Σταθερά σε θετικά εδάφη κινείται σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, χωρίς όμως να μπορεί να ανακτήσει αρκετό από το χαμένο έδαφος του τελευταίου διημέρου, καθώς δεν λείπουν οι πιέσεις σε συγκεκριμένους τίτλους. Ο γενικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,84% στις 890,74 μονάδες, με τον τζίρο να είναι στα 24 εκατ. ευρώ.

Το κλίμα

Η αδυναμία πάντως της αγοράς να δει με μεγαλύτερες αξιώσεις τα υψηλότερα επίπεδα επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά ότι πολλές κινήσεις έχουν πλέον ορίζοντα το επόμενο έτος, όταν και ο κόσμος θα αναμετρηθεί με τους υφεσιακούς φόβους στην πραγματικότητα. Είναι κάτι μάλιστα που άφησε να εννοηθεί σήμερα και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι δηλαδή θα πρέπει να θυσιαστεί μέρος της οικονομικής δραστηριότητας προκειμένου να ελεγχθεί ο υψηλός πληθωρισμός.

Βέβαια, οι αγορές γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα περιθώρια δράσης της ΕΚΤ, όπως και των άλλων τραπεζών, είναι περισσότερο στο μέτωπο του ελέγχου της ζήτησης, με πολλές αναλύσεις να βγάζουν έξω αυτή τη μεταβλητή από την εξίσωση του πληθωρισμού. Το κόστος παραγωγής, το οποίο έχει και τη μεγαλύτερη ευθύνη των ανοδικών πιέσεων των τιμών καταναλωτή, παραμένει το αγκάθι στις οικονομίες που παλεύουν να μην διολισθήσουν στην ύφεση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Trader24 κάνει λόγο για «υφεσιακή πανώλη» που σκιάζει το σύνολο των χρηματιστηρίων. Γι’ αυτό και παραμένει με το βλέμμα στις 865 μονάδες σαν πρώτη ζώνη υποδοχής στην πτώση, και τις 880 να στέκουν το πιο κοντινό επίπεδο στήριξης που κράτησε εξάλλου και ενδοσυνεδριακά δύο φορές. Η αντίσταση στις 900 μονάδες, όπου και συνετελέσθη ένα άδειασμα τίτλων με μεγάλους τζίρους, ρίχνει άλλωστε βενζίνη στη φωτιά του πτωτικού σεναρίου.

Οι τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η ΕΛΧΑ με +4,60%, αλλά και οι Πειραιώς, Jumbo, Βιοχάλκο, Τιτάν, ΟΠΑΠ, Eurobank, Coca Cola, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα, οδηγούν υψηλότερα το ΧΑ. Σε θετικά εδάφη είναι και οι ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Λάμδα, Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια και Aegean, ενώ σε αρνητικά οι Alpha Bank, Motor Oil και ΟΛΠ. Η Quest χάνει 1% και η Εθνική είναι στο -1,63%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών