
Συνεχίζει τα ταξίδια του ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς προς αναζήτηση εναλλακτικών ενεργειακών προμηθευτών που θα βοηθήσουν τη Γερμανία να μειώσει την υψηλή εξάρτηση της από τη Ρωσία ενόψει και του δύσκολου χειμώνα. Για το σκοπό αυτό μετέβη και στη Σαουδική Αραβία.
Ο Γερμανός Καγκελάριος συναντήθηκε νωρίτερα με τον πρίγκιπα-διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μεταφέροντας του την επιθυμία του Βερολίνου για τη σύσφιγξη των ενεργειακών σχέσεων των δύο κρατών.
Διαβάστε επίσης: Ρεβυθούσα: Το μικρό νησί που έγινε πύλη εισόδου του φυσικού αερίου στην Ελλάδα
Μάλιστα, ο κ. Σολτς ξεκαθάρισε πως θέλει η συμμαχία αυτή να είναι μακροπρόθεσμη και να κινείται πέρα από τα στενά όρια των ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβάνοντας το υδρογόνο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις οποίες έχει επενδύσει σημαντικά το Ριάντ με στόχο την μετάβαση του προς τη νέα πράσινη εποχή.
Και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο τραπέζι
Πάντως, κατά τη διήμερη παραμονή του στον Περσικό, ο κ. Σολτς δεν θα περιοριστεί να συζητήσει μόνο ενεργειακά ζητήματα. Θα θέσει και θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λαμβάνοντας υπόψη την πίεση που υπάρχει για το ζήτημα από τη γερμανική κοινωνία.
Πραγματικά, ενόψει του ταξιδιού του Γερμανού Καγκελάριου στη Σαουδική Αραβία επιφανείς πολιτικοί, από όλα τα κόμματα, ένωσαν τη φωνή τους ζητώντας από τον κ. Σολτς να θέσει ευθέως το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσα από άρθρο τους στο περιοδικό Der Spiegel.
«Μπορείτε να υποθέσετε πως τίποτε δεν έμεινε χωρίς να τεθεί» σχολίασε λακωνικά, από την πλευρά του, ο Όλαφ Σολτς μετά το πέρας της συνάντησης του με τον πρίγκιπα-διάδοχο, όταν ρωτήθηκε για το αν συζήτησε τη δολοφονία Κασόγκι.
Πάντως, είναι σαφές ότι με φόντο την ενεργειακή κρίση οι δυτικοί ηγέτες, από τον Μακρόν και τον Σολτς έως τον Μπάιντεν, στις επισκέψεις τους στο Ριάντ έχουν επιδιώξει να «σπρώξουν» το θέμα σε δεύτερη μοίρα, προτάσσοντας αναγκαστικά την ανάγκη διασφάλισης της στήριξης της Σαουδικής Αραβίας για την εξισορρόπηση των ενεργειακών απωλειών από τη Ρωσία.


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό