Η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ που δεν κλείνει

Πυθίες δεν είμαστε, αλλά όταν λέμε εδώ και καιρό ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πάνω – κάτω τα ίδια στοιχεία κι ότι δεν παρουσιάζεται καμιά πολιτική ανατροπή, είμαστε σίγουροι γι’ αυτά που γράφουμε.

Ολες οι δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών, και μία ακόμη που θα δημοσιοποιηθεί τα επόμενα 24ωρα, κινούνται στα ίδια επίπεδα.

Δηλαδή μια διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ της τάξης των 6-7 μονάδων και μια σταθεροποίηση των υπολοίπων κομμάτων χωρίς μεγάλες εκπλήξεις.

Διαβάστε επίσης: O χαμός με το ισπανικό μοντέλο, ο φόβος για τα δάνεια, τα ακίνητα των funds και γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει
Η ΝΔ φαίνεται να αντέχει, παρά τη φθορά από τα σκάνδαλα των υποκλοπών και του βουλευτή Πάτση και η απώλεια να είναι 1 με 2 μονάδες.

Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει καθηλωμένος και δεν κερδίζει πολλά. Το κλείσιμο της ψαλίδας γίνεται μόνο από τη «χασούρα» της κυβέρνησης, παρά από τη δική του δημοσκοπική άνοδο.

Πάντως, η προοπτική της αυτοδυναμίας φαίνεται να απομακρύνεται καθώς η ΝΔ μετριέται κοντά στο 30%. Αλλά απομακρύνεται και η προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ να βγει πρώτο κόμμα καθώς φαίνεται ότι η σκληρή γραμμή με καταγγελίες περί ελλείμματος δημοκρατίας, χούντες κ.λπ. δεν «περνάει» στον κεντρώο χώρο.

Τι θα κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις

Ξέρετε, όμως, τι μας λένε δημοσκόποι και πολιτικοί επικοινωνιολόγοι; Ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν συμβιβαστεί με την ήττα στις πρώτες κάλπες, όμως, ποντάρουν σε άλλα δεδομένα. Π.χ. λένε πως άλλη θα είναι η πολιτική κατάσταση αν η διαφορά των δύο κομμάτων καταλήξει κάτω από 3 μονάδες, κι άλλη περισσότερο.

Εκτιμούν δηλαδή πως αν η ΝΔ κερδίσει τις πρώτες εκλογές με μικρή διαφορά, θα έχει πρόβλημα στις δεύτερες. Αν, όμως, η διαφορά ξεπεράσει τις 5 μονάδες, τότε θα έχει σαφές πολιτικό πλεονέκτημα.

Και το τρίτο που τονίζουν οι δημοσκόποι είναι ο παράγων ΠΑΣΟΚ. Αλλα θα είναι δηλαδή τα πολιτικά δεδομένα αν το τρίτο κόμμα πάρει ποσοστό 10-11% κι άλλα αν ξεπεράσει το 15%. Γιατί τότε οι αριθμητικές –και κυρίως οι προσθέσεις- θα ξεκινήσουν από την πρώτη Κυριακή και με φόντο τις διερευνητικές εκλογές και την πλήρη διάρρηξη των σχέσεων της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ.

 Οι περιφερειάρχες που κερδίζουν και αυτοί που χάνουν

Εκλογές, όμως, δεν είναι μόνο η Βουλή. Το 2023 θα έχουμε και Αυτοδιοικητικές κάλπες, κι εκεί υπάρχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον. Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση για το airetos.gr, αίσθηση προκαλεί η άποψη της κοινής γνώμης για τους νυν περιφερειάρχες.

Ξέρετε ποιοι παίρνουν τις περισσότερες θετικές γνώμες στην ερώτηση αν θα ψηφίζατε τον νυν περιφερειάρχη;

Ο Γιώργος Χατζημάρκος του Νοτίου Αιγαίου παίρνει ποσοστό αυτοδυναμίας, 52,%. Ακολουθεί ο Κώστας Αγοραστός της Θεσσαλίας με 51,4%, ο Απόστολος Τζιτζικώστας της Κεντρικής Μακεδονίας με 50,7% και ο Σταύρος Αρναουτάκης με 48,5%.

Στον… πάτο, με μόλις 20,3% βρίσκεται η Ρόδη Κράτσα με 20,3% ενώ με 22,4% όσων λένε ότι θα ψηφίσουν, βρίσκεται ο Κώστας Μουτζούρης.

Ιδια η κατάταξη και στην ερώτηση για το βαθμό ικανοποίησης από το έργο του νυν περιφερειάρχη. Πρώτοι οι Χατζημάρκος, Αγοραστός, Τζιτζικώστας, στις τελευταίες θέσεις οι Ρ. Κράτσα, Κ. Μουτζούρης, Χρ. Μέτιος.

Φυσικά, δημοσκόπηση είναι και η καλύτερη μέτρηση είναι οι κάλπες. Ειδικά στις περιφέρειες και τους δήμους που είναι διαφορετικά τα κριτήρια που ψηφίζουν οι πολίτες.

 Ο Γαβριήλ το σκέφτεται

Θα έχουμε τη μεγάλη επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ; Κάτι ψήνεται, είναι η απάντηση και ο λόγος φυσικά για τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, τον άλλοτε κυβερνητικό εκπρόσωπο στην κυβέρνηση της πρώτης φοράς Αριστερά.

Οι φήμες δίνουν και παίρνουν για προσπάθεια επανασυγκόλλησης της Κουμουνδούρου με τον κ. Σακελλαρίδη, ο οποίος σήμερα ασχολείται με τον φορέα Eteron. Ενδεχομένως όσο πλησιάζουμε στις εκλογές να υπάρξει και η πρώτη μετά από χρόνια συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι διαφορές που τους χώρισαν το 2015 μάλλον δεν εκλείπουν, αλλά η προσπάθεια που γίνεται στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ για πανστρατιά κατά του «Μητσοτακισμού», όπως λένε, βάζει στην άκρη τις πικρίες.

Κι όπως έλεγε στη στήλη άνθρωπος κοντά στον Σακελλαρίδη «είναι φύσει πολιτικό ον και δεν μπορεί να μείνει μακριά από τις εξελίξεις. Το θέμα είναι να το αποφασίσει ο ίδιος».

Θα δούμε σύντομα τι αποφάσεις θα πάρει…

 Ο Λαφαζάνης και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας

Αν έχει κάποιος δικαίωμα να ομιλεί για τους πλειστηριασμούς, αυτός δεν είναι άλλος από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ο πρώην υπουργός κυνηγήθηκε όσο λίγοι από τους συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ όταν έκανε κινητοποιήσεις έξω από συμβολαιογραφεία για να σταματήσουν πλειστηριασμοί. Ακόμη και σήμερα ταλαιπωρείται δικαστικά καθώς θεωρήθηκε «επικίνδυνος» και είχε ενεργοποιηθεί το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος της Κρατικής Ασφάλειας.

Αν, λοιπόν δε διαβάσατε το άρθρο του κ. Λαφαζάνη στα «Νέα Σαββατοκύριακο» για τους πλειστηριασμούς επί ΣΥΡΙΖΑ σας λέμε ότι ο πρώην υπουργός καρφώνει άγρια τους πρώην συντρόφους του και ανταποδίδει τη δίωξή του.

Απαντά στο αν έγιναν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας επί ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας και παραδείγματα:

Πρώτον: Πλειστηριασμός στο Ειρηνοδικείο Αθηνών στις 25/10/2017 διαμερίσματος 78τ.μ. στα Σεπόλια το οποίο ανήκε στην Γιώτα Σ. και το οποίο ήταν η μοναδική κατοικία της ίδιας και του συζύγου της

Δεύτερον: Πλειστηριασμός για χρέη σε τράπεζα στις 18/10/2017 ενός παλιού σπιτιού 60τ.μ. στην περιοχή Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας, στο οποίο ζούσε η ηλικιωμένη μητέρα του καταγγέλλοντος Κώστα Γκ. Το σπίτι αυτό ήταν η μοναδική κατοικία της 78χρονης που προσπαθούσε να επιβιώσει με μια πενιχρή αγροτική σύνταξη των 320 ευρώ και με κομμένο για καιρό το ηλεκτρικό ρεύμα. Το έγκλημα της 78χρονης ήταν ότι είχε μπει εγγυήτρια στο δάνειο που έλαβε ο γιος της προσπαθώντας να ανταπεξέλθει στην οικονομική κρίση που είχε οδηγήσει την οικογένειά του σε μεγάλες δυσκολίες.

Τρίτον: Μια συνταξιούχος από Αθήνα, η Ζ. Μπ. καταγγέλλει ότι κινδυνεύει να χάσει το σπίτι της, ένα υπόγειο διαμέρισμα 43τ.μ. στου Γκύζη για χρέη στην εφορία για τα οποία έλαβε κατασχετήριο που προαναγγέλλει πλειστηριασμό σε τόπο και χρόνο που θα οριστούν και με την αξία του σπιτιού να αποτιμάται στα 20.000 ευρώ.

Απάντησαν καθόλου από την Κουμουνδούρου; Σιωπή ιχθύος.

H Black Friday γέμισε τα ταμεία

Παρά το γεγονός ότι ο θεσμός των Blach Friday, «κακοποιείται» στην Ελλάδα, αναμφισβήτητα φέρνει έσοδα στους καταστηματάρχες, ο τζίρος αυξάνεται και όλοι είναι happy, μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Αν, δε οι προσφορές διαρκούσαν λιγότερο και ήταν ουσιαστικές, τότε θα μιλάγαμε για… θαύμα. Διότι δεν μπορείς να βλέπεις π.χ. στις ΗΠΑ να πωλούνται λάπτομ με 7 δολάρια μόνο για εκείνη την ημέρα, αλλά εδώ απλά να αγοράζεις με έκπτωση 20%-30%, που έτσι κι αλλιώς βρίσκεις και σε άλλες χρονικές περιόδους.

Μια πρώτη αποτίμηση που έγινε πάντως, κι ενώ η… εβδομάδα ή ο μήνας Black Friday συνεχίζεται δείχνει πολλά. Σύμφωνα με τον Β. Κορκίδη, πολύ καλή εξελίχθηκε η εμπορική κίνηση στο κέντρο της Αθήνας, τα πολυκαταστήματα, υπερκαταστήματα, εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά. Οι 9 στις 10 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη συμμετοχή τους αξιοποίησαν υπέρ τους το γνωστό πλέον market event, ενώ φέτος συμμετείχαν ακόμη περισσότερα σούπερ μάρκετ. Ικανοποιητική ήταν και η επισκεψιμότητα στα κέντρα των πόλεων στους Δήμους της Αττικής, με καλύτερη ίσως τη κίνηση στην Γλυφάδα και τον Πειραιά.

Αυξημένες εμφανίζονται οι συναλλαγές του τελευταίου τριημέρου στις ταμειακές των εμπορικών καταστημάτων κατά 10% από πέρυσι με τον εκτιμώμενο αριθμό να ξεπερνά τα 3 εκατ. αγορές και τον εβδομαδιαίο τζίρο των 300 εκατ. ευρώ.

Αυξημένη σε πρώτη εκτίμηση φαίνεται και η μέση αξία της απόδειξης των περίπου 100 ευρώ από πέρσι, τουλάχιστον για τον 1 στους 4 καταναλωτές, κατά 15-20%, αλλά όχι σε όλες τις αγορές της Αττικής, ούτε βεβαίως για όλα τα προϊόντα. Το αγοραστικό ενδιαφέρον του καταναλωτή φαίνεται να προσέλκυσαν και φέτος τα ηλεκτρονικά προϊόντα, οι ηλεκτρικές συσκευές, τα καλλυντικά, τα έπιπλα, τα είδη σπιτιού και γενικά τα επώνυμα προϊόντα ένδυσης-υπόδησης.

Η λειτουργία των εμπορικών την Κυριακή «σφήνα» μεταξύ Black Friday και Cyber Monday αύξησε τον τζίρο των φυσικών αγορών και περιόρισε τον συνήθη τετραπλασιασμό των online αγορών από πριν την Παρασκευή έως και μετά την Cyber Δευτέρα. Ουσιαστικά η φετινή εορταστική περίοδος για την αγορά ξεκίνησε καλά, αφού τα Χριστούγεννα απέχουν μόλις τρεις εβδομάδες και οι έμποροι επιθυμούν υψηλότερο τζίρο από πέρυσι, ενώ εύλογα οι καταναλωτές χαμηλότερες τιμές.

Νέο μοντέλο εργασίας

Η μεταπανδημική περίοδος στον τομέα της εργασίας έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να προσαρμοστούν. Άλλες επιλέγουν την τηλεργασία, γλιτώνοντας λειτουργικά έξοδα για γραφεία. Άλλες φέρνουν ξανά τους εργαζόμενους στον εργασιακό χώρο, άλλες επιλέγουν διάφορα υβριδικά και ευέλικτα μοντέλα.

Μια εταιρεία που έχει 50 εργαζόμενους στην Ελλάδα και ψάχνει και για άλλους, προτείνει ένα νέο μοντέλο, υβριδικού χαρακτήρα που με τη βοήθεια της τεχνολογίας είναι ευέλικτο.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι έχουν την ευχέρεια να αλλάξουν το καθημερινό τους πρόγραμμα, ξεκινώντας την εργασία τους νωρίτερα και σταματώντας νωρίτερα ή ξεκινώντας αργότερα και σταματώντας αργότερα.

Η τηλεργασία δεν χρειάζεται απαραίτητα να πραγματοποιείται από το σπίτι του εργαζομένου αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνεται εντός Ελλάδας. Η τηλεργασία εκτός Ελλάδος επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση προηγούμενης έγκρισης.

Κάθε νέος εργαζόμενος λαμβάνει μια εφάπαξ οικονομική ενίσχυση για την αγορά εργονομικού εξοπλισμού για να εγκαταστήσει ένα ασφαλές και λειτουργικό περιβάλλον στον τόπο τηλεργασίας του. Ο εξοπλισμός αυτός μπορεί να περιλαμβάνει: εργονομική καρέκλα, γραφείο, πληκτρολόγιο και οθόνη υπολογιστή, φορητή κάμερα, βάση φορητού υπολογιστή ή βάση σύνδεσης.

Για τη συμμόρφωση με τον κανονισμό σχετικά με την τηλεργασία, οι εργαζόμενοι κάνουν μηνιαίο επίδομα για την κάλυψη του κόστους που προκύπτει κατά την τηλεργασία.

Ο νέος παίκτης στο real estate από έναν «παλιό»

Εχει πολύ ψωμί το real estate στην Ελλάδα και ειδικά ο τομέας ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων. Αλλωστε, με τόσο παλαιά κτίρια γραφείων και καταστημάτων, θα χρειαστεί τα επόμενα χρόνια ανανέωση του κτιριακού αποθέματος.

Ενας νέος παίκτης μπαίνει στην ελληνική αγορά με… συνταγή από τα παλιά και δοκιμασμένη. Ο λόγος για την εταιρεία που φτιάχνουν από κοινού η Inventio η μέχρι πρότινος Chief Operating Officer της Dimand, και ιδρυτικός της στέλεχος, ο Πάνος Παναγιωτίδης.

Ο κ. Παναγιωτίδης «χώρισε» πρόσφατα από τον Δ. Ανδριόπουλο, αλλά το «σαράκι» δε φεύγει.

Θα αναλάβει διευθύνων σύμβουλος στη νέα εταιρεία η οποία θα εκμεταλλευτεί το πελατολόγιο της Inventio και της HIG Capital, που είναι μεγάλοι ξένοι επενδυτές. Αφενός θα προχωρήσει στην ανάπτυξη νέων επενδύσεων από ξένους θεσμικούς επενδυτές, αφετέρου θα εκμεταλλευτεί το χαρτοφυλάκιο της HIG Capital που αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories