Ένα στα τέσσερα (24,4%) παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 2021, ενώ η αντίστοιχη αναλογία στους ενήλικες ήταν ένας στους πέντε (21,1%), σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Διαβάστε επίσης – ΕΛΣΤΑΤ: Στο 28,3% του πληθυσμού της χώρας βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας
Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να έχουν καλές επιδόσεις στο σχολείο, να έχουν καλή υγεία και να μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους αργότερα στη ζωή τους. Αντιμετωπίζουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν άνεργοι, φτωχοί και κοινωνικά αποκλεισμένοι ως ενήλικες.
Διαβάστε επίσης – Τι κάνει η φτώζεια στην ψυχή
Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ήταν η Ρουμανία (41,5%), η Ισπανία (33,4%) και η Βουλγαρία (33,0%).
Ψηλά στον κίνδυνο φτώχειας η Ελλάδα
Η Ελλάδα βρέθηκε για το 2021 στην τέταρτη θέση στην ΕΕ όσον αφορά στο ποσοστό των ατόμων ηλικίας κάτω των 18 ετών που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού να ανέρχεται σε 32,8% (ένα στα τρία παιδιά) και στην Τρίτη θέση στην ΕΕ στους ενήλικες (άνω των 18 ετών), όπου το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 27,5%.
Τα χαμηλότερα ποσοστά κινδύνου σε φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό καταγράφηκαν στη Σλοβενία (11,0%), τη Φινλανδία (13,2%) και την Τσεχία (13,3%).
Τα παιδιά διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού σε σύγκριση με τους ενήλικες σε 18 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των δύο ηλικιακών ομάδων καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (10,5 ποσοστιαίες μονάδες), τη Ρουμανία (8,7 π.μ.), την Ισπανία και την Αυστρία (6,8 π.μ).
Αντίθετα, οι ενήλικες διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού σε σύγκριση με τα παιδιά σε 9 κράτη μέλη (Λετονία, Εσθονία, Δανία, Κροατία, Σλοβενία, Λιθουανία, Ολλανδία, Φινλανδία και Πολωνία). Τα μεγαλύτερα κενά μεταξύ των δύο ηλικιακών ομάδων μεταξύ αυτών των 9 χωρών παρατηρήθηκαν στη Λετονία (7,4 ποσοστιαίες μονάδες), την Εσθονία (6,0 π.μ.) και τη Δανία (4,0 π.μ.).
Latest News
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;