Την εθνική σημαία του Ιράν χωρίς το έμβλημα της ισλαμικής δημοκρατίας ανήρτησε στα κοινωνικά της δίκτυα η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου των ΗΠΑ, εν όψει της αναμέτρησης των δύο ομάδων την Τρίτη, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές της χώρας.

Το, διαγραφέν πλέον, γραφικό αφορούσε την βαθμολογία του Β’ Ομίλου του Μουντιάλ και αναρτήθηκε το Σάββατο στους επίσημους λογαριασμούς της U.S. Soccer στο Twitter, το Instagram και το Facebook. Εμφάνιζε την ιρανική σημαία μόνο με τα πράσινα, λευκά και κόκκινα χρώματά της.

Διαβάστε επίσης: Μουντιάλ 2022: Στο πειθαρχικό της FIFA η Σερβία για σημαία με το Κόσοβο

Οι διαδηλώσεις

Το Ιράν συγκλονίζεται από διαδηλώσεις μετά τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini τον Σεπτέμβριο, ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση αφού συνελήφθη επειδή παραβίασε τον αυστηρό ισλαμικό κώδικα ενδυμασίας της χώρας.

Ο σκοπός των αναρτήσεων ήταν να δείξουν «υποστήριξη στις γυναίκες στο Ιράν που αγωνίζονται για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο υπεύθυνος Τύπου της αμερικανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Michael Kammarman σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή. Οι παίκτες δεν ερωτήθηκαν για την κίνηση αυτή.

«Δεν γνωρίζαμε τίποτα για τις αναρτήσεις, αλλά είμαστε υποστηρικτές των δικαιωμάτων των γυναικών, πάντα ήμασταν», δήλωσε ο αμυντικός των ΗΠΑ Γουόκερ Ζίμερμαν.

«Εστιάζουμε πολύ στην Τρίτη και στην αθλητική πλευρά επίσης… αλλά ταυτόχρονα είμαστε σταθεροί οπαδοί των δικαιωμάτων των γυναικών. Και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες και πολλές στενοχώριες, σε μια πολύ ανησυχητική εποχή.»

Οργή στο Ιράν

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim του Ιράν δήλωσε ότι η ιρανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία θα καταθέσει καταγγελία κατά της αντίστοιχης των ΗΠΑ στην επιτροπή δεοντολογίας της FIFA για «ασέβεια προς την εθνική σημαία» της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Οι Ιρανοί ηγέτες έχουν κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους ξένους αντιπάλους για υποκίνηση των διαδηλώσεων, μέσω των οποίων Ιρανοί από όλα τα κοινωνικά στρώματα έχουν προβάλει μία από τις πιο τολμηρές προκλήσεις κατά της θεοκρατίας μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει κυρώσεις σε Ιρανούς αξιωματούχους για την καταστολή των διαδηλωτών. Το ακτιβιστικό πρακτορείο ειδήσεων HRANA ανέφερε ότι 450 διαδηλωτές είχαν σκοτωθεί από τις 26 Νοεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων 63 ανηλίκων, και πάνω από 18.000 έχουν συλληφθεί.

Ο κρίσιμος αγώνας

Οι παίκτες του Ιράν αρνήθηκαν να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο στον πρώτο τους αγώνα εναντίον της Αγγλίας σε μια προφανή ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές. Τραγούδησαν ήσυχα την Παρασκευή πριν από τη νίκη τους με 2-0 επί της Ουαλίας.

Με την Αγγλία να βρίσκεται στην κορυφή του Β’ ομίλου με τέσσερις βαθμούς και να αντιμετωπίζει την Ουαλία που βρίσκεται στο τελευταίο παιχνίδι του ομίλου την Τρίτη, η αναμέτρηση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, την ίδια ημέρα, θα καθορίσει ποια ομάδα θα περάσει στους 16.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι