«Ένας καθηγητής Πανεπιστημίου – και δη Ελληνικού τοιούτου- είναι, κατά κανόνα μία «επιφανής ασημότης», Αυτό δεν ενέχει από μέρους μου καμμία περιφρόνησι. Είναι η απλή διαπίστωσις μιας πραγματικότητος. Αλήθεια, πόσοι είνε εκείνοι πού γνωρίζουν την ύπαρξι των πλείστων από τούς καθηγητάς των δύο Πανεπιστημίων μας; Οι φοιτηταί, ο διδασκαλικός κόσμος, οι επιστήμονες του κλάδου στον όποιο καθείς από αυτούς ανήκει. Το κοινό τους αγνοεί. Εκτός δε των συνόρων του κράτους τούς αγνοούν και αυτοί ακόμα οι συνάδελφοι τους και οι επιστήμονες – δεδομένου ότι δεν έχουν εκπονήσει συγγράμματα τοιούτου κύρους ώστε να έχουν μεταφρασθή και διαβασθή στο εξωτερικό. Ο μόνος πού έκαμε εξαίρεσι σ’ αυτόν τον κανόνα ήταν ο καθηγητής Ανδρεάδης – τον όποιο μας αφήρπασε αυτές τις ημέρες ένας αιφνίδιος θάνατος.
Για τον καθηγητή Ανδρεάδη μπορεί να λεχθή, χωρίς καμμία υπερβολή, ότι υπήρξε μία διεθνής φυσιογνωμία. Μετά τον … Παρθενώνα και τον Βενιζέλον ήταν ό,τι οι ξένοι εγνώριζαν από την Ελλάδα – όταν δεν εγνώριζαν τίποτα.»
Με αυτά τα λόγια ξεκινούσε ένα άρθρο του συγγραφέα Κώστα Ουράνη (1890-1953) στον εικονογραφημένο Εθνικό Κήρυκα Νέας Υόρκης, τον Σεπτέμβριο 1935. Το άρθρο είχε τον υπέρτιτλο: «Μορφές, που εκλείπουν» και υπότιτλο «Ο έλλην διανοούμενος, που έγραψεν εις την ζωήν του 100 χιλ. γράμματα προς φίλους του». Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Ουράνης για τον καθηγητή Ανδρεάδη “μπορεί να λεχθή, χωρίς καμμία υπερβολή, ότι υπήρξε μια διεθνής φυσιογνωμία. Μετά τον … Παρθενώνα και τον Βενιζέλον ήταν ό,τι οι ξένοι εγνώριζαν από την Ελλάδα – όταν δεν εγνώριζαν τίποτα.»
Τη διάσταση αυτή του λαμπρού Έλληνα οικονομολόγου και καθηγητού, την επιβεβαιώνουν από την σκοπιά τους γνωστοί Έλληνες άνθρωποι της οικονομίας και των γραμμάτων σε ειδικό αφιέρωμα του μηνιαίου περιοδικού «Athens Review of Books». Σίγουρα δε, πολλά και ενδιαφέροντα θα ακουστούν στην εκδήλωση που την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων της Τράπεζας της Ελλάδος στις 17.30 μ.μ.
Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι οι κ.κ.: Βασίλης Ράπανος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και πρόεδρος του Δ.Σ. της Alpha Bank, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, ομότιμος καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο κ. Μανώλης Βασιλάκης, διευθυντής της Athens Review of Books.
Οι παραπάνω ομιλητές είναι εξάλλου και ορισμένοι από τους συγγραφείς του αφιερώματος στον καθηγητή Ανδρέα Μ. Ανδρεάδη (1870-1935) του περιοδικού ARB στο οποίο δημοσιεύεται και αλληλογραφία του διάσημου οικονομολόγου με τους Ελευθέριο Βενιζέλο και Κωστή Παλαμά.
«Γνωστός για τις συμβολές του στα δημόσια οικονομικά -όχι μόνο της εποχής του, αλλά και των αρχαίων και βυζαντινών χρόνων-, για τις υψηλές πολιτικές και διεθνείς διασυνδέσεις, για τον κοσμοπολιτισμό και την αγάπη του στο θέατρο, για τη φιλοπονία και την οξυδέρκειά που τον χαρακτήριζαν, για «το μεταξωτό του σταχτί πουκάμισο και τη χτυπητή του πολυγνωσία», ο Ανδρέας Ανδρεάδης αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μορφές της ελληνικής πανεπιστημιακής κοινότητας των αρχών του 20ού αιώνα.» γράφει στο σχετικό αφιέρωμα, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας την επικαιρότητα του Ανδρέα Ανδρεάδη. Επικαιρότητα που έχει άμεση σχέση με το ρόλο των Κεντρικών Τραπεζών στη σημερινή οικονομική πραγματικότητα, όπου η επανεμφάνιση του πληθωρισμού και τα υψηλά δημόσια χρέη, πείθουν ότι κάποια προβλήματα στην οικονομία είναι … εφτάψυχα.
Κατά τον κ. Βασίλη Ράπανο, «η Ελλάδα από την ανεξαρτησία της μέχρι σήμερα γνώρισε πολλές δημοσιονομικές κρίσεις, με δραματικές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα, τη διανομή του εισοδήματος, αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις. Η πρώτη συστηματική ανάλυση και μελέτη των δημοσιονομικών θεμάτων στη χώρα μας οφείλεται σε μια μεγάλη μορφή της οικονομικής επιστήμης, τον Ανδρέα Μ. Ανδρεάδη. Είναι γενικότερα παραδεκτό ότι ο Ανδρέας Μ. Ανδρεάδης ήταν ο πιο επιδραστικός Έλληνας οικονομολόγος στο πρώτο μισό του εικοστού αιώνα. Ήταν μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες που δίδαξαν ποτέ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επηρέασε όχι μόνο την οικονομική σκέψη, αλλά και τη δημοσιονομική πολιτική, Προσωπικότητα διεθνούς βεληνεκούς, σφράγισε την εποχή του ως δάσκαλος και επιστήμονας, αλλά και ως άνθρωπος των γραμμάτων γενικότερα.
Ήταν επίσης πολυγραφότατος και πολλά έργα του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές άλλες γλώσσες. Από την άποψη αυτή, κλασσικά θεωρούνται πλέον τα έργα του Η Ιστορία της Τράπεζας της Αγγλίας και η Ιστορία της Ελληνικής Δημόσιας Οικονομίας. Το τελευταίο μάλιστα έργο έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά και έχει γνωρίσει από τότε αρκετές ανατυπώσεις. Οι νεότερες γενιές Ελλήνων οικονομολόγων γνωρίζουν ελάχιστα τον Ανδρεάδη και πολύ λιγότερο το έργο του. Είναι όμως γνωστός στους ιστορικούς και κυρίως στους οικονομικούς ιστορικούς. Για το έργο του και ιδίως για την Ιστορία της .Τράπεζας της Αγγλίας και την Ιστορία της Ελληνικής Δημόσιας Οικονομίας, έχουν εκφραστεί με τα καλύτερα λόγια διάσημοι οικονομολόγοι, όπως ο Hicks (1977), ο Einzig (1964) και ο Keynes (1935).
Σαφώς λοιπόν ο διάσημος Ελληνας οικονομολόγος επανέρχεται στην επικαιρότητα,σε μια εποχή όπου η οικονομία έχει σοβαρή ανάγκη από θεμελιώδεις επαναθεωρήσεις.
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα