Από τα γρόσια του 1823, στον προϋπολογισμό του 2023

Η χθεσινή κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2023 σηματοδοτεί και τη συμπλήρωση 200 ετών από τη σύνταξη του πρώτου κρατικού προϋπολογισμού το μακρινό 1823. Και στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, αντίγραφο από τον πάπυρο του πρώτου υποθετικού λογαριασμού των εσόδων και εξόδων της διοικήσεως όπως αυτός συντάχθηκε το 1823.

Για τη σύνταξη του υποθετικού λογαριασμού είχε συσταθεί ειδική επιτροπή αποτελούμενη από έξι πολιτικούς και έξι στρατιωτικούς η οποία ολοκλήρωσε το έργο της μέσα σε 8 ημέρες και ενώ στο υπουργείο Οικονομικών εκείνη την περίοδο υπηρετούσε μόνο ένας υπάλληλος.

Επίσης, άξιο αναφοράς είναι η γεωγραφική κατανομή των εσόδων που προβλέπονταν από την έκθεση, κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης. Και αυτό γιατί η Κρήτη, η Εύβοια και τα νησιά του Αιγαίου βρίσκονταν στην κορυφή των διαθέσιμων εισοδημάτων με 8.802.720 γρόσια… το εθνικό νόμισμα της εποχής, ενώ η υπόλοιπη επικράτεια ερχόταν δεύτερη και καταϊδρωμένη με μόλις 708.200 γρόσια.

Τα τότε υπολογιζόμενα έσοδα προφανώς έπεσαν έξω, όπως είπε και ο κ. Τασούλας, όμως 200 χρόνια μετά τα γρόσια έγιναν ευρώ και ο πάπυρος στικάκι και όλοι ελπίζουν πως η παγκόσμια αβεβαιότητα θα επηρεάσει όσο το δυνατόν λιγότερο τα νούμερα….

Η φθορά της ΝΔ, η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ

Ξεκίνησε ο νέος κύκλος δημοσκοπήσεων που περιλαμβάνουν και τις συνεχείς αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά και την υπόθεση της Κιβωτού.

Και το πρώτο δείγμα γραφής το είδαμε στο χθεσινό γκάλοπ της Alcoγια τον Alpha. Μαθαίνουμε, μάλιστα ότι και οι άλλες δημοσκοπήσεις που ακολουθούν το επόμενο διάστημα δεν παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές ως προς την πρόθεση ψήφου. Δηλαδή κινούνται στα επίπεδα των 6-8 μονάδων με τη ΝΔ να προηγείται και τον ΣΥΡΙΖΑ να μην καταφέρνει να έχει μεγάλα οφέλη από το «στρίμωγμα» της κυβέρνησης με αφορμή τις υποκλοπές.

Στη χθεσινή δημοσκόπηση η διαφορά είναι 7,3 μονάδες και η απώλεια για τη ΝΔ είναι σχεδόν μία μονάδα, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ από 21,2% ανεβαίνει στο 23%, δηλαδή παίρνει 1,8%. Η τάση, λοιπόν, είναι να υποχωρεί αργά το κυβερνών κόμμα, και να ανεβαίνει αργά η αξιωματική αντιπολίτευση.

Στο μείζον θέμα των υποκλοπών, το 64%, δηλαδή πάνω από 6 στους 10 Ελληνες, λένε ότι δεν πιστεύουν πως κυβέρνηση και πρωθυπουργός έχουν σχέση με τις παρακολουθήσεις. Και γενικά δεν υπάρχει μεγάλο όφελος από την υπόθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Η στήλη μαθαίνει ότι έρχονται κι άλλες δύο δημοσκοπήσεις που δείχνουν αυτή τη φθορά της κυβέρνησης, αλλά και την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει ρεύμα.

Οσο, όμως, περνούν οι μήνες δεν είναι καλό αυτό για τη ΝΔ. Λέτε να έχουμε καμιά έκπληξη με πρόωρες εκλογές τον… Ιανουάριο, πριν η φθορά γίνει μεγαλύτερη;

 Το καλάθι είναι… τρύπιο

Κι επειδή και η στήλη έχει γράψει ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» δεν… πουλάει τόσο πολύ ή για να ακριβολογούμε δεν βοηθά ιδιαίτερα τον καταναλωτή, ας δούμε τα στοιχεία του γκάλοπ. Το 44% των ερωτηθέντων λέει ότι δεν το χρησιμοποιεί ενώ το 39% δυσκολεύεται να βρει πληροφορίες για τα προϊόντα που περιλαμβάνει. Το 49% θεωρούν ότι πρέπει να μπουν κι άλλα προϊόντα στο καλάθι.

Συμπέρασμα; Καλή η προσπάθεια, όμως, υπάρχουν πολλά προβλήματα στην εφαρμογή. Και το βασικό: Κανένα καλάθι δεν χτυπά τη ρίζα του πληθωρισμού, κανένα καλάθι δε ρίχνει τις τιμές των προϊόντων στο σούπερ μάρκετ.

Το αυτογκόλ και η οργή για τον Ευκλείδη

Πραγματικά, στην Κουμουνδούρου έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά με τις γκάφες και τα αυτογκόλ. Την ίδια στιγμή δηλαδή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στριμώξει (ή στριμώχτηκε μόνη της) την κυβέρνηση με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών, έρχεται η Θεανώ Φωτίου να δώσει ανάσα στο Μαξίμου.

Και δουλειά στα γαλάζια troll εδώ που τα λέμε, μιας και με τις ατάκες της κ. Φωτίου άναψαν τα τηλεκοντρόλ.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ συνέδεσε τις παρακολουθήσεις με ιδιωτικά συμφέροντα και με οικονομικό όφελος γι’ αυτά από το μοίρασμα του Ταμείου Ανάκαμψης. Ποιου γραμμή ήταν αυτό; Μα της ίδιας της κυβέρνησης, με την κ. Φωτίου να… επικροτεί άθελά της αυτή την άποψη και να επιμένει κιόλας.

Κι αν στην Κουμουνδούρου είπαν «Φωτίου είναι θα περάσει», εκεί που εξοργίστηκαν ήταν όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κινήθηκε στη γραμμή των συμφερόντων για τις υποκλοπές.

«Το πρόβλημα με τις παρακολουθήσεις είναι πρωτίστως πρόβλημα δημοκρατίας και διαφάνειας, αλλά και οικονομικής διακυβέρνησης της χώρας, είναι το πώς εννοείτε εσείς ότι πρέπει να ξοδευτεί το δημόσιο χρήμα”.

“Οταν δεν μπορείτε να τους υποστηρίξετε όλους, δημιουργούνται μικροπροβληματάκια, αλλά κάνετε ό,τι μπορείτε”, είπε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός, βγάζοντας από τα ρούχα τους τους επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι ότι δεν βρίσκουν λόγο να δυσαρεστούνται με τον κ. Τσακαλώτο, ακόμη κι αν αυτός έχει δίκιο. Που συνήθως έχει…

Το Μουντιάλ στο Κατάρ, ο Μέσι, ο Ρονάλντο και… το «μικρό» καλάθι της αγοράς

Οι παραγγελίες σε σουβλατζίδικα και πιτσαρίες παίρνουν φωτιά και τα μηχανάκια δεν σταματούν να κάνουν delivery, όταν έχουμε μεγάλες διοργανώσεις. Ειδικά παγκόσμια κύπελλα ποδοσφαίρου και Euro.

Τα πράγματα όμως με το Μουντιάλ στο Κατάρ είναι κάπως διαφορετικά… Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν παράγοντες της βιομηχανίας τροφίμων, οι οποίοι κρατούν «μικρό καλάθι»…

Όπως λένε, η χρονική στιγμή που διεξάγεται αλλά και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν βοηθούν, παρότι στο Κατάρ θα δώσουν το «παρών» λαμπεροί αστέρες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, όπως ο Αργεντίνος Λιονέλ Μέσι και ο Πορτογάλος Κριστιάνο Ρονάλντο.

Οι τηλεθεατές δεν βγαίνουν στις πλατείες, ούτε μαζεύονται σε σπίτια, όπως γίνεται όταν έχουμε Μουντιάλ το καλοκαίρι.

Η αγορά πάντως ελπίζει ότι όσο προχωράει η διοργάνωση και ανεβαίνουν τα «στοιχήματα» για τον μεγάλο νικητή, θα μεγαλώνει και το ενδιαφέρον του κόσμου.

Η ελπίδα εξάλλου, ως γνωστόν, πεθαίνει τελευταία…

Όταν το κράτος δεν πληρώνει δημοτικά τέλη

Χτύπησε πολλές καμπάνες και σίγουρα εξόργισε πολλούς υπουργούς, χθες ο Κώστας Μπακογιάννης με αυτά που είπε. Μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ο δήμαρχος της Αθήνας χαρακτήρισε το κράτος ως τον μεγαλύτερο τζαμπατζή στο δήμο. Κάρφωσε μάλιστα τους υπουργούς (ανεξαιρέτως), λέγοντας: «Τα Υπουργεία δεν πληρώνουν ανταποδοτικά. Πληρώνουν φως, νερό, τηλέφωνο, αλλά στον δήμο δεν πληρώνουν ούτε για τα σκουπίδια ούτε για τον ηλεκτροφωτισμό. Δεν καταβάλλουν δημοτικά τέλη!» Αφού επανέφερε την πρόταση για να περάσει ο ΕΝΦΙΑ στην τοπική Αυτοδιοίκηση αναρωτήθηκε: «Προσωπικά ντρέπομαι που η οδός Αθηνάς, η οποία περνά μπροστά από το Δημαρχείο της πόλης των Αθηνών, δεν αποτελεί αρμοδιότητα του Δήμου Αθηναίων. Δεν έχουμε το δικαίωμα ως Δήμος Αθηναίων να ορίσουμε θέσεις στάθμευσης. Αυτό τι σημαίνει; Ότι όταν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν πολυσυμπαθεί τον Δήμαρχο Αθηναίων -δε λέω ότι αυτό συμβαίνει στη δική μου περίπτωση προφανώς- έρχονται και γράφουν και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Μα αυτό, αν το σκεφτείτε, είναι βαθιά προσβλητικό για όλους εμάς».

Τρομερό. Ο δρόμος μπροστά από το Δημαρχείο δεν ανήκει στον δήμαρχο αλλά… στον Τάκη Θεοδωρικάκο. Αθάνατη Ελλάδα.

Ο Αργυρός πήρε… ταξί

Ωραία κι ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία έρευνας που έκανε η Uber σχετικά με τη μουσική που ακούνε οι πελάτες μέσα στα ταξί, τους δημοφιλέστερους προορισμούς που επιλέγουν, τα μαγαζιά που προτιμούν με βάση τις κούρσες που ζητούν.

Για παράδειγμα το τραγούδι που ακούγεται περισσότερο στα συγκεκριμένα ταξί είναι Αργυρός και «στην Αθήνα μου». Το κέντρο της πόλης αποτελεί τον κυριότερο (με ποσοστό 61%) προορισμό των επιβατών της Uber Taxi τόσο στην Αθήνα όσο και στην Θεσσαλονίκη (70%), με τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους να ακολουθούν, ενώ το 15% των επιβατών που απευθύνεται στην Uber Taxi για τη μετακίνησή του κατά τη νυχτερινή τους έξοδο επιλέγουν τις εξορμήσεις σε μπαρ ή άλλους νυχτερινούς προορισμούς διασκέδασης στην Αθήνα. Το 10% των επιβατών της Θεσσαλονίκης εξυπηρετεί μέσω της εφαρμογής δρομολόγια προς χώρους διασκέδασης (μπαρ και κλαμπ), ενώ το 15% προς διάφορους προορισμούς. Ακολουθούν, στον κατάλογο με τις συχνότερες διαδρομές αυτές προς γυμναστήρια και γήπεδα.

Το εστιατόρια Διόνυσος Ζόναρς, Βαρούλκο και – Ιθάκη αποτελούν τους πιο συνηθισμένους προορισμούς για φαγητό, που έχουν εξυπηρετήσει οι οδηγοί της Uber Taxi στην πρωτεύουσα, ενώ τα κυριότερα κλαμπ που επισκέπτονται οι επιβάτες τους είναι το Bolivar, το Lohan και Island, έχοντας επιλέξει τόσο νότιους, πιο καλοκαιρινούς προορισμούς όσο και το κέντρο της πόλης.

Το «Λουπίνο», η «Μαύρη Θάλασσα» και το «Kitchen Bar» είναι τα εστιατόρια που επιλέγει η πλειονότητα των Θεσσαλονικέων, ενώ σε επίπεδο νυχτερινής διασκέδασης τη σκυτάλη παίρνουν «Bali Nightclub», «Vanilla Sky Bar» και «Berlin Bar».

Με τους ήχους έντεχνης ελληνικής μουσικής ή της pop απολαμβάνουν να διανύουν τις διαδρομές τους οι οδηγοί της Αθήνας σε ποσοστό 22% και 23% αντίστοιχα. Επόμενη επιλογή αποτελεί το ελληνικό λαϊκό τραγούδι, ενώ ψηλά στις προτιμήσεις τους βρίσκονται η rock και η punk μουσική.

Από την άλλη μεριά, οι συνεργαζόμενοι με την Uber Taxi οδηγοί στην Θεσσαλονίκη, προτιμούν να περνούν τις ώρες πίσω από το τιμόνι υπό τους ήχους της pop μουσικής με βασική εναλλακτική την rock – punk. Τα πρώτα δύο είδη μουσικής αποτελούν την προτίμηση του 30% και 20% αντίστοιχα των οδηγών της Uber Taxi, ενώ ποσοστό 15% συγκεντρώνει το ελληνικό λαϊκό τραγούδι.

 «Ορδές» τουριστών για τα… σαλέ

Από το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου στα… Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά για τους χειμερινούς προορισμούς. Και από το 100% πληρότητα σε μια ανάλογη προσδοκία για τις γιορτές. Ηδη, όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι κρατήσεις πάνε πολύ καλά, βρίσκονται ήδη στο 60%-70%, ενάμιση μήνα πριν από τις χειμερινές διακοπές.

Καθόλου άσχημα για τους επιχειρηματίες που μπορούν να προγραμματίσουν ξέροντας την κίνηση που θα έχουν στα καταλύματά τους.

Φαίνεται ότι οι Ελληνες έχουν ακόμη αποταμιευμένα μετρητά και κλείνουν νωρίτερα τις διακοπές τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα επόμενα Σαββατοκύριακα υπάρχει επίσης μεγάλη ζήτηση η οποία κατευθύνεται στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Οσο για τις τιμές τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά; Από 150 ευρώ την ημέρα έως και 300 ευρώ για τα ακριβά σαλέ σε προορισμούς όπως η Αράχοβα. Για τα υπόλοιπα… κρεβάτια υπάρχουν για όλα τα βαλάντια.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories