Οι παραδόσεις υπολογιστών παγκοσμίως ανήλθαν σε 68 εκατομμύρια μονάδες κατά το γ’ τρίμηνο του 2022, μειωμένες κατά 19,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της εταιρείας ερευνών Gartner.

Πρόκειται για την πιο απότομη μείωση από την εποχή που η εταιρεία ξεκινούσε την παρακολούθηση της αγοράς προσωπικών υπολογιστών, δηλαδή από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Επιπλέον, είναι το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο που καταγράφεται μείωση στις παραδόσεις σε ετήσια βάση.

Σε επίπεδο κατασκευαστών δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική αλλαγή, με τη Lenovo να διατηρεί τα πρωτεία κατέχοντας μερίδιο αγοράς 25,2%. Αξιοσημείωτο ότι η κατασκευάστρια κέρδισε σε ποσοστό μεριδίου σε σχέση με πέρυσι αν και οι πραγματικές παραδόσεις μειώθηκαν σε ετήσια βάση.

Source: Gartner (October 2022)

Η αμερικανική HP από την άλλη μεριά, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση, βίωσε συνολικά οξύτατη μείωση στις παραδόσεις συστημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, αν και σε επιμέρους αγορές υπήρξε αύξηση στις παραδόσεις desktop συστημάτων.

Η Dell μίκρυνε την διαφορά από την HP σε επίπεδο μεριδίων, καταγράφοντας αύξηση στις παραδόσεις σε όλες τις επιμέρους αγορές πλην της Ασίας – Ειρηνικού. Αντίστοιχα, οι παραδόσεις φορητών συστημάτων της εταιρείας γνώρισαν μείωση παντού, πλην της Ιαπωνίας.

Στον τομέα της EMEA (Europe, Middle East, Africa) η αγορά υπολογιστών μειώθηκε κατά 26,4% σε σχέση με πέρυσι, παραδίδοντας μόλις 17 εκατομμύρια μονάδες, στην πιο απότομη πτώση παραδόσεων σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη. Πρόκειται για το τρίτο συνεχόμενο αρνητικό τρίμηνο για την περιοχή της EMEA από την αρχή της πανδημίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία