Μια ταραγμένη ημέρα ξημέρωσε στην Ουκρανία, σχεδόν δύο 24ωρα μετά την απόφαση της Μόσχας να αποσυρθεί από τη συμφωνία για ασφαλή εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Η Μόσχα σφυροκόπησε τη χώρα, με πυραύλους να πέφτουν σαν βροχή σε πολλές περιοχές συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι χτυπήθηκαν ενεργειακές υποδομές, όπως υδροηλεκτρικά φράγματα, διακόπτοντας την παροχή ρεύματος, θερμότητας και νερού. Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 44 από τους 50 ρωσικούς πυραύλους. Αλλά τα πλήγματα άφησαν το 80% του Κιέβου χωρίς τρεχούμενο νερό ενώ η ουκρανική αστυνομία δήλωσε ότι 13 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Απέπλευσαν πλοία με δημητριακά

Σήμερα πάντως, όπως μεταδίδει το Reuters, πλοία γεμάτα με δημητριακά απέπλευσαν από τα λιμάνια της Ουκρανίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Μόσχα δεν έχει προβεί σε νέα επιβολή αποκλεισμού.

Διαβάστε επίσης: Σιτηρά: Τι σημαίνει η αποχώρηση της Ρωσίας από την συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας

Η επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία επέτρεψε σε πολλές χώρες παγκοσμίως να «ανασάνουν», έστω για λίγο, καθώς οι περισσότεροι φοβούνταν πως η Μόσχα θα επιβάλει εκ νέου αποκλεισμό στα ουκρανικά λιμάνια, σπρώχνοντας στο φάσμα της πείνας εκατομμύρια ανθρώπους σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

«Τα πολιτικά φορτηγά πλοία δεν μπορούν ποτέ να αποτελέσουν στρατιωτικό στόχο ή να κρατηθούν όμηροι. Τα τρόφιμα πρέπει να μετακινούνται», έγραψε στο Twitter ο Αμίρ Αμπντουλάχ, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ που συντονίζει το πρόγραμμα.

Λίγο αργότερα, η Ουκρανία επιβεβαίωσε ότι 12 πλοία είχαν αποπλεύσει. Οι 354.500 τόνοι σιτηρών που μετέφεραν ήταν οι περισσότεροι σε μια ημέρα από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα.

Τουρκία και ασφαλιστές

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το Κίεβο θα συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα του ΟΗΕ «όπως έχουμε συμφωνήσει με τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ συζήτησε το θέμα με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού σε τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα. Ο Ακάρ είπε στον Σοϊγκού ότι είναι πολύ σημαντικό να παραμείνει σε ισχύ η συμφωνία, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Διαβάστε επίσης: Xclusiv: Η αναστολή της συμφωνίας για τα Ουκρανικά σιτηρά πλήττει 220 φορτηγά πλοία

Όμως οι εξαγωγές σιτηρών δια θαλάσσης θα μπορούσαν να διακοπούν εκ νέου, κυρίως σε περίπτωση που οι ασφαλιστές σταματήσουν να καλύπτουν τα εν λόγω φορτία. Ήδη η ασφαλιστική εταιρεία Ascot δήλωσε ότι δεν θα καλύπτει στο εξής φορτία από την Ουκρανία, μέχρι να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση.

Οι ασφάλειες που είχαν εκδοθεί πριν την αθέτηση της συμφωνίας από την πλευρά της Ρωσίας «εξακολουθούν να ισχύουν», είπε.

Οι πυραυλικές επιθέσεις

Οι σημερινές πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της πρωινής ώρας αιχμής σηματοδότησαν την επανάληψη μιας τακτικής που έχει ακολουθήσει η Μόσχα αυτό το μήνα, να στοχεύει δηλαδή τις ουκρανικές πολιτικές υποδομές, ιδίως τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας δήλωσε ότι 18 στόχοι, κυρίως ενεργειακές υποδομές, επλήγησαν σε επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε 10 περιοχές της χώρας.

Η συμφωνία για τα σιτηρά

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα αποσύρθηκε από τη συμφωνία μεταφοράς σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, αφού κατηγόρησε το Κίεβο για τις εκρήξεις που προκάλεσαν ζημιές σε πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία το Σάββατο.

Η Ουκρανία δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε ότι βρισκόταν πίσω από τις εκρήξεις που έπληξαν τη βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, αλλά υποστήριξε ότι το ρωσικό ναυτικό είναι νόμιμος στρατιωτικός στόχος.

Αφού η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα μεταφοράς σιτηρών, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως όπλο. Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι το Κρεμλίνο «εκβιάζει τον κόσμο με την πείνα», με τη Ρωσία να αρνείται ότι αυτός είναι ο στόχος της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Οι εξαγγελίες για αμυντική βιομηχανία, ο ρόλος των ΕΑΣ και η Τουρκία
Επικαιρότητα |

Οι εξαγγελίες για αμυντική βιομηχανία, ο ρόλος των ΕΑΣ και η Τουρκία

Με φόντο των πόλεμο στην Ουκρανία και την αλματώδη αύξηση στη ζήτηση πυρομαχικών που έχουν τις δυνατότητες να παράξουν τα ΕΑΣ, το θέμα του μέλλοντος της εταιρείας μπαίνει πιο εμφατικά