Η Exxon Mobil μπορεί να είναι σε θέση να δώσει στην Apple ένα μάθημα αναστάτωσης.

Η εταιρεία πετρελαίου δήλωσε την Παρασκευή ότι κέρδισε 20 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο, το καλύτερο τρίμηνο που είχε ποτέ, ποσό σχεδόν αντίστοιχο με αυτό που ανακοίνωσε η Apple νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Αλλά ο γίγαντας του πετρελαίου, που ήταν η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο πριν από περίπου μια δεκαετία, αξίζει μόνο το ένα πέμπτο της εταιρείας τεχνολογίας των 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο νεοφανής σεβασμός της αγοράς απέναντι στα κέρδη και η αναγνώριση ότι οι εδραιωμένες πεποιθήσεις μπορεί να είναι φευγαλέες, θα μπορούσαν εν μέρει να κλείσουν αυτό το χάσμα.

Τα κέρδη της Exxon ήταν σχεδόν τριπλάσια το περασμένο τρίμηνο σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι, και δεν ήταν η μόνη. Τα κέρδη της Chevron, που ανακοινώθηκαν την ίδια μέρα, άγγιξαν επίσης τον διπλασιασμό. Τα αποτελέσματα είναι σε μεγάλο βαθμό συνάρτηση των υψηλότερων τιμών των εμπορευμάτων. Η Exxon είπε ότι ο όγκος ή τα βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου αυξήθηκαν μόνο κατά 1%, ενώ η παραγωγή της Chevron ήταν σταθερή. Οι εταιρείες διατηρούν επίσης τις επενδύσεις υπό αυστηρό έλεγχο. Οι επενδυτές πετρελαίου ήταν ξεκάθαροι ότι θέλουν πειθαρχία, καθώς η ζήτηση πιθανότατα θα κορυφωθεί σύντομα , αν δεν το έχει ήδη κάνει.

Αυτό σημαίνει ότι η Exxon πιθανότατα δεν θα διεκδικήσει ποτέ ξανά το στέμμα της ως η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο και η Apple εξακολουθεί να κερδίζει πολύ περισσότερα από ό,τι το περασμένο έτος. Επιπλέον, τα κέρδη του τεχνολογικού γίγαντα των 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν αυξηθεί πολύ πιο γρήγορα τα τελευταία 20 χρόνια. Οι επενδυτές υποθέτουν, με βάσιμους λόγους, ότι η αύξηση των κερδών στην εταιρεία του Tim Cook θα συνεχίσει επομένως να είναι ταχύτερη.

Ωστόσο, οι αντιλήψεις των επενδυτών για το μελλοντικό κέρδος μπορούν να επανεκτιμηθούν γρήγορα, όπως φάνηκε αυτή την εβδομάδα με την τεράστια πτώση στα κέρδη σε άλλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Amazon.com και η Meta Platforms.

Οι δύο εταιρείες έχασαν περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς οι επενδυτές ήταν απογοητευμένοι με την ανάπτυξή τους και την τεράστια επένδυση που χρειάζονται για να παραμείνουν στην κορυφή. Δεν είναι αδιανόητο ότι, όπως και με το πετρέλαιο, οι νέες τεχνολογίες θα ανατρέψουν τελικά την επιχείρηση της Apple. Στο μεταξύ, το κλειδί είναι να παραμείνουν κερδοφόρες.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners