
Κατά 3,6% αυξήθηκε το μέσο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών στην ΕΕ, σε σύγκριση με το 2020, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη η Eurostat. Το εισόδημα από την απασχόληση εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί σημαντικά, και πλέον είναι ελαφρώς χαμηλότερο από το επίπεδο πριν από την πανδημία. Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας παρέμεινε σταθερό, με διαφορετικά ποσοστά μεταξύ των χωρών. Στην Ελλάδα πάντως, καταγράφηκε ένα από τα πιο σημαντικά ποσοστά αύξησης του εν λόγω κινδύνου.
Διαβάστε επίσης – Η φτώχεια και οι ανισότητες στην Ελλάδα το 2021
Αυτές οι πληροφορίες προέρχονται από τις πρώτες εκτιμήσεις της εισοδηματικής ανισότητας το 2021 που δημοσιεύθηκαν από τη Eurostat. Οι εκτιμήσεις προβλέπουν τους δείκτες τελικού εισοδήματος από τα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης (EU-SILC) που συλλέχθηκαν το 2022.
Οι απώλειες της πανδημίας
Ειδικότερα, η πανδημία COVID-19 οδήγησε σε σημαντική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής παύσης λειτουργίας ορισμένων επιχειρηματικών τομέων, με αποτέλεσμα την άνευ προηγουμένου αύξηση των εργαζομένων που απουσίαζαν από την εργασία ή εργάζονταν με μειωμένο ωράριο και συνακόλουθη απώλεια εισοδήματος από την εργασία. Σε αντίδραση, οι κυβερνήσεις εισήγαγαν προγράμματα προσωρινής στήριξης για να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο της κρίσης COVID-19.
Θετική εξέλιξη
Σε επίπεδο ΕΕ, οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2021 δείχνουν θετική εξέλιξη στην κατανομή του εισοδήματος, με σημαντικές αυξήσεις για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος. Αυτό συνάδει με τις κύριες τάσεις στην αγορά εργασίας και τη σημαντική μείωση του αριθμού των εργαζομένων που επηρεάζονται από τα προσωρινά μέτρα ελέγχου της COVID-19. Επιπλέον, σε πολλά κράτη μέλη συνέχισαν να εφαρμόζονται συστήματα κοινωνικής προστασίας που στοχεύουν στη σταθεροποίηση των μισθών και του εισοδήματος των νοικοκυριών.
Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας παρέμεινε σταθερό
Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν επίσης ότι το ποσοστό κινδύνου φτώχειας στην ΕΕ παρέμεινε σταθερό το 2021, ωστόσο η κατάσταση διέφερε μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.
Σε σύγκριση με τις προπανδημικές τιμές του 2019, το 2021, για τα κράτη μέλη με διαθέσιμα στοιχεία, 5 κατέγραψαν αύξηση του ποσοστού φτώχειας την περίοδο 2019-2021, εκ των οποίων τα 4 ήταν στατιστικά σημαντικά: Ελλάδα, Κροατία, Λετονία και Ολλανδία.
Σε 11 κράτη μέλη, το ποσοστό φτώχειας ήταν σταθερό, και στα υπόλοιπα 7, εκτιμήθηκε ότι μειώθηκε: Βουλγαρία, Φινλανδία, Κύπρος, Γερμανία, Λιθουανία, Ρουμανία και Σουηδία.
Οι τελικοί δείκτες και οι λεπτομερείς αναλύσεις από τις στατιστικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης (EU-SILC) που συγκεντρώθηκαν το 2022 θα δημοσιοποιηθούν τον Ιούνιο του 2023.


Latest News

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα

Πιερρακάκης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές
Ιδιαίτερη μνεία στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Τα 2+1 ατού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων – Το στοίχημα της Ελλάδας
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης – Το αγκάθι της αβεβαιότητας