Με υψηλές ταχύτητες κατρακυλά η στερλίνα έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 5% και με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο ιστορικό χαμηλό των 1,0350 δολαρίων.

Μετά τις εξαγγελίες του νέου υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας Κουάζι Κβάρντενγκ για περισσότερες φορολογικές περικοπές και παροχή κινήτρων για επενδύσεις, ενισχύθηκαν οι φόβοι των επενδυτών για υπονόμευση της αντιπληθωριστικής πολιτικής και εκτίναξη του δημόσιου χρέους.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Ψυχραιμία απέναντι στο χθεσινό sell off σε ομόλογα και στερλίνα

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ενδοημερήσια πτώση της στερλίνας από τον Μάρτιο του 2020 υπό το βάρος των φόβων που προκάλεσε το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία – Κουαρτέγκ: Μείωση φορολογικών συντελεστών και «φρένο» στο απεργιακό δικαίωμα

Η πτώση της λίρας έχει ενισχύσει τις φωνές που θέλουν επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, με ορισμένους αναλυτές να ζητούν έκτακτη αύξηση μέσα στην εβδομάδα, όπως επισημαίνει το Bloomberg.

Αναλύτρια της Saxo Capital Markets στο Σίδνεϊ έκανε λόγο για κατάρρευση της λίρας η οποία υποδεικνύει έλλειψη εμπιστοσύνης των αγορών στο Ην. Βασίλειο και ότι η οικονομική ισχύς του νομίσματος βρίσκεται υπό πολιορκία. «Η λίρα απέχει πολύ από την ισοτιμία και η κατάσταση θα επιδεινωθεί μόνο από εδώ».

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, άλλωστε, είναι και το γεγονός ότι σύμφωνα με το Bloomberg, ορισμένοι αναλυτές μιλούν για μίνι κραχ, ενώ οι πιθανότητες περαιτέρω αποδυνάμωσης της λίρας και διολίσθησης σε απόλυτη ισοτιμία έναντι του δολαρίου έχουν αυξηθεί από το 32% της Παρασκευής στο 60%.

Οι αγορές προετοιμάζονται για πολύ έντονη αστάθεια με τον δείκτη μεταβλητότητας στερλίνας – δολαρίου να κάνει άλμα 4,3% στο 20,05%, προσεγγίζοντας το ιστορικό υψηλό του 20,62% στο οποίο είχε εκτοξευτεί το 2020 εν μέσω των lockdown της πανδημίας.

Επιφυλάξεις για τα μέτρα

Το sell off για ξεκίνησε την Παρασκευή όταν οι επενδυτές θορυβήθηκαν από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης Τρας για πάγωμα του κόστους ενέργειας για ιδιώτες και εταιρείες, αλλά και μείωση των φόρων, με στόχο να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. Μόνο το πρώτο μέτρο, το πάγωμα των τιμών της ενέργειας, αναμένεται ότι θα στοιχίσει 60 δισ. λίρες τους πρώτους έξι μήνες.

«Η στερλίνα κινδυνεύει», είχε προειδοποιήσει ο Τζορτζ Σαραβέλος, αναλυτής στην Deutsche Bank, σημειώνοντας ότι η λίρα πέφτει μολονότι τα επιτόκια του βρετανικού χρέους αυξάνονται, κάτι που είναι «πολύ σπάνιο στις αναπτυγμένες οικονομίες». «Ανησυχούμε ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο Ηνωμένο Βασίλειο διαβρώνεται γρήγορα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές