα καταδεικνύει του λόγου το αληθές με το ακόλουθο «ρητορικό» ερώτημα: Γιατί να παρουσιάσει, για παράδειγμα, το λάδι (που είναι σε αποθήκες από την περσινή χωρίς μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια!) αύξηση κατά 25,5% και με επίπτωση 0,32 εκατοστιαίες μονάδες ή το γάλα και τα αυγά με αύξηση κατά 21,5% και με επίπτωση κατά 18% και με επίπτωση κατά 0,62 εκατοστιαίες μονάδες ή τα κρέατα κατά 17,1% και με επίπτωση κατά 0,81 εκατοστιαίες μονάδες και άλλα με μικρότερες αυξήσεις και με μικρότερες επιπτώσεις. Κι όμως, όλες αυτές οι παράπλευρες επιπτώσεις του ποτίσματος του βασικού και στη … γλάστρα συμποσούνται μόνο από αυτά τα υπόλοιπα 10 αγαθά και υπηρεσίες σε … τρεις περίπου εκατοστιαίες μονάδες. Αν (λέμε, αν!) εξουδετερώνονταν αυτές οι παράπλευρες συνέπειες (με την πιστή εφαρμογή των οικονομικών νόμων και πειθαρχική δημοσιονομική και φορολογική πολιτική), δεν θα καλυπτόταν μόνο η διαφορά μεταξύ του ελληνικού πληθωρισμού και του αντίστοιχου στην Ευρωζώνη κατά δύο εκατοστιαίες μονάδες τον περασμένο Αύγουστο, αλλά και θα διαμορφωνόταν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα!
Είπα «αν» (με καμιά σκέψη ότι εζήλωσα τον Κίπλινγκ με το ομότιτλο ποίημα ή τον … αείμνηστο Καραγκιόζη, ο οποίος ήταν είχε ιδιαίτερες επιδόσεις στον υποθετικό αυτό σύνδεσμο…
Πίνακας 1: Μεταβολή μερικών «πυροφόρων» αγαθών και υπηρεσιών και επιπτώσεις τους στον πληθωρισμό του Αυγούστου 2022/2021
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα