Στην προειδοποίηση ότι όλα τα αραβικά κράτη που συνορεύουν με το Ιράν στον Κόλπο θα ενεργήσουν για να ενισχύσουν την ασφάλειά τους στην περίπτωση που η Τεχεράνη αποκτήσει πυρηνικά όπλα προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αμερικανο-ιρανικές συνομιλίες για τη διάσωση του πυρηνικού συμφώνου του 2015 μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και του Ιράν, από το οποίο η Ουάσινγκτον αποχώρησε το 2018, σταμάτησαν τον Σεπτέμβριο. Ο επικεφαλής των πυρηνικών του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για μια πρόσφατη ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι ενισχύει την πυρηνική βιομηχανία της.

«Εάν το Ιράν αποκτήσει ένα λειτουργικό πυρηνικό όπλο, όλα τα στοιχήματα έχουν χαθεί», δήλωσε ο πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ σε συνέντευξη στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πολιτικής στο Άμπου Ντάμπι, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα ενός τέτοιου σεναρίου, σύμφωνα με το Reuters.

Διαβάστε επίσης: Κίνα: Στη Σαουδική Αραβία ο Σι Τζινπίνγκ – Η ατζέντα των επαφών με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

«Βρισκόμαστε σε έναν πολύ επικίνδυνο χώρο στην περιοχή, μπορείτε να περιμένετε ότι τα περιφερειακά κράτη θα κοιτάξουν σίγουρα για το πώς μπορούν να διασφαλίσουν τη δική τους ασφάλεια».

Οι συνομιλίες

Οι συνομιλίες για τα πυρηνικά έχουν «παγώσει» με τις δυτικές δυνάμεις να κατηγορούν το Ιράν ότι εγείρει παράλογες απαιτήσεις και το ενδιαφέρον να στρέφεται στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, καθώς και στις εσωτερικές ταραχές στο Ιράν για τον θάνατο υπό κράτηση της 22χρονης Μαχσά Αμινί.

Αν και το Ριάντ παρέμεινε επιφυλακτικό για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, ο πρίγκιπας Φαϊζάλ δήλωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες αναβίωσης του συμφώνου υπό τον όρο ότι θα αποτελέσει σημείο εκκίνησης και όχι τελικό σημείο για μια ισχυρότερη συμφωνία με την Τεχεράνη.

Οι σουνιτικές αραβικές χώρες του Κόλπου έχουν πιέσει για μια ισχυρότερη συμφωνία που θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες τους σχετικά με το πρόγραμμα πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών του σιιτικού Ιράν και το δίκτυο περιφερειακών εντολοδόχων του.

«Τα σημάδια αυτή τη στιγμή δεν είναι δυστυχώς πολύ θετικά», δήλωσε ο πρίγκιπας Φαϊζάλ.

Την ίδια στιγμή, το Ιράν λέει ότι η πυρηνική του τεχνολογία προορίζεται αποκλειστικά για αστικούς σκοπούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης