Με το βραβείο Technical Achievement Award, τιμήθηκε ο Δρ. Χρήστος Λεοντόπουλος, (στη φωτογραφία αριστερά) διευθυντής του ABS, στα Lloyd’s List Greek Shipping Awards 2022.

Ο κ. Λεοντόπουλος ηγείται πρωτοποριακών ερευνών, καθώς και των προγραμμάτων έρευνας και εξέλιξης, όπως αυτό του βραβευμένου «έξυπνου αισθητήρα εδράνων», Smart Bearing Sensor.

Διαβάστε επίσης: Lloyd’s List: Τα Ελληνικά Ναυτιλιακά Βραβεία 2022

Όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση του βραβευθέντος  τον Ιούνιο του 2022, ο Αμερικανικός Νηογνώμονας ABS απένειμε, έγκριση «επί της αρχής» στο ινστιτούτο Μελέτης και Σχεδίασης Εμπορικών Πλοίων της Σαγκάης, SDARI, για μια νέα επαναστατική σχεδίαση πλοίου, η οποία εξαλείφει το ρίσκο της θαλάσσιας ρύπανσης από διαρροή ελαίων από τα πρυμναία κουζινέτα του αξονικού συστήματος.

Η σχεδίαση

Η σχεδίαση αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την εταιρία Thordon Bearings του Καναδά και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και προβλέπει την κατάργηση της χοάνης του πλοίου και την χρήση του θαλασσινού νερού ως λιπαντικό των κουζινέτων του άξονα, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα νέο, πρυμναίο κλειστό θάλαμο, από όπου μπορεί να γίνει εν πλω, η επιθεώρηση και η αντικατάσταση των κουζινέτων του πλοίου.

Με αυτό τον τρόπο, παύει πλέον να είναι αναγκαίος ο δεξαμενισμός του πλοίου και η αφαίρεση ολόκληρου του αξονικού συστήματος για την αντικατάσταση των κουζινέτων, ή των στεγανωτικών του πλοίου. Πρόκειται για μια σχεδίαση που υπόσχεται σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους για πολλούς τύπους πλοίων.

Ο νικητής του φετινού βραβείου Technical Achievement Award, είναι ο Δρ. Χρήστος Λεοντόπουλος, διευθυντής του ABS, ο οποίος, ηγείται αυτών των πρωτοποριακών ερευνών, καθώς και των προγραμμάτων έρευνας και εξέλιξης, όπως αυτό του βραβευμένου «έξυπνου αισθητήρα εδράνων», Smart Bearing Sensor, ενώ είναι πρωτοπόρος στις μεθόδους βελτιστοποίησης της γεωμετρίας διπλής-κλίσης των πρυμναίων κουζινέτων χοάνης, double slope bearings, γεωμετρίες που έχουν ήδη ενσωματωθεί στην πλειοψηφία των νέων κατασκευών πλοίων.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο ο κ. Λεντόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων: «Νιώθω ιδιαίτερα υπερήφανος και συγκινημένος που λαμβάνω αυτό το βραβείο, που αναγνωρίζει τη συμβολή του αμερικανικού νηογνώμονα ABS στις ναυτικές τεχνολογίες και την αειφορία. Στο ABS προσπαθούμε να συνεργαζόμαστε τόσο με τους πλοιοκτήτες όσο και με τα ναυπηγεία παγκοσμίως και να τα ενθαρρύνουμε να υιοθετούν τις νέες αυτές καινοτόμες τεχνολογίες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου στο γραφείο του ABS στη Αθήνα, αλλά και τους συνεργάτες μου στο γραφείο της Σανγκάης που βοήθησαν στις προσπάθειες έρευνας και εξέλιξης καθώς και στην διαδικασία της έγκρισης επί της αρχής του συγκεκριμένου project. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Lloyd’s List, Greek Shipping Awards Για την αναγνώριση των προσπαθειών αυτών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
ΟΛΘ Α.Ε.: Αυξημένες επιδόσεις το 2023 με ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων
Επιχειρήσεις |

Αυξημένες επιδόσεις το 2023 για τον ΟΛΘ - Σε «ΜΕΤΚΑ - ΤΕΚΑΛ» το έργο του 6ου προβλήτα

Στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, σημειώθηκε αύξηση άνω του 12% (στα € 59,8 εκατ.), ενώ στους τομείς εκμετάλλευσης χώρων και επιβατικής κίνησης σημειώθηκαν αυξήσεις 18,2% και 31,3% αντίστοιχα