Μακριά από τα υψηλά ημέρας έκλεισε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς παρά το γεγονός ότι δοκίμασε ακόμη και τις 825 μονάδες, η ανακοίνωση του αμερικανικού πληθωρισμού υποχρέωσε σε άτακτη υποχώρηση του γενικού δείκτη στις κοντινές στηρίξεις του. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,19% στις 816,02 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 47,5 εκατ. ευρώ.
Τα πολυαναμενόμενα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό ανακοινώθηκαν προκαλώντας νέες αναταράξεις στις αγορές, με το ΧΑ να μην αποτελεί εξαίρεση. Η ανακοίνωση μάλιστα συνοδεύτηκε και με ένα κύμα πωλήσεων, με τους επενδυτές να αναζητούν θέσεις που να έχουν αμυντικό χαρακτήρα, καθώς δεν υπάρχει ακόμη χώρος για τη Federal Reserve να μην έχει τόσο επιθετική στάση στη σύσφιξη της πολιτικής της. Μια εικόνα που δεν παρατηρήθηκε μόνο διεθνώς, αλλά εντός της Λ. Αθηνών.
- Διαβάστε επίσης: Ομόλογα: Ο αμερικανικός πληθωρισμός ανεβάζει τις αποδόσεις
Έτσι το ΧΑ έχασε τον ανοδικό της βηματισμό που θα βοηθούσε να δημιουργηθεί ένα μαξιλάρι ασφαλείας από τις στηρίξεις των 815 μονάδων. Πλέον οι εκτιμήσεις για την πορεία των αγορών παγκοσμίως επιδεινώνονται εκ νέου, καθώς η πολιτική της Federal Reserve θα δημιουργήσει νέες μετατοπίσεις κεφαλαίων, αλλά και άνοδο του δολαρίου.
Οι προκλήσεις του 2023
Και όλα αυτά συμπίπτουν με την έλευση του τελευταίου διμήνου του έτους, όταν δηλαδή κλείνονται οι θέσεις και ανοίγουν νέες. Και το ΧΑ έχει ήδη αρχίσει να βλέπει τις προκλήσεις του 2023, καθώς οι ανησυχίες τόσο για τον σχηματισμό κυβέρνησης όσο και για τη δημοσιονομική πειθαρχία παραμένουν. Οι εκτιμήσεις για την επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2023 μπορεί να αναθεωρηθούν επί τα χείρω εάν υπάρξουν αμφιβολίες για την επόμενη κυβερνητική σταθερότητα.
Πάντως, παρά το γεγονός ότι η αγορά έχει δείξει καλύτερη συμπεριφορά σε σχέση με τις διεθνείς, για να μπορέσει να διαφύγει της ζώνης των 800 μονάδων με αποφασιστικότητα απαιτείται αύξηση των συναλλαγών. Δηλαδή από τα επίπεδα των 50 – 60 εκατ. ημερησίως, στα οποία βρίσκεται το τελευταίο διάστημα, να ανέλθει στα επίπεδα των 80 – 90 εκατ. ευρώ, ώστε να δοθεί το μήνυμα της επιστροφής των κεφαλαίων στην ελληνική αγορά.
Τίτλοι
Σε επίπεδο τίτλων, Motor Oil και Ελλάκτωρ έκλεισαν με σημαντικές απώλειες 2,37% και 2,22% αντίστοιχα, ενώ σε αρνητικά έκλεισαν οι Titan, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο, Jumbo, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΛΧΑ, Quest, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική και Eurobank. Στον αντίποδα, η ΕΥΔΑΠ ενισχύθηκε κατά 3,27%, με τις Λάμδα, Aegean και ΟΛΠ να ακολουθούν με εξίσου σημαντικά κέρδη. Ανοδικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, Alpha Bank, Σαράντης, Μυτιληναίος και Coca Cola.
Latest News
Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%
Κινήσεις χαμηλού ρίσκου στο ΧΑ - Στηρίζουν ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο
Ωστόσο ουδείς αμφισβητεί ότι ο Γενικός Δείκτης βλέπει με μεγαλύτερες προσδοκίες τις 1.500 μονάδες
Με Metlen και Πειραιώς ανέκτησε τις 1.460 μονάδες το ΧΑ
Το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής και αφομοίωσης των υψηλών διμήνου
Συντηρεί τα κέρδη του το ΧΑ, με πακέτα σε Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα ο τζίρος
Η αγορά δείχνει να διανύει την τρίτη ημέρα της σε ένα στενό εύρος ολίγων μονάδων
Παραμένει η επιφυλακτικότητα πέριξ των 1.460 μονάδων στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.461,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 18,2 εκατ. ευρώ
Τι κερδίζουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση του ΧΑ
Τα οφέλη που θα «ξεκλειδώσει» η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές – Ο Πατέλης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς
Νέα εταιρική ταυτότητα για την ΕΧΑΕ – «Στόχος η αναβάθμιση του ΧΑ», το μήνυμα Κοντόπουλου
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου και CEO Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασαν τη νέα στρατηγική και εταιρική ταυτότητα του ομίλου
Σε φάση αφομοίωσης το ΧΑ - Πιέσεις σε Jumbo και ΔΕΗ
Τα επίπεδα των 1.460 μονάδων να απαιτούν τη συγκέντρωση δυνάμεων πριν δοκιμαστούν αποφασιστικά από την αγορά
Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.460 μονάδων για το ΧΑ
Τα βαρίδια της προσπάθειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Ελέγχει τις πιέσεις του το ΧΑ - Στα ύψη η μεταβλητότητα
Τα χαρτοφυλάκια θέλουν να αποκομίσουν μέρος των κερδών του πρώτου δεκαημέρου του μήνα