Με… viber η ενημέρωση των παράνομων εργοδοτών…

Το γεγονός ότι η αγορά εργασίας είναι ζούγκλα, είναι γνωστό σε όλους. Πως οι εργοδότες μηχανεύονται τρόπους για να στερούν από τους εργαζόμενους τα δικαιώματά τους, αλλά και για να διαφεύγουν των ελέγχων των αρμοδίων αρχών, είναι επίσης κοινό μυστικό.

Εκείνο που συνεχώς εκπλήσσει είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν, αλλά και η χρήση της νέας τεχνολογίας, προκειμένου να ξεφύγουν από τους ελέγχους.

Αξίζει να αναφερθούμε σε ορισμένες από αυτές που έπεσαν στην αντίληψη των ελεγκτικών μηχανισμών της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας.

Διαβάστε επίσης – Τα 12 μίλια στην Κρήτη, ο… Grimaldakis, το σοκ στο καλάθι, οι εκδρομές των τραπεζιτών και το νέο Ελντοράντο

Σε συγκεκριμένη περιοχή της χώρας οι εργοδότες είχαν δημιουργήσει «ομάδα χρηστών» στην εφαρμογή Viber, ώστε με ένα μήνυμα να ενημερώνονται όλοι ότι στην περιοχή διεξάγονται έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας και να λαμβάνουν τα μέτρα τους.

Διαβάστε επίσης – Αγορά εργασίας: Χρηματοοικονομικά, υγεία, βιομηχανία τα δίνουν όλα για να προσελκύσουν εργαζομένους

… Και η κλοπή των «δώρων»

Επίσης είχαν δημιουργήσει κοινό ταμείο ώστε να μοιράζονται το πρόστιμα που – τυχόν – θα επιβάλλονταν στους πρώτους που δέχονται τον έλεγχο πριν προλάβουν να αντιδράσουν. Έτσι ειδοποιούσαν τους υπόλοιπους και ως δώρο …μοιράζονταν το πρόστιμο.

Σε άλλη περίπτωση εμφάνιζαν ως νόμιμο μισθό τα μισά χρήματα και έδιναν τα υπόλοιπα στον εργαζόμενο ως «μαύρα». Με τον τρόπο αυτό για 13ο και 14ο μισθό πλήρωναν μόνο το ποσό που εμφάνιζαν ως νόμιμο, χωρίς να δίνουν τα αντίστοιχα «μαύρα». Έτσι και λιγότερα χρήματα έδιναν και …«νόμιμοι» ήταν.

Χτύπημα στους νέους σε όλη την Ευρώπη

Εξαιρετικά ενδιαφέρον το ρεπορτάζ του Euractiv για τις επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης στους νέους και ειδικότερα στους φοιτητές.

Εχει πλέον δημιουργηθεί κρίση στέγασης, την οποία βιώνουμε κι εμείς εδώ στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα ενοίκια στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 1,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και κατά 18% από το 2010, με τις τιμές να αυξάνονται συνολικά σε 25 κράτη μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με τη Eurostat.

Τον Αύγουστο του 2022, η Deloitte δημοσίευσε τον δείκτη ακινήτων της, ο οποίος προβλέπει επιδείνωση της αγοράς κατοικίας το 2023 στο Βέλγιο, τόσο για την αγορά κατοικιών όσο και για την ενοικίαση. Για την αγορά ενοικίασης, οι Βρυξέλλες είναι η πιο ακριβή πόλη της χώρας με 14,1 €/m2/μήνα (1.135 € μηνιαίως το 2020), ακολουθούμενες από την Αμβέρσα (11,93 €/m2) και τη Γάνδη (10,03 €/m2).

Η Ολλανδία αντιμετωπίζει παρόμοια κατάσταση, με τα επίπεδα των ενοικίων στο Άμστερνταμ να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Στη Χάγη και το Ρότερνταμ, οι αυξήσεις των ενοικίων συσσωρεύονται σε 6,7% και 9,7% αντίστοιχα το 2021, ανέφερε η Deloitte.

Στη Γερμανία, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, τα ενοίκια στις πόλεις αυξήθηκαν κατά 3,4% έως 3,9%, σύμφωνα με μελέτη της ένωσης ακινήτων IVD. Η γειτονική Αυστρία βρίσκει τον εαυτό της να πλήττεται σκληρά από την κρίση: τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 16% τον τελευταίο χρόνο και κατά 40% τα τελευταία δέκα χρόνια.

Ομοίως, οι νέοι της Ιταλίας αγωνίζονται να βρουν στέγη, κυρίως λόγω των χαμηλών μισθών. «Αν αναλογιστούμε ότι σήμερα ο μέσος ετήσιος μισθός στη χώρα μας ενός νέου κάτω των 35 ετών είναι 10.000 ευρώ και ότι μόνο το 7% καταφέρνει να φτάσει σχεδόν τις 20.000 ευρώ, καταλαβαίνουμε καλά ότι υπό αυτές τις συνθήκες είναι δύσκολο να συντηρηθεί ένα ενοίκιο που, για παράδειγμα, στο Μιλάνο – για ένα μονόκλινο – μπορεί να κοστίζει έως και 600 ευρώ το μήνα», δήλωσε στη EURACTIV η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας Maria Cristina Rosaria Pisani.

Τα μέτρα για τους φοιτητές

Οι φοιτητές, λοιπόν, και κατ’ επέκταση οι οικογένειές τους, πληρώνουν το τίμημα της κρίσης καθώς αδυνατούν να βρουν ένα οικονομικό σπίτι. Τι κάνουν οι άλλες χώρες για να λύσουν το πρόβλημα;

Στο Βέλγιο ανακοινώθηκε πάγωμα ενοικίων ή την αναπροσαρμογή, για τα ακίνητα με ανεπαρκή ενεργειακή απόδοση.

Οι κατοικίες με ενεργειακή αξιολόγηση Α, Β και Γ, μπορούν να υπόκεινται σε αναπροσαρμογή- για εκείνες με αξιολόγηση Δ, το μίσθωμα θα μειωθεί στο 75% του αρχικού ποσού, και στο 50% για την αξιολόγηση Ε.

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει την κατασκευή 400.000 νέων διαμερισμάτων ετησίως, εκ των οποίων τα 100.000 θα χρηματοδοτούνται από το δημόσιο.

Εδώ ανακοινώθηκε ένα ευρύ πρόγραμμα κοινωνικής στέγης και κατασκευής φοιτητικών κατοικιών. Όμως, πότε θα υλοποιηθεί αυτό; Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ήδη οικοδομικός οργασμός;

Ισχυρός παίκτης η Resolute

Δεν πέρασαν λίγα 24ωρα από την ανακοίνωση της αποχώρησης του Γ. Κορμά από την Πειραιώς, αλλά με τον ίδιο να συνεχίζει στην αποσχισθείσα εταιρεία Piraeus Real Estate Management (PREM) κι ανακοινώθηκε η… εξαγορά της από άλλη εταιρεία.

Συγκεκριμένα, η Πειραιώς συμφώνησε ώστε η Prem να αποκτηθεί από τον όμιλο Resolute

Η συμφωνία αφορά στην παροχή υπηρεσιών διαχείρισης και αποτίμησης ακινήτων, καθώς και στη διαχείριση στοιχείων ενεργητικού και ιδιοχρησιμοποιούμενων και μη κύριων ακινήτων της Πειραιώς στην Ελλάδα.

Δηλαδή η Resolute θα αναλάβει το management της ακίνητης περιουσίας της τράπεζας, από ιδιόκτητα υποκαταστήματα μέχρι ακίνητα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η εταιρεία και τα οποία υπολογίζονται σε πάνω από 12.000.

Κι όπως φαίνεται η Resolute γίνεται ισχυρός παίκτης στην αγορά real estate καθώς μόλις τον Αύγουστο είχε κλείσει το deal για τη στρατηγική συνεργασία με τη Cepal η οποία διαχειρίζεται έως και 50.000 ακίνητα αξίας πολλών δισεκατομμυρίων.

Τώρα αποκτά και την εταιρεία ακινήτων της Πειραιώς και λαμβάνει νόημα η κίνηση να αποσχιστεί πρόσφατα η Prem. Και όπως ανακοινώθηκε, η εν λόγω κίνηση θα επιφέρει εξοικονόμηση άνω των 5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Υπενθυμίζεται ότι η Resolute ήταν η πέμπτη εταιρεία που έλαβε άδεια από την ΤτΕ για τη διαχείριση κόκκινων δανείων.

Και όπως λέει η αγορά… γίνονται πολλά και ενδιαφέροντα στον κλάδο του real estate.

Η δικαίωση του Μπακούρα της ΕΔΑ – ΘΕΣΣ

Το χθεσινό ρεπορτάζ του ΟΤ για το ό,τι το φυσικό αέριο θα αποτελέσει τη συμφερότερη λύση σε σχέση με το πετρέλαιο για τη θέρμανση των νοικοκυριών δεν είχε απήχηση μόνο στο αναγνωστικό κοινό αλλά όπως μαθαίνουμε και σε στελέχη επιχειρήσεων και opinion leaders.

Τουλάχιστον ως προς το τελευταίο βοήθησε ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Λεωνίδας Μπακούρας, ο οποίος έκανε κοινοποιήσεις του θέματος του ΟΤ και το απέστειλε και σε στελέχη ενεργειακών εταιρειών και άλλων εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου που δραστηριοποιούνται και στον κλάδο του φυσικού αερίου. Αυτό μας έκανε γνωστό χθες ο γενικός διευθυντής της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας στη διάρκεια επικοινωνίας που είχε μαζί μας.

Ο κ. Μπακούρας έκανε φέιγ βολάν… το δημοσίευμα του ΟΤ γιατί, όπως μας θύμισε, τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ και μάλιστα στο ΟΤ FORUM ήταν ο μόνος από τον κλάδο του αερίου που φώναζε για την ανάγκη στήριξης των καταναλωτών του συγκεκριμένου καυσίμου. Ο ίδιος τόνιζε ακόμα και τη σημασία των επενδύσεων που έγιναν συμβάλλοντας στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, στη φθηνή θέρμανση αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Με το δημοσίευση λοιπόν της έρευνας του ΟΤ που δείχνει ότι το φυσικό αέριο θα είναι φθηνότερο έναντι του πετρελαίου, το έμπειρο στέλεχος ένιωσε δικαίωση για όσα υποστήριζε πριν από ένα μήνα…

Θα… γκρεμιστούν φούρνοι

Οποιος πάει αυτές τις ημέρες σε φούρνους θα διαπιστώσει δύο πράγματα. Το πρώτο είναι η έλλειψη σε κάποια προϊόντα που συνήθιζε να βρίσκει, κυρίως κάποια είδη ψωμιού.

Το δεύτερο είναι η μεγάλη αύξηση στις τιμές. Σχεδόν 20% σε σύγκριση με πέρυσι. Κι αυτό σημαίνει ταυτόχρονα μείωση της κατανάλωσης στους φούρνους, μικρούς και μεγάλους.

Οι καταναλωτές αγοράζουν ψωμί και αποφεύγουν να πάρουν άλλα είδη αρτοποιίας.

Μάλιστα, όπως λένε στη στήλη πολίτες, πριν από ένα χρόνο πετούσαν το ψωμί που έμενε την επόμενη ημέρα για να αγοράσουν φρέσκο. Τώρα… το παγώνουν στην κατάψυξη για να περάσουν περισσότερες ημέρες.

Το αποτέλεσμα; Ο κίνδυνος να κλείσουν χιλιάδες φούρνοι λόγω του ενεργειακού κόστους, της αύξησης των λειτουργικών δαπανών και της έλλειψης προϊόντων, κυρίως επειδή το στάρι από Ουκρανία και Ρωσία δεν έρχεται πια στη χώρα μας.

Οι αρτοποιοί εκτίμησαν χθες ότι έχουν ήδη κλείσει πάνω από 200 φούρνοι ενώ υπάρχει φόβος ότι μπορεί να βάλουν λουκέτο άλλοι 2.100.

Το παράδειγμα που έδωσαν είναι ενδεικτικό: Ο λογαριασμός του ηλεκτρικός ρεύματος για ένα μέσο αρτοποιείο τον φετινό Οκτώβριο θα είναι 5.914 ευρώ όταν τον Σεπτέμβριο ήταν 3.562 ευρώ και το καλοκαίρι του 2021 για τις ίδιες Kwh ήταν 1.980 ευρώ. Οσο για την τιμή του ψωμιού; Πλέον ξεπερνά και τα 3,10 το κιλό.

Όπως έλεγαν στη στήλη παράγοντες της αγοράς, περισσότερο κινδυνεύουν οι φούρνοι της γειτονιάς, όμως, και τα μεγάλα καταστήματα των αλυσίδων, που ενοικιάζουν πολλά τ.μ. θα κινδυνεύσουν.

Τώρα αγοράζουμε και βουλγάρικο… άρτο

Και για να δείτε πώς η ζωή μας εκπλήσσει. Πριν από δέκα χρόνια και εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης οι βούλγαροι γυρολόγοι που περνούσαν τα σύνορα πουλώντας από απορρυπαντικά μέχρι ψωμί σε πολύ συμφέρουσες τιμές έκαναν τεράστιο γκελ στα ΜΜΕ.

Δελτία ειδήσεων, εφημερίδες, ραδιόφωνα και ενημερωτικές ιστοσελίδες αφιέρωναν χώρο και χρόνο περιγράφοντας τη μιζέρια της ελληνικής οικονομίας.

Σήμερα, τρία μνημόνια, μια πανδημία και μια ενεργειακή κρίση μετά, το βουλγάρικο ψωμί με τον μηδενικό ΦΠΑ δεν το φέρνουν οι Βούλγαροι στην Ελλάδα αλλά πάνε οι Έλληνες – ειδικά οι κάτοικοι του Έβρου – και το αγοράζουν μαζικά από τους φούρνους της Βουλγαρίας, όπως λέει στη στήλη αρτοποιός του ακριτικού νομού.

Μαζί με τα καύσιμα προμηθεύονται και τον άρτον τον επιούσιον και όχι μόνο για ίδια κατανάλωση…

Ο πληθωρισμός, η διατροφή και τα φτωχά νοικοκυριά

Ψηλότερα από τον ετήσιο πληθωρισμό κινήθηκε ο δείκτης τιμών της ομάδας διατροφής, κάτι το οποίο δείχνει ότι η κατάσταση με την ακρίβεια έχει ξεφύγει και στον τομέα των τροφίμων, κάτι που έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό στην κυβέρνηση. Εξ’ ου και οι συναντήσεις Γεωργιάδη με τους εκπροσώπους αλυσίδων σούπερ μάρκετ, την οποία ακολούθησε η συμφωνία για τον κατάλογο των 50 προϊόντων.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης γνωρίζουν πολύ καλά ότι η υψηλή ακρίβεια στα τρόφιμα χτυπάει πολύ περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα

Άλλωστε, η ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνει αυτήν την εικόνα στην τελευταία έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών. Με βάση τα εισοδήματα και τις δαπάνες του 2021, τα φτωχά νοικοκυριά δαπάνησαν πάνω από το ένα τρίτο του μηνιαίου προϋπολογισμού τους (ποσοστό 34,8% του εισοδήματος) για την αγορά τροφίμων. Όταν το αντίστοιχο ποσοστό του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού ήταν στο 13,9%.

More από την Motor Oil

Χωρίς… Βαρδινογιάννηδες, αλλά με Αδωνι Γεωργιάδη, βουλευτές, επιχειρηματίες όπως οι κ. Παπαλεξόπουλος, Μπενρουμπής και όλοι οι μεγάλοι «παίκτες» στο χώρο της ενέργειας, για παράδειγμα ο επικεφαλής της ΔΕΗ, κ. Στάσσης, έγινε χθες το βράδυ η παρουσίαση της… More Energy.

Είναι η νέα εταιρεία του ομίλου της Motor Oil που σημαίνει Motor Oil Renewable Energey και θα δραστηριοποιηθεί στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Πολύς κόσμος χθες στο «Σταύρος Νιάρχος» και στον «Φάρο», άκουσε για τα σχέδια της εταιρείας η οποία, όπως ειπώθηκε, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Ελλάκτωρ, θα έχει ισχύ 1 Gigawatt, θα μπορεί να εξυπηρετεί μισό εκατομμύριο νοικοκυριά, θα έχει έργα 2,2 Gigawatt, 1,6 δις επενδεδυμένων κεφαλαίων και 130 εκατ. ευρώ EBIDTA.

Μ, λοιπόν. Δηλαδή, όπως είπαν τα στελέχη της Motor Oil «Μέτρο, με αξία και σταθερότητα».

Σημαντική κίνηση σε μια εποχή όπου η ενέργεια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος και θα συνεχιστεί σίγουρα και τα επόμενα χρόνια η συζήτηση.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories