Είναι οριστικό. Tο 2023 δεν θα φέρει μόνο αυξήσεις στις συντάξεις, αλλά και επιβαρύνσεις εξαιτίας της αύξησης των εισφορών για περίπου 1,2 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε την Κυριακή ότι δεν πρόκειται να «παγώσει» η σχετική νομοθετική ρύθμιση (νόμος 4670/2020) και σημείωσε ότι η αύξηση των εισφορών θα ισχύσουν κανονικά, «δίνοντας την ευκαιρία στους ασφαλισμένους μη μισθωτούς να αυξήσουν το τελικό ποσό της σύνταξής τους».

Διαβάστε ακόμα: Τα 5 μυστικά για μεγαλύτερη σύνταξη

Το μέγεθος της αύξησης

Με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις εκτιμήσεις για την εξέλιξη του πληθωρισμού στους επόμενους μήνες του 2022, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ενδέχεται να φθάσει το 8 – 9%, ποσοστό που είναι υψηλό και θα προκαλέσει αντιδράσεις.

Τα νέα βάρη στις ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, είναι αποτέλεσμα των πληθωριστικών πιέσεων. Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού όχι μόνο δεν θα αποκλιμακωθεί αλλά αντίθετα αναμένεται να παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα και το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον 4670/2020 (νόμος Βρούτση) από 1/1/2023 έως 31/12/2024 οι εισφορές της επικουρικής ασφάλισης θα αναπροσαρμόζονται με βάση την πορεία του πληθωρισμού, σε όλες τις ασφαλιστικές κατηγορίες για κύρια και επικουρική ασφάλιση των μη μισθωτών.

Διαβάστε ακόμα: Ποιοι θα απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος – Οι προϋποθέσεις

Πώς θα γίνεται η προσαύξηση

Η προσαύξηση θα γίνεται με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Εργασίας, στο ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους.

Ο ασφαλιστικός νόμος Βρούτση οδήγησε στην αλλαγή του συστήματος εισφορών των μη μισθωτών από 1η Ιανουαρίου 2020, αποσυνδέοντάς τες από το φορολογητέο εισόδημα και προέβλεπε το πάγωμα των εισφορών το 2021-2022, στο αρχικό ύψος. Εισήγαγε, δε, έξι ασφαλιστικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων καλούνται οι μη μισθωτοί να επιλέξουν κάθε χρόνο τις εισφορές που θα καταβάλλουν.

Εάν για παράδειγμα, ο πληθωρισμός κλείσει σε ετήσια βάση κοντά στο 9%, βάσει και των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρώτη ασφαλιστική κατηγορία των 210 ευρώ σήμερα για κύρια ασφάλιση και υγεία, θα διαμορφωθεί κοντά στα 230 ευρώ (+ 20 ευρώ), ενώ η 6η και υψηλότερη θα ανέλθει στα 616 ευρώ, από 566 που είναι σήμερα (+ 50 ευρώ).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax