Λέμε πολλές φορές ότι στα εθνικά θέματα δεν χωρούν συγκρούσεις και πρέπει να υπάρχει κοινή γραμμή πλεύσης και ενιαία εθνική στρατηγική όταν υπάρχει ένας δύστροπος γείτονας, όπως η Τουρκία που ξεπερνά τελευταία κάθε όριο. Συγκρούσεις όμως δεν χωρούν πολλές φορές και τα οικονομικά και ενίοτε η οικονομική κατάσταση οφείλει να μας προβληματίζει και να αναζητούμε κοινές λύσεις, παρά τις ιδεολογικές διαφορές που υπάρχουν.
Μπορεί να γίνει αυτό σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα και σίγουρα όχι σε όλα, καθώς δεν υφίσταται κοινή εκτίμηση και συναντίληψη. Για να βρεθεί όμως κοινός τόπος πρέπει οι αρμόδιοι να συζητούν. Και ειδικά όταν έχεις ένα βασικό πυλώνα, όπως το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής οφείλεις να το αξιοποιείς.
Και όμως αυτό δυστυχώς δεν γίνεται. Και είναι κρίμα. Άκουσα χθες τον συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, τον καθηγητή Οικονομικών και ένα μετριοπαθή παράγοντα να λέει το εξής φοβερό στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για το προσχέδιο προϋπολογισμού 2023:
«Επιτρέψτε μου να σημειώσω πως οι συνεδριάσεις αυτές της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων είναι η μοναδική επικοινωνία μεταξύ του Γραφείου και των βουλευτών εδώ και 2,5 χρόνια. Συγκεκριμένα, μετά τον Μάρτιο του 2020, το Γραφείο δεν είχε την ευκαιρία να συζητήσει αναλυτικά με τους βουλευτές τις εκτιμήσεις του για τη δημοσιονομική κατάσταση αφού δεν έχει κληθεί να παρουσιάσει τις τριμηνιαίες εκθέσεις του στην «Επιτροπή του απολογισμού και του γενικού ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους» είπε ο Φρ. Κουτεντάκης.
Και είναι απορίας άξιο γιατί δεν υπάρχει συνεργασία ή έστω μια θεσμική συζήτηση, όταν ο συγκεκριμένος συντονιστής, αν και προέρχεται από τον χώρο της Αριστεράς και είχε τοποθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ούτε συγκρουσιακός είναι, ούτε πολιτικά παιχνίδια παίζει και δεν μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει για σκοπιμότητες.
Εάν θέλουμε πραγματικά συναινέσεις κάποια θέματα τα αντιμετωπίζουμε και δεν βάζουμε εμπόδια ειδικά εάν μπορεί να εξαχθεί κάτι γόνιμο για την οικονομία από την ανταλλαγή απόψεων, πόσο μάλλον όταν συμμετέχει και ένας θεσμικός φορέας, όπως το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής που πάντα είναι διαθέσιμο.
Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια άγονων συγκρούσεων..
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα