Πάλι εκλογολογία

Ο πρωθυπουργός επιμένει. Εκλογές αργά μέσα στο 2023, ίσως τον Μάιο. Αυτές της απλής αναλογικής γιατί οι άλλες…

Όμως, είναι μύχιοι πόθοι και είναι συζητήσεις που κάνει με τους συνεργάτες του. Κάποια άλλα σενάρια δεν θα απέκλειαν τον εκλογικό αιφνιδιασμό.

Ο καλός βαθμός που πήρε χθες η ελληνική οικονομία με την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ομολόγων, είναι ένα το κρατούμενο.

Το άλλο είναι ότι υπάρχει «λίπος» για να μοιραστεί σε όσους πλήττονται περισσότερο από την ενεργειακή κρίση.

Το τρίτο είναι ότι ο προϋπολογισμός «δείχνει» νέα μέτρα στήριξης στα νοικοκυριά. Άμεσες ενισχύσεις τύπου… επιταγές, κι όχι μειώσεις φόρων που θα χρειάζονταν χρόνο (και διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν).

Οι επιταγές δίνονται άμεσα και στοχευμένα, επομένως… οι εκλογές πλησιάζουν.

Και υπάρχει και το άλλο. Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν φθορά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά όχι ικανής να γίνει η ανατροπή, και με τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι εκεί στις 6 μονάδες και πάνω, ποιος θα έβαζε το χέρι του στο Ευαγγέλιο για εκλογές σε έξι μήνες κι όχι σε δύο;

Και ποιος θα εμπόδιζε τον πρωθυπουργό, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού στα μέσα Δεκεμβρίου, να στήσει κάλπες; Με επίκληση ενδεχομένως τα εθνικά θέματα;

Μόνο μην ξεχνάμε το εξής: Ο Κ. Μητσοτάκης είναι θεσμικός σε σημείο… εκνευρισμού.

Πάνε πίσω οι πωλήσεις των τραπεζικών πακέτων

Οσοι περιμένατε να υπάρχουν εξελίξεις με τα «πακέτα» μετοχών που έχει το ΤΧΣ στις τράπεζες, και συγκεκριμένα σε Εθνική και Πειραιώς, καλύτερα να το ξεχάσετε. Τι εννοούμε; Ότι δεν θα προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες πώλησης αυτών των πακέτων, παρ’ ότι υπάρχει εκπεφρασμένο ενδιαφέρον από Αραβες για Εθνική και από Ιταλούς για Πειραιώς.

Ο σύμβουλος που είχε οριστεί, δηλαδή η Rothschild, ουσιαστικά προτείνει στο ΤΧΣ να μην προχωρήσει τώρα σε διαγωνιστικές διαδικασίες και σε πώληση και να περιμένει να γίνουν καλύτερες οι συνθήκες.

Η στήλη θα έλεγε, να φύγει και ο παράγων εκλογές και το λεγόμενο πολιτικό ρίσκο που μειώνει και τον αριθμό των υποψήφιων επενδυτών αλλά ρίχνει και την τελική προσφορά.

Υπενθυμίζεται ότι προς πώληση θα βγει το 20% του ΤΧΣ στην Εθνική και το 27% στην Πειραιώς.

Τραπεζικές πηγές έλεγαν στη στήλη ότι οι διαδικασίες θα αργήσουν, σίγουρα θα πάνε μέσα στο 2023 και δεν αποκλείεται να μη γίνει τίποτε ούτε και την επόμενη χρονιά. Και μια λεπτομέρεια σημαντική: Ακούγεται ότι μπορεί η Rothschild να πρότεινε απευθείας πώληση στους ενδιαφερόμενους κι όχι δημόσια πώληση μέσω βιβλίων προσφορών μέσω Χρηματιστηρίου, όμως, υπάρχουν φωνές που επιμένουν ότι πρέπει να ακολουθηθεί η δεύτερη διαδικασία. Ιδωμεν…

Η ΡΑΕ προετοιμάζεται για τα δύσκολα

Των φρονίμων τα παιδιά πριν… κρυώσουν ετοιμάζονται, θα έλεγε ο σοφός λαός στην παρούσα συγκυρία. Γι’ αυτό και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ετοιμάζεται για τον δύσκολο χειμώνα και για το κακό σενάριο της ολικής διακοπής αερίου από τη Ρωσία. Ετσι, λοιπόν, η ΡΑΕ ξεκίνησε «χαρτογράφηση» των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και των ιδιωτικών μονάδων ώστε να διαπιστώσει και την ετοιμότητά τους σε περίπτωση ακραίου σεναρίου.

Το περασμένο διήμερο ο επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης κρίσεων της ΡΑΕ, Δ. Φουρλάμης, πήγε στις μονάδες της ΔΕΗ στη Μακεδονία, καθώς και στη νέα μονάδα Πτολεμαϊδα 5. Αντίστοιχες επισκέψεις θα κάνει και στη Νότια Ελλάδα προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχουν λύσεις που θα απέτρεπαν ένα… μπλακ άουτ εξαιτίας της διακοπής του αερίου.

Οικονομική φυλακή 1.000 κρατουμένων στη Χαλκίδα

Real Estate φυλακών; Κι όμως, οι επενδύσεις που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια για τον εκσυγχρονισμό των παλαιών φυλακών και την κατασκευή νέων σύγχρονων καταστημάτων κράτησης, θα είναι πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Μια τέτοια φυλακή έχει σχεδιαστεί να γίνει στη Χαλκίδα, η οποία δεν θα αντικαταστήσει απλά την υπάρχουσα. Αλλά θα κατασκευαστεί μια οικονομική φυλακή για 1.000 κρατούμενους. Καταδικασμένοι δηλαδή για οικονομικά εγκλήματα.

Χθες η πρώην Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, η οποία είχε ετοιμάσει το σχέδιο εκσυγχρονισμού των φυλακών, πήγε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Εκεί συνάντησε τον υφυπουργό, Λευτέρη Οικονόμου, ο οποίος είναι ιδιαίτερα δραστήριος. Τη διαβεβαίωσε, λοιπόν, ότι θα προχωρήσει το έργο, το οποίο ενδιαφέρει την κ. Νικολάου μιας και πλέον είναι υποψήφια βουλευτής στην Εύβοια.

Σύντομα θα υπογραφεί η συμφωνία με την Αντεγκληματική Πολιτική και θα αναλάβει να «τρέξει» τις μελέτες η ΜΟΜΚΑ του στρατού.

Στο τέλος θα υπογραφεί η σύμβαση με το ΤΑΙΠΕΔ για να κάνει τον σχετικό διαγωνισμό.

Ο χώρος έχει βρεθεί και είναι 80 στρέμματα στο παλαιό πεδίο βολής της Χαλκίδας. Εκεί όπου μπορεί να μεταφερθεί και το Αστυνομικό Μέγαρο ενώ η έκταση των 9 στρεμμάτων που σήμερα βρίσκονται οι φυλακές θα μπορούσε να γίνει χώρος πολιτισμού και πρασίνου.

Διέξοδος για 70.000 καταπατημένες εκτάσεις

Υστερα από καθυστέρηση πολλών μηνών και «λίφτινγκ» σε πολλά σημεία οριστικοποιήθηκε η τελική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που θα δίνει λύση στον γόρδιο δεσμό τουλάχιστον 70.000 καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου.

Οπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, μόλις κλείσουν και οι εκκρεμότητες που υπάρχουν με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), η οποία έχει στο χαρτοφυλάκιό της χιλιάδες καταπατημένα ακίνητα, το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή. Με τη νέα ρύθμιση οι πολίτες που έχουν καταπατήσει δημόσιες εκτάσεις θα έχουν τη δυνατότητα να τις εξαγοράσουν και να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας υπό αυστηρές όμως προϋποθέσεις με κριτήρια το είδος και τη χρονική διάρκεια της καταπάτησης, την κατηγορία του ανεγειρόμενου ακινήτου καθώς και την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση.

Διεύρυνση ελλείμματος ισοζυγίου

Την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 4,7 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και διαμορφώθηκε σε 10,8 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα αυξήθηκε επειδή οι εξαγωγές αυξήθηκαν λιγότερο από ό,τι οι εισαγωγές (41%, έναντι 47% αντίστοιχα), παρά την εισροή ξένων άμεσων επενδύσεων 5,3 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, παρατηρήθηκε στροφή των Ελλήνων σε επενδύσεις σε έντοκα και ομόλογα εξωτερικού (9,6 δισ. ευρώ), ενώ οι ξένοι αγόρασαν ελληνικά ομόλογα και έντοκα μισού δισ. ευρώ. Παράλληλα, παρατηρήθηκε αύξηση των τουριστικών εσόδων. Οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 103,9% και οι εισπράξεις κατά 78,3%, αντιπροσωπεύοντας το 87,9% και το 96,9% των αντίστοιχων επιπέδων τους το 2019. Οι καθαρές εισπράξεις από μεταφορές παρουσίασαν αύξηση κατά 23%.

Ψηφιακή κάρτα αναπηρίας

Ξεκίνησε η λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας που θα μπορεί από χθες να αποθηκεύεται και στο κινητό τηλέφωνο. Τη μεταρρύθμιση αυτή, που ήταν πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου.

Οπως τονίστηκε, η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας θα είναι ένα αποδεικτικό στοιχείο για όλες ανεξαιρέτως τις δημόσιες υπηρεσίες, χωρίς οι ανάπηροι συμπολίτες μας να αναζητούν συνεχώς καινούργια πιστοποιητικά αναπηρίας για κάθε επαφή τους με το Δημόσιο. Θα ενσωματώνει επίσης σταδιακά όλες τις επιμέρους υπηρεσίες τις οποίες παρέχει κάθε δημόσιος φορέας στον ανάπηρο με βάση τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας του.

Οι κάτοχοι με την επίδειξή της θα εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού, χρησιμοποιώντας την ως δικαιολογητικό αντί της πιστοποίησης αναπηρίας, χωρίς να απαιτείται να μοιραστούν τα ευαίσθητα προσωπικά – και ιδίως ιατρικά – τους δεδομένα.

Διψήφια ανάπτυξη online φαρμακείων

Ρυθμό ανάπτυξης 18% στην αξία των online πωλήσεων κατέγραψαν τα Online Φαρμακεία κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, σύμφωνα με την έκθεση  της Convert Group από την οποία προκύπτει ότι τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022 οι έλληνες καταναλωτές έχουν πραγματοποιήσει αγορές αξίας 201 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Ο μέσος όρος των εκπτώσεων που βρίσκουν οι καταναλωτές στο ψηφιακό ράφι των φαρμακείων κυμαίνεται στο 39%, ενώ στις κατηγορίες που αυξήθηκαν σε αξία οι online αγορές το 9μηνο αναδεικνύονται υψηλότερες οι επιδόσεις σε προϊόντα υγείας 44% (με τις φαρμακευτικές μάσκες να συγκαταλέγονται σε αυτήν την κατηγορία), σε βρεφικά και παιδικά είδη 28%, σε συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες 11%,  και σε προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας 7%. Η κατηγορία των προϊόντων ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας συνεχίζει να κατέχει την πρωτιά με το 46% των συνολικών πωλήσεων των ηλεκτρονικών φαρμακείων να προέρχονται από αυτήν, με τα προϊόντα περιποίησης προσώπου να κυριαρχούν.

Πράσινο φως από Κομισιόν για τη νέα ΚΑΠ

Tην έγκριση και τυπικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε το Εθνικό Στρατηγικό μας Σχέδιο για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2023-2027. Η έγκριση του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας μας για τη νέα ΚΑΠ συνιστά μια σημαντική επιτυχία και σηματοδοτεί μια νέα περίοδο σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών για τον πρωτογενή μας τομέα και τις αγροτικές μας περιοχές και προβλέπει την από κοινού συνεισφορά των δύο Πυλώνων της, τόσο του Πυλώνα Ι των άμεσων ενισχύσεων, όσο και τον Πυλώνα ΙΙ των επενδύσεων ύψους 13,4 δισ. ευρώ, δημιουργώντας περισσότερες από 70.000 νέες θέσεις απασχόλησης.

Είναι μια επιτυχία της ελληνικής αποστολής υπό τον υπουργό Γ. Γεωργαντά και τον γενικό γραμματέα, Κ. Μπαγινέτα, γιατί οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές.

Και ο Ρέμος στο Μαξίμου

Το πιο… λαϊκό προφίλ και το άνοιγμα σε διαφορετικούς χώρους, θέλει να εμπεδώσει ο πρωθυπουργός με τις τελευταίες συναντήσεις που έχει στο Μαξίμου. Μετά τη Βάνα Μπάρμπα (η οποία είναι η αλήθεια έχει περάσει από όλα σχεδόν τα κόμματα), την οποία συνάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σειρά πήρε ο Αντώνης Ρέμος. Ο αγαπημένος λαϊκός τραγουδιστής πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά όπως λέει και το τραγούδι του…. «κλειστά τα στόματα. Και κανείς δεν ξέρει αν συνάντησε τον ίδιο τον πρωθυπουργός αλλά κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος του Μαξίμου. Βεβαίως, μάλλον δεν πρόκειται να πολιτευτεί ο Ρέμος, σε αντίθεση με την Βάνα Μπάρμπα, αλλά η παρουσία του στο Μαξίμου δείχνει αν μη τι άλλο τα αισθήματά του για την παρούσα κυβέρνηση.

Τα… φτυάρια έχουν πάρει φωτιά

Πανηγυρικός και ολίγον προεκλογικός ήταν ο Κώστας Καραμανλής (ο υπουργός Υποδομών) σε χθεσινή ομιλία του στο Athens Investment Forum. Ο υπουργός έκανε έναν απολογισμό για το έργο του λέγοντας ότι υλοποιείται ένα σχέδιο έργων ύψους άνω των 13 δις ευρώ. Πρόκειται όπως είπε για το μεγαλύτερο πρόγραμμα Δημοσίων Εργων μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ευτυχώς, βέβαια που δεν είναι στάδια και προκάτ κατασκευές που στη συνέχεια καταστράφηκαν ή εγκαταλείφθηκαν.

Πάντως, ο κ. Καραμανλής τόνιζε με έμφαση ότι τα έργα δεν έχουν αθηνοκεντρικό χαρακτήρα: «Μέσα σε τρία χρόνια καταφέραμε να δημοπρατήσουμε έργα ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ. Και να συμβασιοποιήσουμε έργα ύψους 4,2 δισ. ευρώ, όταν η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επί 4,5 χρόνια είχε συμβασιοποιήσει έργα μόλις 800 εκατομμυρίων».

Παρέπεμψε τέλος  στη μελέτη του ΙΟΒΕ, που καταδεικνύει ότι ο κλάδος των κατασκευών, για πρώτη φορά μετά το 2008, αποτιμά ως θετικές τις προσδοκίες του για το μέλλον. Ενώ σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, βάσει του σχεδιασμού που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, η άμεση συνεισφορά των κατασκευών στο ΑΕΠ θα ανέλθει στο 7,7% ως το 2026.

Είναι γνωστό, πάντως, ότι εδώ και δεκαετίες, πως τα έργα φέρνουν ψήφους διότι φέρνουν δουλειές και ανάπτυξη στα μέρη που γίνονται. Εκεί ποντάρει και η παρούσα κυβέρνηση. Και γι’ αυτό τα… φτυάρια και οι μπουλντόζες έχουν πάρει φωτιά.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories